Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

LEEFH-centrum

LEEFH is een afkorting voor Landelijk Expertisecentrum Erfelijkheidsonderzoek Familiaire Hart- en vaatziekten. Amphia is een regionaal LEEFH-centrum waar u terecht kunt met het (vermoeden van) van familiaire hypercholesterolemie (FH) en andere vormen van erfelijk hoog cholesterol. 

Kunt u de medicijnen niet goed verdragen door bijwerkingen? Of zijn uw cholesterolwaarden moeilijk te behandelen? Ook dan helpen we u in ons LEEFH-centrum op de polikliniek Interne Geneeskunde.

Afwijkende cholesterolwaarden (dyslipidemie)

Dyslipidemie is een afwijking in de vetstofwisseling waardoor veranderingen in de vetsamenstelling van uw bloed ontstaan. De 2 belangrijkste vetten of vetachtige stoffen in het bloed zijn cholesterol en triglyceriden. Afwijkende cholesterolwaarden (dyslipidemie), zoals een verhoogd cholesterol (hypercholesterolemie) of een teveel aan triglyceriden (hypertriglyceridemie) zijn de meest voorkomende stoornissen in de vetstofwisseling. 

Met hypercholesterolemie heeft u een grotere kans op hart- en vaatziekten. Belangrijke oorzaken zijn slechte eet- en leefgewoonten. Bijvoorbeeld het eten van verzadigde vetten en cholesterolrijke voeding, weinig bewegen en roken. Andere oorzaken zijn bepaalde medicijnen of een onderliggend probleem in uw lichaam zelf. Zoals suikerziekte, een traag werkende schildklier of erfelijke aanleg zoals familiaire hypercholesterolemie (FH).

Wat gebeurt er in het LEEFH-centrum?

Als FH-expertisecentrum hebben wij uitgebreide ervaring in het opsporen en behandelen van erfelijk hoog cholesterol. In Amphia is er een samenwerking tussen kinderartsen, internisten en een verpleegkundig specialist. Hierdoor bieden we een goede zorg aan uw hele familie, van jong tot oud. Wij geven u de behandeling die het beste bij uw situatie past. Daar overleggen we met u over.

Samenwerking

Door onze samenwerking met de afdeling Kindergeneeskunde kunnen ook kinderen met (erfelijke) cholesterolafwijkingen in ons centrum terecht. Ook werken we samen met een gynaecoloog als er cholesterolproblemen zijn in een zwangerschap.

Bij ons LEEFH-expertisecentrum werkt een team met:

  • Internisten met als aandachtsgebied (het voorkomen van) hart-en vaatziekten;
  • Een kinderarts met veel kennis en ervaring op het gebied van dyslipidemie;
  • Een verpleegkundig specialist / regionaal FH-consulent, met extra veel kennis van dyslipidemie. Die ook betrokken is bij voorlichting, behandeling, coördinatie en familieonderzoek van erfelijk hoog cholesterol  (FH-consulent in de regio);
  • Een klinisch chemicus (laboratoriumspecialist met kennis over onder andere cholesterolafwijkingen). 

Andere zorgverleners en afdelingen waar we mee samenwerken zijn:

  • Diëtisten die zich bezighouden met cholesterol en voeding;
  • Een gynaecoloog (als er sprake is van cholesterolafwijkingen tijdens de zwangerschap); 
  • Specialisten van de afdelingen Cardiologie, Neurologie en Vaatchirurgie. 

Voorlichting

Wilt u meer informatie lezen over FH? Lees dan het voorlichtingsboekje dat geschreven is voor patiënten met FH.

Lees voorlichtingsboekje
LEEFH-centrum

Over hengeltjes en cholesterol

Wilt u informatie over FH, speciaal voor kinderen? Lees dan dit verhaal en bekijk de weetjes en doe-dingen.

Lees ‘FH. wat is dat’?
Kind wordt onderzocht

Meer informatie voor u

Onderzoeken en behandelingen

Heeft u nog vragen? Bel gerust naar de afdeling. We helpen u graag verder!

Afdelingsnummer:
(076) 595 50 72

Label