Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Video Interactie Begeleiding (VIB)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Video Interactie Begeleiding (VIB)

Inleiding
Het krijgen van een kind is één van de indrukwekkendste gebeurtenissen in uw leven. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw kind na de geboorte in het ziekenhuis moet blijven of wordt opgenomen. Momenteel is uw kindje opgenomen op de Gezinssuites.

Wij vinden het belangrijk dat u door de artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers geholpen wordt om samen met uw kind zo goed mogelijk door deze ziekenhuisperiode heen te komen. Nauw contact tussen u en uw baby is daarbij heel belangrijk, vooral in de eerste periode na de geboorte.

Ons ziekenhuis biedt de mogelijkheid om ouders en hun kindje met behulp van videobeelden extra te begeleiden en te ondersteunen. Video interactie begeleiding (VIB) is een hulpmiddel om de hechting tussen u en uw baby te bevorderen of te herstellen. Het is een extra ondersteuning voor u en kan uw zelfvertrouwen versterken. 

Wat is VIB?
U maakt allereerst kennis met de VIB-er (Video Interactie Begeleider). Dit is een medewerker die speciaal is opgeleid in het maken van videobeelden en het bestuderen en bespreken hiervan. Vervolgens wordt er in overleg met u een video-opname (± 10-30 minuten) gemaakt van u en uw kind tijdens bijvoorbeeld de verzorging, voeding, buidel of ander contact moment. De VIB-er maakt hier een montage van die meestal ongeveer 5-10 minuten duurt.

In het vervolgcontact gaat u samen met de VIB-er deze video-opname terugkijken. Dit duurt ongeveer 45 minuten. De videobeelden geven u duidelijk zicht op de contactsignalen en de lichaamstaal van uw kind. Dit geeft u de gelegenheid om, ondanks de couveuseperiode, een hechte band met uw kind op te bouwen. De overgang naar thuis wordt hiermee gemakkelijker gemaakt.

Waarom VIB?
De inhoud van elke video interactie begeleiding is anders, omdat met elke begeleiding een specifieke vraag beantwoord kan worden. Soms is de begeleiding erop gericht om uw zelfvertrouwen te behouden in de omgang met uw kind, of om te laten zien hoe uw kind probeert om contact met u te maken. U ziet hoe uw kind reageert op uw stem, uw aanraking, hoe u uw kind kunt geruststellen en hoe uw kind ervan geniet om bij u te zijn. Deze signalen zijn vaak zo klein en kort, dat ze zonder stilstaand beeld van de video vaak maar moeilijk te zien zijn. Het contact wordt door de videobeelden beter zichtbaar. Video interactie begeleiding kan ook helpen om te zien wat u kunt doen om uw kind te helpen ontspannen.

De meest voorkomende redenen om VIB aan te bieden zijn:

  • Pre-/ dysmature kinderen, begeleiding m.b.t. verzorging en hechting
  • Wanneer er sprake is van scheiding tussen moeder en kind
  • Als er sprake is van een tweeling , dan ziet u dat ieder kind zijn eigen lichaamstaal heeft. Het kan dan moeilijker zijn om de aandacht te verdelen.
  • Als u vragen heeft over de ontwikkeling van en/of het contact met uw kind.
  • Als er sprake is van onverwachte zwangerschap
  • Gecompliceerde zwangerschappen
  • Tiener zwangerschap
  • Kinderen die overkomen vanuit NICU / IC
  • Op tijd geboren maar zieke kinderen
  • Kinderen met een aangeboren of verworven aandoening / handicap (vsd, bpd , schisis, down en andere genetisch afwijkingen enz.)
  • Adoptie / afstand kindjes
  • Overmatig huilen
  • Extra prikkelbaar zijn
  • Bevorderen van de bewustwording van het contact / inzicht geven in het tempo en de initiatieven van een kind

Wat als ik graag VIB wil?
U kunt bij de verpleegkundige of pedagogisch hulpverlener aangeven dat u gebruik wilt maken van de video interactie begeleiding. Zij zullen met u afspreken hoe het contact verder zal gaan lopen. Soms is eenmalig filmen en eenmalig terugkijken voldoende. Soms zijn er meerdere video opnames gewenst om het contact met uw kind te ondersteunen en een goede en ontspannen communicatie te bevorderen. Uiteraard gaat dit ook in overleg met u. De verpleegkundige of pedagogisch hulpverlener zal u een toestemmingformulier geven waarop u kunt aangeven dat u toestemming geeft voor het filmen. Hiernaast ontvangt u een evaluatieformulier waarop wij graag van u terug horen hoe u het filmen en het terugkijken van de beelden ervaren heeft.

Tot slot
U kunt de beelden via beveiligde mail ontvangen. Zodat u de beelden thuis nogmaals kunt bekijken.

Privacy
Alleen met uitdrukkelijke toestemming van de ouders kunnen de videobeelden door anderen bekeken worden. Mocht u nog vragen hebben of gebruik willen maken van de video interactie, informeer dan gerust naar de mogelijkheden van begeleiding op de afdeling.

Wilt u meer lezen over gezinssuites bij Amphia?

Ga naar afdeling Gezinssuites bij Amphia.

Label