Amphia Thuis - Thuismeten
Digitaal is er steeds meer mogelijk. Hierdoor hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Denk bijvoorbeeld aan videobellen voor een afspraak met uw arts. U kunt ook digitaal uw gezondheidswaarden doorgeven. Dit heet thuismeten. U meet zelf deze waarden bijvoorbeeld met een bloeddruk- of zuurstofmeter. De waarden worden na het meten door u ingevuld in mijnAmphia waarna uw arts of verpleegkundige deze ontvangt en beoordeelt.
Door zelf uw gezondheidswaarden te meten bent u zelf ook beter op de hoogte van uw eigen gezondheid. De betrokken zorgverleners kunnen snel reageren op veranderingen en waar nodig uw behandeling hierop aanpassen.
Monitoringscentrum
De meetresultaten komen binnen bij het monitoringscentrum. Dit bestaat uit een team van zorgverleners die de patienten die thuis meten in de gaten houden. Zij bekijken de metingen en ondernemen zo nodig actie. Naast het beoordelen en doorzetten van metingen, belt het monitoringscentrum patiënten na die metingen niet hebben ingestuurd of als telefonisch contact nodig is.
Thuismeten is in ontwikkeling en nog niet voor alle behandelingen mogelijk. Uw zorgverlener informeert u hierover.
Meer informatie
-
Thuismeten is een methode waarbij op afstand gezondheidsgegevens van patiënten worden verzameld, zoals vitale functies, symptomen of andere relevante informatie. Dit wordt gedaan met behulp van technologische apparaten en mobiele telefoons of tablets. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd door zorgverleners.
-
Met thuismeten kunnen er verschillende soorten gegevens worden verzameld. Zoals , zoals hartslag, bloeddruk, bloedsuikerspiegel, zuurstofniveaus in het bloed, gewicht, lichaamstemperatuur en zelfs het aantal stappen
-
Verschillende apparaten worden gebruikt, afhankelijk van de te controleren gezondheidswaarden. Voorbeelden zijn bloeddrukmonitors, glucometers, hartslagmeters, weegschalen en wearables zoals smartwatches die activiteit en hartslag meten.
-
Hoe vaak u dit moet doen verschilt per patiënt. Sommigen moeten dagelijks metingen delen, terwijl anderen minder vaak gegevens hoeven door te sturen.
-
De gegevens worden beoordeeld door zorgverleners van Amphia. Als het nodig is kunnen zij hier snel op reageren en eventueel uw behandeling aanpassen.
-
De gegevens worden doorgaans versleuteld en via beveiligde kanalen verzonden om de privacy en veiligheid te garanderen.
-
Door het thuismeten hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Ook de kans op een ziekenhuisopname wordt verkleind doordat de arts/verpleegkundige meer inzicht heef in de gezondheid van de patiënt. Bij veranderingen kan deze snel reageren en eventueel de behandeling aanpassen zonder dat de patiënt naar het ziekenhuis moet komen. Door het zelf meten en invoeren van de gegevens heeft de patiënt hier ook meer zicht en regie op.
-
U moet regelmatig metingen doen en doorgeven aan het ziekenhuis. Ook kan het als vervelend ervaren worden om meer met uw ziekte bezig te zijn.
-
Thuismeten wordt nu vooral ingezet bij patiënten met chronische aandoeningen, zorg na een operatie, ouderenzorg of voor het meten van specifieke waarden bij patiënten met risico op acute problemen.
-
De vergoeding voor thuismeten kan verschillen per zorgverzekeraar Het wordt echter steeds vaker opgenomen in zorgpakketten vanwege de bewezen voordelen. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om te vragen of het wordt vergoed.