Uit onderzoek blijkt dat als Brabanders zelfstandig hun ogen gaan druppelen na een ingreep, dit de zorgsector in de provincie per dag 120 uur aan tijdwinst oplevert. Allemaal uren die zorgverleners kunnen gebruiken om professionele zorg te verlenen aan mensen die dit het hardste nodig hebben.
Ogen druppelen kan iedereen tegenwoordig makkelijk zelf, bijvoorbeeld met een druppelbril. Dat levert direct meer eigen regie op en daarmee kwaliteit van leven. Mensen kunnen nu zelf bepalen op welk moment ze de ogen druppelen, en hoeven niet meer te wachten op een zorgmedewerker. Zo krijgen mensen weer de regie over hun dagindeling en kunnen zorgprofessionals hun tijd besteden aan professionele zorg voor mensen die dat echt nodig hebben. Lukt het echt niet zelf of met hulp van naasten, dan blijft een zorgmedewerker natuurlijk helpen.
Nieuwe werkwijze
In een intensief project hebben alle betrokken ketenpartners in Midden- en West-Brabant (ziekenhuis (oogarts/oogpoli), huisarts, apotheek, VVT) de huidige werkwijze voor het oogdruppelen opnieuw ontworpen. We noemen zo’n werkwijze ook wel een klantreis. We hebben alle stappen die mensen doorlopen als ze hun ogen moeten druppelen, opnieuw in kaart gebracht. Er is een toolbox ontwikkeld met instructiekaarten, instructievideo’s en andere hulpmiddelen die door alle zorgorganisaties kunnen worden gebruikt.
Meer projecten volgen
Er volgen meer projecten om de zorg toekomstbestendig te maken. De vraag naar thuiszorg groeit. Maar het aantal zorgmedewerkers neemt af. Dat vraagt om slimme oplossingen. Daarom richten we de zorg anders in. Ziekenhuizen, huisartsen, apothekers, wijkverpleging: alle organisaties in de zorgketen doen mee. We kijken onder meer naar processen rond steunkousen, tijdig medicatie innemen, heup-airbags, kortom: zaken die een mens meer regie geven over het eigen leven én die het werk van zorgprofessionals verlichten.