Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Gipskorset met pijp
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Gipskorset met pijp

Inleiding
Binnenkort krijgt u een gipskorset met pijp. De specialist kan om verschillende redenen een gipskorset aanraden.

Het gipskorset is een behandeling (onderzoek) gericht op het verminderen van uw rugklachten. Het korset zorgt ervoor dat uw rug wordt vastgezet. De specialist bekijkt of uw klachten verminderen door het vastzetten van uw rug. Hierdoor kan hij bepalen welke behandeling voor u het beste is.

  • Ondanks het gipskorset (met pijp) is het de bedoeling dat u zoveel mogelijk alles blijft doen.
  • U kan en mag geen zware voorwerpen tillen.
  • U moet zoveel uw dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk blijven doen.
  • Mogelijk krijgt u spierpijn als gevolg van het gipskorset. Heeft u een proefkorset dan mag u de eerste twee dagen pijnstillers nemen, daarna niet meer. Door de pijnstillers kunt u namelijk uw rugklachten niet goed meer beoordelen.
  • Het is erg belangrijk dat u probeert de voorgeschreven periode vol te houden.
  • Het kan handig zijn om een pijndagboek bij te houden.
  • Uw specialist bepaalt wanneer het gipskorset wordt verwijderd. Dit kan variëren van twee tot vier weken.

Hoe wordt het gips aangelegd?
U gaat staan tussen twee palen, waaraan u zich kunt vasthouden. Het aanbrengen van het gipscorset duurt ongeveer een kwartier. Terwijl de gipsverbandmeester het gips aanlegt, buigt u uw been iets in de knie en in de heup. Het lopen gaat namelijk makkelijker met een licht gebogen ingegipst been.

Het eerste half uur in het gips moet u spanning op het gips voorkomen. U mag bijvoorbeeld niet bukken.

Na een half uur is het gips hard en kunt u alles weer doen.

Het gipskorset is gemaakt van ademend en lichtgewicht kunststof gips. Het is niet zwaar om te dragen.

Als u een rugoperatie heeft ondergaan oefent de fysiotherapeut met u zodat u in staat bent om 20 minuten te kunnen staan. Dit is nodig voor het aanleggen van het gips. De fysiotherapeut neemt de tijd die u nodig heeft. Meestal is dit 5 tot 10 dagen.

Hoe kan ik het beste zitten en liggen?
Met een gipskorset kunt u niet gewoon gaan zitten, omdat u uw been in de heup niet kan buigen. Uw ingegipste been moet dus recht naar beneden op de grond steunen. U kunt zitten op een barkruk of een kapperskruk. Dit is een hoge kruk met een zadelzitting. U kunt deze lenen bij de thuiszorgwinkel in uw woonplaats. Ook kunt u een tuinstoel gebruiken, de leuning moet in de uiterste ligstand staan.

Als u het liefst op uw rug slaapt, is het prettig uw ingegipste been te ondersteunen met één of twee kussens. Ligt u liever niet helemaal plat, leg dan een of twee kussens onder in uw rug.

Hoe ga ik naar het toilet?
U kunt zich voorstellen dat zitten op het toilet moeilijk is. Als thuis blijkt dat het toilet te laag voor u is, kunt u bij de thuiszorgwinkel een toiletverhoger huren, met een uitsparing voor het ingegipste been.

Als het urineren moeilijk gaat, kunt u een trechter met een slang eraan gebruiken of een limonadefles waar de bodem is uitgeknipt. Ook kunt u een urinaal kopen (voor mannen en vrouwen) bij de thuiszorgwinkel.

Hoe kan ik mezelf verzorgen?

  • Het is belangrijk dat het gips niet nat wordt. Dit veroorzaakt namelijk huidirritaties en vieze geurtjes. Uiteraard mag u niet douchen of baden, u kunt zich aan de wastafel verzorgen. Vermijdt dat er water onder het gips komt. Als het gips toch nat wordt, kunt u het drogen met een niet te warme föhn.
  • Jeuk kunt u verhelpen met een anti-jeuk spray, (als u geen wonden heeft). Dit kunt u kopen bij de apotheek. Een alternatief is blazen met een koude föhn of met een stofzuiger over het gips zuigen.
  • Waarschijnlijk heeft u wat hulp nodig bij het aanen uitkleden. Door het gips, komt u met uw handen niet verder dan uw knie. U zult merken dat het moeilijk is om uw kousen en uw broek aan te trekken. U kunt hierbij een verlengstuk met grijper ('helping-hand') gebruiken. Een helping-hand kunt u kopen bij de thuiszorgwinkel.
  • Wij adviseren u om te kiezen voor ruim zittende kleding, zoals joggingpakken, rokken of broeken met een elastische tailleband.

Wat is goede voeding?
Door meerdere malen kleinere porties op een dag te eten, heeft u minder last van druk op uw maag. Wanneer u grote maaltijden eet, kunt u misselijk worden.

Hoe ga ik naar huis?
Wees er bedacht op dat iemand u met de auto thuis brengt. U mag zelf niet autorijden. Om in de auto te kunnen zitten moet de (bijrijders)stoel in de uiterste ligstand en ver naar achteren geplaatst worden. Eventueel gebruikt u een kussen ter ondersteuning.

Bent u geopereerd? Dan bespreekt de specialist met u hoe uw vervoer zal zijn.

Vragen?
Als u vragen of klachten heeft, waarvan u denkt dat dit met het gipskorset te maken heeft? Dan kunt u gerust bellen naar de gipsverbandmeester tijdens kantooruren:

  • Amphia Breda: 076 595 40 69
  • Amphia Oosterhout: 0162 327 363

In de avond- en nachturen en in het weekend kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp.

  • Amphia Breda: 076 595 40 47
  • Amphia Oosterhout: 0162 327 070

Meer lezen over de gipskamer van Amphia?

Ga naar afdeling Gipskamer

Label