Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Coeliakie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Coeliakie

De kinderarts of verpleegkundig specialist kinder MDL hebben de diagnose coeliakie bij uw kind vastgesteld. In deze folder krijgt u informatie over deze aandoening.

Wat is coeliakie?
Coeliakie is glutenintolerantie. Coeliakie is niet hetzelfde als een allergie voor tarwe. Coeliakie is een ziekte van het afweersysteem.

Hoe vaak komt het voor?
Coeliakie komt bij ongeveer een op de 100 mensen voor en kan klachten zoals buikpijn, diarree, verstopping en verminderde groei veroorzaken bij kinderen.

Oorzaak
Coeliakie wordt veroorzaakt door een stoornis in het afweersysteem, waardoor gluten (een stukje eiwit dat in tarwe, rogge, gerst, spelt en haver zit) als 'vreemd' wordt gezien. Een erfelijke aanleg speelt hierbij een grote rol. Door de glutenintolerantie beschadigt het slijmvliesoppervlak van de dunne darm. In plaats van lange darmvlokken is het oppervlak afgeplat en komen er veel ontstekingscellen in het slijmvlies.

Symptomen en gevolgen
Symptomen zijn maag-/darmklachten (onder andere buikpijn, diarree). Ook slechte groei is een symptoom. Neem daartoe het groeiboekje mee van het consultatiebureau, zodat de kinderarts/verpleegkundig specialist kinder MDL de groei kan beoordelen.

Ook andere klachten komen voor:

  • Botontkalking
  • Gedragsstoornissen
  • Huidafwijkingen
  • Bloedarmoede
  • Ook kan het zijn dat er helemaal geen klachten zijn. Bij het niet behandelen van coeliakie vormen op lange termijn slechte groei en botontkalking de grootste risico’s.

Onderzoek en diagnose
Het onderzoek naar coeliakie begint meestal met een bloedafname bij uw kind. Hier wordt gekeken naar het bestaan van coeliakie-antistoffen en soms naar de erfelijke aanleg (het HLA-type). Wanneer er duidelijke klachten zijn en de bloedtesten sterk afwijkend, dan is dit meestal voldoende om de diagnose coeliakie te stellen. Bij twijfel wordt een dunnedarmonderzoek gedaan (gastroduodenoscopie, kijkonderzoek via de mond), waarbij stukjes darmweefsel worden afgenomen. Deze stukjes weefsel noemen wij biopten.

Het is heel belangrijk om nog niet te starten met een glutenvrij dieet, voordat het onderzoek naar coeliakie is afgerond. De reden hiervoor is dat het bloedonderzoek en het dunnedarmonderzoek dan onterecht een normale uitslag kunnen geven, omdat de darm alweer kan zijn hersteld als gevolg van het dieet. Een week na het darmonderzoek is de uitslag meestal bekend.

Wanneer de diagnose coeliakie is gesteld, zal u en uw kind worden verwezen naar de diëtist voor uitleg over het dieet.

Behandeling
Er is nog geen behandeling die de ziekte kan genezen. De behandeling bestaat uit een glutenvrij dieet, waardoor de darm weer kan herstellen. Gluten zit in tarwe, haver, gerst, rogge en spelt, en wordt vaak verwerkt in andere voedselproducten. Een glutenvrij dieet is niet makkelijk, en hiervoor verwijzen wij altijd naar een ervaren diëtist.

Coeliakie gaat niet over. Het dieet is daarom het gehele leven nodig. Het kan zijn dat er geen klachten zijn, terwijl iemand toch coeliakie heeft. Ook dan is het nodig om een glutenvrij dieet te volgen, om langetermijngevolgen zoals botontkalking en slechte groei te voorkomen. Uw kind zal jaarlijks op controle komen bij de kinderarts of verpleegkundig specialist kinder MDL.

Als de diagnose coeliakie bij uw kind is vastgesteld, worden de overige gezinsleden (eerste graads familie leden) ook geadviseerd om zich te laten testen op coeliakie. Dit verloopt via de huisarts.

Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met uw behandelend kinderarts of verpleegkundig specialist kinder MDL.

Binnen kantooruren
olikliniek kindergeneeskunde T (076) 595 1012 (maandag tot en met vrijdag) of via mail: kinderpoli@amphia.nl

Buiten kantooruren (voor acute problemen die niet kunnen wachten tot de volgende dag)
Afdeling kindergeneeskunde T (076) 595 2508 .

Overig
Wilt u meer informatie over deze aandoening, kijkt u dan op: Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Meer lezen over kindergeneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Kindergeneeskunde

Label