Breng (oude) medicijnen terug naar de apotheek en voorkom medicijnresten in het water. Pil Rik trekt door Brabant om mensen te vertellen over de gevolgen van medicijnresten in het water. Patiënten en bezoekers kunnen oude medicijnen inleveren in de grote gele ton bij de ingang van de apotheek. Amphia voert de medicijnen veilig af, zodat ze geen gevaar vormen voor het oppervlaktewater en de dieren die hierin leven. “Als apotheek vinden we het belangrijk om meer bewustwording te creëren over het zoveel mogelijk voorkomen van medicijnresten in water. Ook zit verduurzamen van de apotheekprocessen in onze werkwijze en beleid.”, aldus ziekenhuisapotheker Peter Smithuis.
Aandacht voor medicijnresten in water
In de Week van ons Water, van 14 tot en met 29 oktober, vragen geneesmiddelenbedrijven, apotheken, huisartsen en ziekenhuizen met een landelijke inzamelactie extra aandacht voor het inleveren van oude medicijnen. Amphia neemt deel aan de reizende tentoonstelling ‘Rik on Tour’. Met deze tentoonstelling wordt aandacht gevraagd voor medicijnresten in water. Ook vraagt de ziekenhuisapotheek extra aandacht voor het inleveren van oude medicijnen met een speciale retourbox.
Interactieve Unit
In de interactieve unit ‘Rik on Tour’ speelt Rik de hoofdrol. Rik is een pil. Hij neemt bezoekers mee op zijn reis. Een deel van Rik gaat namelijk na het slikken via ontlasting door het riool en de waterzuivering, uiteindelijk naar rivieren en beken. Soms komt Rik ook in het water terecht doordat hij in het toilet of de gootsteen wordt weggegooid. Het zuiveren van medicijnresten uit rioolwater is lastig. Medicijnresten in het water zijn schadelijk voor planten en vissen.
Tijdens de Week van ons Water reist de Rik on tour tentoonstelling langs verschillende Brabantse ziekenhuizen. De tentoonstelling is hier gedurende één week te bekijken. De ontvangende ziekenhuizen hebben allemaal de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend en daarmee de afspraak om te werken aan groene en duurzame zorg. Het tegen gaan van medicijnresten in water is hier een onderdeel van.
De unit is gemaakt in opdracht van het Brabants Kernteam Medicijnresten uit Water.
Amphia en duurzaamheid
Een groot ziekenhuis verbruikt veel energie en veroorzaakt veel afval. De afgelopen jaren zijn we al aan de slag gegaan om duurzamer te werken. Daar gaan we in de organisatiestrategie ‘Ons Amphia’ mee verder. We willen dat iedereen in Amphia elke dag nadenkt over duurzaamheid en hierop let. We doen samen ons best om het milieu zo min mogelijk te belasten.