Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Kinderen info met het klokhuis op de gipskamer
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Kinderen info met het klokhuis op de gipskamer

Het "Klokhuis" op de gipskamer

Informatie voor kinderen over de gipskamer

Welkom op de gipskamer! Hier kom je als je iets hebt dat in het gips moet. Dat kan zijn omdat je iets gebroken hebt, maar ook als je tussen de spaken van je fiets hebt gezeten of als je teveel op je tenen loopt.

Maar wat zijn gebroken botten nu eigenlijk? Bod-e legt het uit in het filmpje van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Wie helpen jou op de gipskamer?
De mensen die op de gipskamer werken heten gipsverbandmeesters. Dit zijn meestal verpleegkundigen of fysiotherapeuten die nog een extra opleiding hebben gedaan om te leren gipsen.

Alle kleuren van de regenboog
Als je bij ons op de gipskamer komt en je moet gips, dan mag zelf kiezen welke kleur gips je wilt. Er is gips in alle kleuren van de regenboog. Zo is er bijvoorbeeld donkerblauw gips, maar ook hoofdpijn geel, prachtig roze, gras groen, roet zwart, wit en zelfs rood. De gipsverbandmeesters houden de trends goed in de gaten zodat jij er mooi bijloopt.

Hoe gaat het maken van een röntgenfoto?
Je hebt vast wel eens een skelet gezien. Onder jouw huid ziet het er bij jou precies zo uit. Je skelet is opgebouwd uit allemaal botten, grote en kleine. Soms breek je weleens een bot. Om dit te onderzoeken hoeft de dokter je gelukkig niet eerst open te maken. Met behulp van speciale stralen (röntgenstralen) kan er een foto van de binnenkant van je lichaam worden gemaakt. Op de foto kun je je botten, maar ook je organen, zoals je lever en je hart zien. Maar hoe wordt die röntgenfoto nu precies gemaakt?

Voor het röntgenonderzoek moet je eerst je kleren uit doen, anders zie je namelijk ook de knoopjes van je blouse of de ritssluiting van je broek op de foto. Daarna ga je op een tafel liggen. Vlak boven je hangt een apparaat. Misschien vind je dit een beetje eng, maar je hoeft niet bang te zijn dat het apparaat tegen je aan komt. Eigenlijk is het een hele grote fotocamera een net als bij gewone foto`s moet je heel stil liggen als de foto gemaakt wordt. Anders moet het misschien opnieuw, omdat de foto bewogen is. Een röntgenfoto maken doet geen pijn en is ook niet gevaarlijk. Het is wel ongezond als je de hele dag röntgenstralen opvangt. Daarom dragen de mensen die op de röntgenafdeling werken speciale schorten waar de röntgenstralen niet doorheen kunnen. Bekijk ook dit filmpje van het Universitair Medisch Centrum Utrecht met uitleg over hoe een röntgenfoto wordt gemaakt?

Hoe gaat je gips er weer af?
Als je arm of been genezen is, mag het gips weer af. Gelukkig doet dat helemaal geen pijn.

Er zijn twee manieren om het eraf te halen:

  1. Met een schaar
  2. Als het gips erg hard is halen we het gips eraf met een speciale zaag. Deze zaag is zo speciaal omdat hij niet draait zoals een cirkelzaag, maar trilt. Door het trillen gaat het gips stuk. Omdat hij trilt hoef je niet bang te zijn dat hij in je arm of been zaagt, het is dus helemaal veilig en doet geen pijn. Vergelijk het maar gewoon met je elektrische tandenborstel, alleen, deze maakt veel meer geluid.

Bekijk hier het filmpje van 'Het Klokhuis' Hoe gaat het gips eraf?

Wil je graag nog meer weten?
Tussen 8 uur 's morgens en 5 uur 's avonds kun je bellen met de gipsverbandmeester: (076) 595 40 69

Bron: NTR - Het Klokhuis en Universitair Medisch Centrum Utrecht

Meer lezen over de gipskamer van Amphia?

Ga naar afdeling Gipskamer

Label