Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Antistollingsmedicatie - het toedienen van Fraxiparine injecties
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Antistollingsmedicatie - het toedienen van Fraxiparine injecties

Waarom Fraxiparine®-injecties?
U heeft een operatie gehad of u draagt gipsverband. Daardoor kunt u tijdelijk minder goed uit de voeten. Doordat u minder in beweging bent, heeft u kans op trombose (stolsels in uw bloed). Door het gebruik van Fraxiparine® injecties is de kans hierop erg klein. Dit medicijn maakt het bloed minder stolbaar (klonterig en hard)

Wat is trombose?
Trombose is een bloedstolsel (bloedprop) in een bloedvat. Door groei van het stolsel kan het bloedvat verstoppen en uiteindelijk volledig dichtzitten. Het bloedpropje kan ook loslaten en op een andere plaats in uw lichaam een bloedvat afsluiten, bijvoorbeeld in de longen. De verschijnselen van trombose zijn:

  • een kuit die warm aanvoelt en pijn doet;
  • een rood en glanzend been;
  • een plotseling optredende kortademigheid.

Het toedienen van Fraxiparine-injecties

Toediening Fraxiparine® bij een operatie
Bent u de dag voor de ingreep opgenomen, dan krijgt u `s avonds rond 21.00 uur de eerste injectie Fraxiparine. Wordt u de dag van de ingreep opgenomen, dan krijgt u de eerste injectie vlak voor de ingreep.Bent u de dag voor de ingreep opgenomen, dan krijgt u `s avonds rond 21.00 uur de eerste injectie Fraxiparine. Wordt u de dag van de ingreep opgenomen, dan krijgt u de eerste injectie vlak voor de ingreep.

Toediening Fraxiparine® thuis 
Fraxiparine® injecteert u 1 keer per dag met behulp van een spuitje. De verpleegkundige geeft u hierover informatie en laat u zien hoe u dat het beste kunt doen. In deze folder kunt u dat nog eens rustig nalezen. Als u uzelf niet kunt injecteren, dan leren wij het graag aan iemand uit uw omgeving. Die persoon kan dan de injecties bij u toedienen.

Hoe lang moet u doorgaan met Fraxiparine®?
Uw arts bepaalt hoe lang u thuis met het injecteren door moet gaan.

Waar dient u de injectie toe?
Fraxiparine® injecteert u vlak onder uw huid. Doe dit aan de voor- of zijkant van uw buik. Laat daarbij 5 cm rondom uw navel vrij. U kunt ook in uw bovenbeen spuiten.

  • Prik niet in de buurt van een wond of een litteken.
  • Prik niet in het geopereerde of geblesseerde been.
  • Het kan geen kwaad als u in een blauwe plek injecteert.

Hoe injecteert u uzelf?

  1. Lees voor het gebruik de bijsluiter. Wij adviseren u dezelfde werkwijze als in de bijsluiter:
  2. Haal het rubberen afdekdopje voorzichtig van de naald af. Verwijder de luchtbel in de spuit niet. Deze zorgt er juist voor dat alle vloeistof kan worden geinjecteerd.
  3. Plaats de vingers rond de plek waar u de naald wilt inbrengen. Pak de huidplooi lichtjes op. Breng de naald loodrecht en in zijn geheel in de huid.
  4. Breng de vloeistof vervolgens in, door de stamper langzaam naar beneden te drukken. Als de spuit leeg is, wacht u vijf seconden. Daarna trekt u de naald voorzichtig recht omhoog uit de huid. Wrijf na afloop niet op de prikplaats. Het kan zijn dat er wat bloed uit de injectieplaats komt. Druk dan deze plek enkele minuten af met bijvoorbeeld een papieren zakdoekje.
  5. Trek de huls weer over de naald tot u ˜klik" hoort.et uw huisarts.
  6. Stop gebruikte spuitjes in een afsluitbare pot. De volle pot levert u in bij de apotheek.

Belangrijk

  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Gebruik Fraxiparine® dan alleen in overleg met de arts.
  • Gebruikt u nog andere medicijnen? Vertel dit altijd aan uw arts. Gelijktijdig gebruik van andere geneesmiddelen en Fraxiparine® kan een wisselwerking veroorzaken.

Heeft u nog vragen?
Aarzel niet om uw vragen te stellen aan uw apotheker, uw behandelend arts of de gipsverbandmeester. Zij helpen u graag.

In de avond- en nachturen en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp: (076) 595 40 47.

Meer lezen over de gipskamer van Amphia?

Ga naar afdeling Gipskamer

Label