Informatiebeveiliging bij Amphia goed geregeld: certificering behaald!

donderdag 24 oktober 2019
Informatiebeveiliging is belangrijk, zeker in de zorgsector waar medische en patiëntgegevens worden beheerd en uitgewisseld. Amphia heeft als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland een ISO27001 en NEN 7510 certificering behaald. Deze NEN-certificering geeft richtlijnen en uitgangspunten voor veiligheidsmaatregelen die zorginstellingen kunnen treffen.

Onder een vergrootglas

In de gezondheidszorg speelt informatie een steeds grotere rol. Patiëntgegevens en data over medische aandoeningen zijn voor zorgverleners een belangrijk instrument om de veiligheid van de patiënt te waarborgen, bijvoorbeeld om dubbele onderzoeken en medische fouten te voorkomen. Er wordt in de zorgsector steeds meer informatie bewaard en uitgewisseld. Deze informatie is vrijwel altijd vertrouwelijk van aard en zorginstellingen liggen dan ook onder een vergrootglas als het gaat om de manier waarop ze met data omgaan.

Alarmbellen

Amphia wil bewijzen dat er goed wordt omgegaan met de medische gegevens van patiënten. Wanneer een organisatie aan de ISO27001 en NEN 7510 normering voldoet, toont ze aan dat ze er alles aan doet om gevoelige informatie te beschermen en dat ze haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt. Amphia kiest voor een certificering die nog weinig ziekenhuizen hebben en loopt daarmee voorop. Naast de gebruikelijke informatiebeveiliging in de ISO27001 zorgt deze NEN-certificering voor een uitbreiding met extra eisen voor persoonlijke en medische gegevens. Bij Amphia heeft bijvoorbeeld een zorgverlener alleen toegang tot de gegevens van de eigen patiënten. Als men zich toch toegang verschaft tot een ander dossier gaan er onmiddellijk alarmbellen af en heeft dit gevolgen voor de medewerker.

Op eigen kracht

De certificering is bereikt door aan veel strenge eisen in deze normering te voldoen. De implementatie van deze nieuwe werkwijzen is helemaal uit de eigen gelederen tot stand gekomen. De certificering is met eigen personeel van Amphia als maatwerk voor Amphia ingericht. Deze aanpak is uniek en fungeert als voorbeeld voor andere ziekenhuizen.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Amphia gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies in onze disclaimer.