Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Azathioprine bij kinderen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Azathioprine bij kinderen

Deze folder is bedoeld voor kinderen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is tot nu toe niet bekend. Daarom is de behandeling met medicijnen gericht op het verminderen van klachten en het voorkomen van verslechtering van je ziekte. Medicijnen kunnen gegeven worden om de ziekte rustig te maken (vaak een korte behandeling) maar ook om de ziekte rustig te houden (onderhoudsbehandeling voor jarenlang). Daardoor kan het zijn dat je verschillende medicijnen tegelijk moet gebruiken. De ziekte geneest dus niet door de behandeling met medicijnen, maar als het goed is verbeteren je klachten wel. Na het minderen of stoppen met (onderhouds)medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.

Azathioprine wordt bij kinderen en jongeren vaak voorgeschreven als eerste stap in de onderhoudsbehandeling bij de ziekte van Crohn. Bij colitis ulcerosa wordt het voorgeschreven als andere medicijnen niet of onvoldoende heb­ben geholpen of wanneer het niet lukt om prednison gebruik te minderen.

Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is je afweersysteem ‘overactief’ waardoor er allemaal wondjes ontstaan in je darmen. Deze wondjes zijn een uiting van ontsteking van de darm. Azathioprine zorgt ervoor dat je afweersysteem minder actief wordt, en azathioprine is daarom afweer-onderdrukkende medicatie. Dit soort medicijnen worden immunosuppressiva genoemd. Door je afweersysteem te onderdrukken wordt de ontsteking in je darmen minder en dus heb je minder/ geen last van je klachten.

In een hoge dosering wordt azathioprine gebruikt voor mensen die kanker hebben, aangezien het de groei van cellen remt en snel groeiende, slechte cellen doodt. Het is goed om te weten dat de dosering die jij krijgt voor je ziekte van Crohn of colitis ulcerosa veel lager is.

Aangezien azathioprine schadelijk kan zijn voor de aanmaak van de bloedlichaampjes en voor de leverfunctie zal voor aanvang en tijdens de behandeling regelmatig bloed bij je worden afgenomen om dit te controleren.

Doseringen
De dosis is onder andere afhankelijk van hoe zwaar je bent. Ook wordt gekeken naar hoe je lichaam het medicijn omzet. Gebruik altijd de dosering die de dokter/verpleegkundig specialist heeft voorgeschreven, niet meer of minder.

Wanneer gebruik je het?
Azathioprine kan je het beste, in één keer, tijdens of direct na de maaltijd in te nemen. Als je vergeten bent de pillen in te nemen, neem ze dan op een later tijdstip op dezelfde dag in. Als je er de volgende dag achter komt dat je ze vergeten bent, neem ze dan niet extra in. Je neemt dan gewoon de medicijnen in zoals je gewend bent. Indien je misselijk wordt van de azathioprine adviseren wij je de pillen over de dag te verdelen, of 's avonds voor het slapen gaan in te nemen.

Bijwerkingen
De bijsluiter van de apotheek kan op de hoge dosering gericht zijn, zodat mogelijke bijwerkingen bij jou minder vaak voorkomen en minder heftig zijn dan daar beschreven wordt.

Over het algemeen wordt azathioprine goed verdragen. De meeste bijwerkingen treden op in de eerste uren of dagen na het beginnen met het medicijn. Je kan dan last hebben van een verminderde eetlust, misselijkheid, braken en diarree. Gebruik je azathioprine, dan heb je een kleine kans op de volgende bijwerkingen:

  • Verminderde aanmaak van bloedcellen (witte bloedcellen, rode bloedcellen of bloedplaatjes). Meestal merk je hier niets van, maar door een tekort aan witte bloedcellen ben je veel vatbaarder voor infecties. Als je azathioprine gebruikt wordt er regelmatig (meestal 1x per 3 maanden) bloed gecontroleerd op deze bijwerking.
  • Infecties zoals tandvleesontsteking of keelpijn in combinatie met koorts. Dit wordt veroorzaakt door het remmende effect van het medicijn op je afweersysteem. Hierdoor kan een storing in de aanmaak van witte bloedcellen optreden. Dit wordt gecontroleerd bij het bloedonderzoek.
  • Wratten veroorzaakt door een virus. Je bent door je verminderde afweer gevoeliger voor zo’n virus.
  • Spontane blauwe plekken en/of regelmatige bloedneuzen. Dit kan het gevolg zijn van een verminderde aanmaak van bloedplaatjes door het gebruik van azathioprine.
  • Leverfunctiestoornissen. In ernstige gevallen kan je een gele verkleuring van het oogwit of van de huid zien. Het kan ook zijn dat je niets merkt, maar dat het bloedonderzoek dat 1x per 3 maanden wordt gedaan, aantoont dat je lever door de medicijnen geïrriteerd is.
  • Alvleesklierontsteking (pancreatitis). Buikklachten die je niet in verband kan brengen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. In zeldzame gevallen kan dit in het begin van de behandeling optreden.  
  • Haaruitval. Dit herstelt van zelf weer. Je kan gewoon doorgaan met de azathioprine.

Mocht je last krijgen van bijwerkingen of klachten als koorts, koude rillingen, gele huid, hevig braken, blauwe plekken, bloedneuzen of hevige (buik)pijn, neem dan contact op met je dokter of verpleegkundig specialist. Neem buiten kantooruren contact op met de met de dienstdoende kinderarts.

Kanker
Mensen die langdurig azathioprine (of het vergelijkbare medicijn 6-mercaptopurine) gebruiken hebben een zeer kleine kans op het ontwikkelen van lymfeklier kanker. Toch heeft je dokter ervoor gekozen om je deze medicijnen voor te schrijven, met de bedoeling dat de ontsteking in je darm onder controle blijft. Een niet goed behandelde darmontsteking kan namelijk ernstige gevolgen hebben, zoals darmkanker. Omdat het voordeel van een goed behandelde darmontsteking opweegt tegen het kleine risico op lymfeklier-kanker, wordt azathioprine bij veel kinderen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa  voorgeschreven.

Meer informatie

Kinderwebsite

Wist je dat we een website speciaal voor kinderen hebben?

Kijk snel!

Vragen?

Als je na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kan je contact opnemen met je dokter of verpleegkundig specialist.

Ga naar de afdeling Kindergeneeskunde

Label