Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Autotransplantatie van tanden of kiezen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Autotransplantatie van tanden of kiezen

Inleiding
Autotransplantatie van tanden of kiezen betekent dat een tand of kies van plaats verwisselt in de mond. Soms is dit nodig om een goed evenwicht te bereiken tussen de tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak. De behandeling kan bijvoorbeeld gedaan worden vanwege missende kiezen in de boven- of onderkaak (agenesie), verlies van voortanden door een val op kinderleeftijd (trauma), verlies van kiezen door gaatjes (cariës), of aanleg van te weinig tanden en kiezen (hypodontie of oligodontie).

Autotransplantatie van kleine kiezen (premolaren) vindt meestal plaats rond 11/12-jarige leeftijd. Autotransplantatie van verstandskiezen (derde molaren) vindt meestal plaats rond 17/18-jarige leeftijd. Dit is afhankelijk van de afvorming van de wortel van de tand/kies. Als de wortel nog niet volledig is afgevormd, is deze aan de wortelpunt nog open en kunnen er weer bloedvaatjes ingroeien. Op andere leeftijden is autotransplantatie soms ook mogelijk, maar is het vaker nodig om een wortelkanaalbehandeling voor of na de autotransplantatie uit te laten voeren (omdat de wortelpunt dan wel is afgevormd en er geen bloedvaatjes meer in kunnen groeien).

De autotransplantatie vindt bijna altijd plaats in samenwerking met een orthodontist. U krijgt dan mogelijk na de behandeling een beugel. In overleg met de orthodontist wordt het beste behandelplan voor u gemaakt. In Amphia zijn we gespecialiseerd in 3D autotransplantatie van tanden en kiezen. Hierbij worden de nieuwste technieken gebruikt om de kans op succes van de behandeling zo groot mogelijk te maken. Door 3D beeldvorming en 3D printen wordt een model (een soort pas-tandje) van de te transplanteren tand of kies gemaakt. Dit model wordt gebruikt om de plek waar de tand of kies komt helemaal passend te maken, voordat de echte tand of kies wordt verplaatst.

Voorbereiding
Als wij een verwijsbrief van u hebben ontvangen, dan krijgt u van ons een afspraak toegestuurd. Deze kunt u terugvinden op mijnAmphia. Hier kunt u ook uw vragenlijst invullen. Op de dag van de afspraak neemt u uw legitimatie mee en eventueel een lijst met medicatie die u gebruikt. Meestal maken we eerst een röntgenfoto. Dat is nodig om een goed behandelplan te maken. Tijdens het eerste gesprek zal de kaakchirurg met u bespreken wat het beste behandelplan is, eventueel in overleg met de orthodontist. Tijdens dit gesprek zal ook een keuze gemaakt worden of een behandeling met lokale verdoving (poliklinisch) mogelijk is, of de behandeling in narcose (klinisch) gaat plaatsvinden. Soms maken we tijdens dit consult ook nog een scan van uw hoofd/gebit en eventueel (gewone) foto’s bij de medisch fotograaf. Meestal krijgt u een recept mee voor pijnstillers en een mondspoelmiddel. En soms antibiotica die u 1 uur voor de behandeling moet innemen. Tijdens het gesprek voorafgaand aan de behandeling krijgt u uiteraard ook uitgebreide informatie over de ingreep en worden alle eventuele vragen beantwoord.

Dag van de behandeling
Als er is gekozen voor lokale verdoving, komt u op de dag van de behandeling naar de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA). Daar zal een assistente u verdoven. Hij of zij helpt ook de arts tijdens de behandeling. De behandeling duurt ongeveer 30-60 minuten. Hierbij zal eerst de plek waar de tand of kies moet komen worden voorbereid met behulp van het 3D pas-tandje. Als deze goed past, dan zal de tand of kies worden verwijderd en direct worden geplaatst op de nieuwe plek. De verplaatste tand of kies wordt vastgemaakt met een hechting en zal na 2-4 weken vastgroeien. Uiteindelijk zit deze verplaatste tand of kies dan net zo stevig als de andere tanden en kiezen.

Na de behandeling
Na de behandeling kunt u over het algemeen direct naar huis. Belangrijke adviezen zijn:

  • De eerste 24-48 uur koelen met een icepack tegen de wang om de 10 minuten. Ondanks het koelen kan het toch zijn dat er wat zwelling optreedt.
  • Pijnstillers innemen.
  • De verplaatste tand/kies met rust laten en kauwen aan de andere kant.
  • Hard voedsel vermijden.
  • Zo goed mogelijk uw tanden poetsen met een kleine, zachte handborstel. Hierbij de verplaatste tand/kies voorzichtig mee poetsen na 24 uur. Nog niet met de elektrische tandenborstel.
  • Na 24 uur starten met mondspoelmiddel (vijf dagen, twee keer per dag na de maaltijd).
  • Niet in de zon gaan zitten.
  • Niet roken.

Hoe verder?
Ongeveer 3 weken na de behandeling en 6-12 weken na de behandeling komt u weer op de poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) voor controle. Tijdens de eerste controle wordt gecontroleerd of de tand goed vastgroeit. Tijdens de tweede controle maken we opnieuw een röntgenfoto. Als de genezing goed verloopt, dan zal dat de orthodontist 6 weken na de autotransplantatie starten met de behandeling om de positie van de tand of kies te perfectioneren. U moet hierna nog twee keer gezien worden door de kaakchirurg (1 en 2 jaar na de autotransplantatie). Dan zullen er weer röntgenfoto’s worden gemaakt en wordt er gekeken hoe het met de tand of kies gaat.

Complicaties
Een heel klein percentage van de verplaatste tanden of kiezen worden niet geaccepteerd door het lichaam. Soms is dan met een wortelkanaalbehandeling de tand/kies nog te redden. Vandaar dat we de controle afspraken willen doen.

Treden er buiten de polikliniek-uren problemen op die niet kunnen wachten, neem dan contact op met de afdeling Spoedeisende Hulp van Amphia: T (076) 595 50 00.

Bent u ziek of verhinderd?
Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Vragen? Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistente of uw behandelend specialist.

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, Amphia:
(maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur) T (076) 595 30 23

Meer lezen over bijzondere tandheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Centrum Bijzondere Tandheelkunde

Label