Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Gips om te zwemmen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Gips om te zwemmen

Zwemgips bij onderarm- of enkelgips

Zwemgips
Uw gipsverband is zo aangelegd, dat het nat mag worden. In deze folder leest u meer over het voordeel hiervan en hoe hiermee om te gaan.

Let op:
Zwemgips kan dus alleen aangelegd worden aan een arm of been! Voor alle overige immobiliserende gipsen dient u een zwemhoes aan te schaffen! Deze zijn te bestellen d.m.v. de volgende link: gips & medische hulpmiddelen

Wat is zwemgips?
Zwemgips is een kunststof gips met nauwelijks, of juist speciale polstering (dit is een zachte beschermingslaag die normaal gesproken onder het gips wordt aangebracht). Het grote voordeel hiervan is dat dit zwemgips met water in aanraking mag komen. U kunt er bijvoorbeeld gewoon mee douchen of zwemmen. Het is wel belangrijk dat het gips door u op de juiste wijze wordt verzorgd. De gipsverbandmeester geeft u meer toelichting.

Uitzonderingen:
Het gips mag alleen nat worden als er geen wonden onder het gips aanwezig zijn. Ook bij exceem dient men voorzichtig te zijn.

Hoe verzorgt u het zwemgips?
Laat nat gips altijd heel goed drogen of maak het goed droog (zie: Het drogen van het gips verderop in deze folder). U loopt anders het risico dat de huid onder het gips week wordt en kapot gaat.

Belangrijk:

  • Complicaties of problemen als gevolg van het nat worden van het gips, kunt u niet verhalen op het ziekenhuis.
  • Douchen of in het water verblijven van kinderen is alleen toegestaan onder begeleiding van ouders.

Het drogen van het gips

  • Laat het gips goed uitdruppelen.
  • Maak daarna het gips verder droog met een handdoek. Droog daarna het gips met een handdoek. Laat het gips verder drogen in de zon. Bedek het gips in ieder geval niet, zodat het water kan verdampen. Bij lagere temperaturen moet u er rekening mee houden dat het gips langer moet drogen (soms tot wel 90 minuten).
  • Eventueel kunt u (bij uw kind) het gips met een lauwe föhn droogföhnen.
  • Zorg ervoor dat er geen water achterblijft bij de hiel of de elleboogplooi.
  • Bent u in zee, een zwembad of vies water geweest: spoel dan altijd goed na met kraan- of leidingwater. Het is belangrijk dat het eventueel resterende zout en zandkorrels uitgespoeld wordt. Daarna drogen zoals hierboven beschreven.

Vragen
Heeft u nog vragen, aarzel dan niet deze bij uw controlebezoek aan de behandelend arts of gipsverbandmeester te stellen. Zij helpen of adviseren u graag.

Wie kunt u bellen?
Tijdens kantooruren belt u de gipsverbandmeester: (076) 595 40 69 of (0162) 32 73 63 In de avond- en nachturen en in het weekend neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp: (076) 595 40 47

Ga naar gips & medische hulpmiddelen

Meer lezen over de gipskamer van Amphia?

Ga naar afdeling Gipskamer

Label