LEEFH-centrum
LEEFH is een afkorting voor Landelijk Expertisecentrum Erfelijkheidsonderzoek Familiaire Hart- en vaatziekten. Amphia is een regionaal LEEFH-centrum waar u terecht kunt met het (vermoeden van) van familiaire hypercholesterolemie (FH) en andere vormen van erfelijk hoog cholesterol.
Kunt u de medicijnen niet goed verdragen door bijwerkingen? Of zijn uw cholesterolwaarden moeilijk te behandelen? Ook dan helpen we u in ons LEEFH-centrum op de polikliniek Interne Geneeskunde.
Afwijkende cholesterolwaarden (dyslipidemie)
Dyslipidemie is een afwijking in de vetstofwisseling waardoor veranderingen in de vetsamenstelling van uw bloed ontstaan. De 2 belangrijkste vetten of vetachtige stoffen in het bloed zijn cholesterol en triglyceriden. Afwijkende cholesterolwaarden (dyslipidemie), zoals een verhoogd cholesterol (hypercholesterolemie) of een teveel aan triglyceriden (hypertriglyceridemie) zijn de meest voorkomende stoornissen in de vetstofwisseling.
Met hypercholesterolemie heeft u een grotere kans op hart- en vaatziekten. Belangrijke oorzaken zijn slechte eet- en leefgewoonten. Bijvoorbeeld het eten van verzadigde vetten en cholesterolrijke voeding, weinig bewegen en roken. Andere oorzaken zijn bepaalde medicijnen of een onderliggend probleem in uw lichaam zelf. Zoals suikerziekte, een traag werkende schildklier of erfelijke aanleg zoals familiaire hypercholesterolemie (FH).
Wat gebeurt er in het LEEFH-centrum?
Als FH-expertisecentrum hebben wij uitgebreide ervaring in het opsporen en behandelen van erfelijk hoog cholesterol. In Amphia is er een samenwerking tussen kinderartsen, internisten en een verpleegkundig specialist. Hierdoor bieden we een goede zorg aan uw hele familie, van jong tot oud. Wij geven u de behandeling die het beste bij uw situatie past. Daar overleggen we met u over.
Samenwerking
Door onze samenwerking met de afdeling Kindergeneeskunde kunnen ook kinderen met (erfelijke) cholesterolafwijkingen in ons centrum terecht. Ook werken we samen met een gynaecoloog als er cholesterolproblemen zijn in een zwangerschap.
Bij ons LEEFH-expertisecentrum werkt een team met:
- Internisten met als aandachtsgebied (het voorkomen van) hart-en vaatziekten;
- Een kinderarts met veel kennis en ervaring op het gebied van dyslipidemie;
- Een verpleegkundig specialist / regionaal FH-consulent, met extra veel kennis van dyslipidemie. Die ook betrokken is bij voorlichting, behandeling, coördinatie en familieonderzoek van erfelijk hoog cholesterol (FH-consulent in de regio);
- Een klinisch chemicus (laboratoriumspecialist met kennis over onder andere cholesterolafwijkingen).
Andere zorgverleners en afdelingen waar we mee samenwerken zijn:
- Diëtisten die zich bezighouden met cholesterol en voeding;
- Een gynaecoloog (als er sprake is van cholesterolafwijkingen tijdens de zwangerschap);
- Specialisten van de afdelingen Cardiologie, Neurologie en Vaatchirurgie.
Meer informatie voor u
-
U vindt meer informatie op deze websites:
-
Als u twijfelt over het advies of behandeling van een arts, mag u een andere arts vragen uw situatie opnieuw te beoordelen. Voor een second opinion neemt u contact op met de polikliniek Interne geneeskunde. U heeft hiervoor een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medisch specialist. We raden u aan om vooraf bij uw zorgverzekeraar na te vragen of een second opinion wordt vergoed.
-
Komt FH voor in uw familie? Amphia organiseert hiervoor informatieavonden in het LEEFH-centrum. U leert hier meer over de aandoening en u heeft de mogelijkheid om al uw vragen te stellen. Iedereen die te maken heeft met FH en/of hart- en vaatziekten op jonge leeftijd is welkom.
U vindt hieronder presentaties om terug te kijken: