Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Milde ovariële hyperstimulatie met intra-uteriene inseminatie (IUI-MOH)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Milde ovariële hyperstimulatie met intra-uteriene inseminatie (IUI-MOH)

Inleiding
IUI staat voor intra-uteriene inseminatie. Bij deze behandeling wordt ‘opgewerkt’ zaad vlak voor de eisprong in de baarmoederholte gebracht. Als geen onderliggende oorzaak gevonden kan worden voor de reeds niet ingevulde kinderwens komt u in aanmerking voor een milde stimulatie van de eiblaasjes voorafgaand aan de inseminatie (MOH-IUI behandeling).

In een cyclus met hormoonstimulatie start u de derde dag van de cyclus met hormooninjecties. U zal voorafgaand aan de behandeling een prikinstructie hiervoor krijgen. Gedurende de cyclus zal via echoscopisch onderzoek bekeken worden hoeveel eicellen aan het groeien zijn en hoe groot ze zijn. Afhankelijk van deze gegevens wordt een volgende echo afspraak ingepland of wordt een afspraak gemaakt voor de inseminatie. Het kan zijn dat er meerdere echocontroles nodig zijn voordat de inseminatie kan worden ingepland. Wanneer bij de echocontrole de eiblaasjes (follikels) groot genoeg zijn, kan middels een HCG-injectie (Ovitrelle) de eisprong worden opgewekt. Het risico van het rijpen van meerdere eicellen is dat dit ook een risico geeft op meerlingen. Wanneer meer dan 3 eiblaasjes rijpen bij hormoonstimulatie is het risico op een meerling te groot en kan de inseminatie niet doorgaan. U wordt dan geadviseerd om thuis ook geen onbeschermde gemeenschap te hebben.

Inseminatie
Vlak voor de eisprong wordt de inseminatie ingepland. Hierbij wordt met een speculum (eendenbek) de baarmoedermond in beeld gebracht, en middels een kleine katheter wordt een selectie van de beste zaadcellen, voorbij de baarmoedermond, tot in de baarmoederholte ingebracht. De zaadcellen moeten hierna zelf de eileiders bereiken, waar de bevruchting plaats kan vinden.

Op de dag van de inseminatie moet het sperma door de man worden ingeleverd bij het laboratorium. Daar wordt het sperma ‘opgewerkt’. Hierbij worden de goede zaadcellen uit het sperma gefilterd zodat alleen deze bij de inseminatie worden ingebracht.

Na 6 behandelingen is ongeveer 30% van de stellen die met IUI is gestart, zwanger. Indien IUI niet succesvol blijkt, kan IVF een volgende stap zijn in het fertiliteitstraject.

Handig om te weten

  • Inseminaties kunnen 6 dagen per week worden verricht in het Amphia ziekenhuis. De behandeling van het sperma in het laboratorium vergt veel tijd en nauwkeurigheid. Hierdoor zijn iedere dag een beperkt aantal plekken beschikbaar.
  • Soms moet de behandeling worden afgebroken, bijvoorbeeld wanneer er teveel eiblaasjes groeien of wanneer er cystes zijn ontstaan in de eierstokken.
  • Indien uw menstrueert, belt u of stuurt u via MijnAmphia een in basket naar de assistentes zodat zij een echo-afspraak voor u kan inboeken
  • Via MijnAmphia kan u herhaalrecepten aanvragen
  • Via de apotheeklocker kan u medicatie in de locker laten klaarleggen en snel ophalen
  • Indien u behoefte hebt aan een evaluatiegesprek kan u altijd een afspraak maken met uw behandeld arts
  • De resultaten van het zaadonderzoek komen in MijnAmphia te staan.

Vragen
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Fertiliteit. 

Label