Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

RSV Infectie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

RSV Infectie

Wat is RSV?
RSV is de afkorting van Respiratoir Syncytieel Virus. Dit virus komt in de wintermaanden zeer algemeen voor en besmet dan de luchtwegen van een groot gedeelte van de bevolking. Bij volwassenen en kleine kinderen veroorzaakt dit virus slechts een lichte verkoudheid, maar vooral baby’s kunnen van het virus zo ernstig ziek worden dat ziekenhuisopname is vereist.

Hoe kunt u RSV herkennen?
De symptomen van een RSV-infectie kunnen in het begin lijken op een verkoudheid, zoals:

  • milde koorts (meestal minder dan 38,5° C);
  • loopneus;
  • lichte hoest;
  • slecht drinken.

Binnen een paar dagen kunnen de symptomen verergeren tot:

  • ernstig hoesten;
  • piepend geluid bij ademhaling;
  • moeite met ademhalen;
  • grauw zien;
  • spugen (vaak bij een hoestbui);
  • uitdroging (door slecht drinken en soms diarree).

Een baby met een verhoogd risico kan snel erg ziek worden. De baby heeft dan specialistische zorg nodig.

Hoe gevaarlijk is RSV?
Het RS-Virus is de belangrijkste veroorzaker van infecties van de lagere luchtwegen bij kinderen tot 2 jaar. Bij 40% van de kinderen die geïnfecteerd zijn met RSV veroorzaakt dit virus een lagere luchtweg-infectie. Risicofactoren voor het krijgen van een ernstige RSV-infectie zijn:

  • vroeggeboorte;
  • een chronische longaandoening of hartafwijking;
  • een slecht functionerend afweersysteem.

Kinderen uit deze risicogroepen hebben een hoger risico om vanwege een RSV-virus in een ziekenhuis te worden opgenomen.

Voor de tweede verjaardag heeft bijna elk kind een infectie met dit virus doorgemaakt. Vaak ongemerkt, doordat de symptomen bij de meeste kinderen aan een verkoudheid doen denken: een verstopte neus of loopneus, hoesten en soms oorontsteking. Meestal blijft het hierbij en knapt het kind gewoon weer op. Bij een klein deel van de kinderen breidt de ontsteking zich echter uit tot in de longen. Die kinderen hebben het erg benauwd en hoesten zo heftig dat ze er soms van moeten braken. Besmette baby’s drinken daarnaast ook minder dan normaal. Dit kan er voor zorgen dat de baby uitdroogt. Bij zo’n ernstige infectie kan het nodig zijn dat het kindje in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dit komt echter heel weinig voor.

Is RSV besmettelijk?
RSV is een zeer besmettelijk virus, dat verspreid wordt door lichamelijk contact met iemand die het virus bij zich draagt. Bijvoorbeeld door aanraken, kussen of handen schudden. Het virus wordt ook via lucht verspreid door niezen en hoesten. Bovendien kan RSV urenlang overleven, bijvoorbeeld op een toonbank of in een gebruikt zakdoekje. RSV komt voor van oktober tot maart/april en bevindt zich vooral in ruimtes waarin veel mensen komen, zoals bijvoorbeeld op kinderdagverblijven en in wachtkamers. Na besmetting duurt het twee tot acht dagen tot het kind ziek wordt. Zelf blijft het kind daarna ongeveer tien dagen besmettelijk.

Is een RSV-infectie te voorkomen?
Omdat RSV een besmettelijk virus is, kunt u infecties helpen voorkomen door vaak uw handen te wassen (in het bijzonder voordat u uw baby aanraakt) en door zeer drukke plaatsen te vermijden. Ook voor andere mensen die met uw baby in aanraking komen, is het belangrijk om zich aan een aantal regels te houden (elders vermeld in de folder).

Medische behandeling van het RS-virus
Net als griep of verkoudheid is het RS-virus te bestrijden door het kind goed te laten uitzieken en de symptomen te bestrijden. Soms heeft een kindje extra zuurstof nodig. In het ergste geval moet het kind worden beademd. Dat komt maar heel weinig voor. Baby’s die door het virus slechter zijn gaan drinken, krijgen meestal een infuus of een sonde (een slangetje in de neus naar de maag) om ervoor te zorgen dat ze toch genoeg voedingsstoffen naar binnen krijgen.

Het kind wordt in het ziekenhuis vaak in een aparte ruimte verpleegd. Ook gelden speciale hygiënische maatregelen voor artsen en verpleegkundigen, zoals het aantrekken van schorten, mondmaskers en extra handen wassen (handenalcohol) na de verzorging van het kind. Zo wordt voorkomen dat zij het virus op anderen overdragen.

Rooming-in
Voor één van de ouders zijn er faciliteiten om bij hun kind te overnachten. Uw kind ligt waarschijnlijk aangesloten aan bewakingsapparatuur (monitor). Probeer niet te veel naar de monitor te kijken, dit is de verantwoordelijkheid van de verpleegkundige. Er worden met u afspraken gemaakt over het geven van de voeding, de verzorging en het baden van uw kind. Mogelijk geeft de verpleegkundige u het advies om uw kind, zoveel mogelijk in zijn eigen bedje te laten slapen voor een goede observatie en voor zijn / haar rust. Daarnaast kan het wat vrijer ademen en bij koorts kan het beter de warmte kwijt.

Handdoeken en washandjes kunt u bij de verpleegkundige vragen. Vanaf 8.00uur krijgt u van de gastvrouw ontbijt aangeboden. In de ouderkamer vindt u gratis koffie en thee (denk hierbij aan de handhygiëne). Ook is er de mogelijkheid om bij het restaurant in de centrale hal iets te gaan eten. Tevens zijn er bij de recptie bonnen te kopen in de vorm van een bestelkaart, welke ingeleverd wordt bij de afdelings gastvrouw. Zij zorgt voor het leveren van de maaltijd .

Voorkom verspreiding op de kinderafdeling:

  • Houdt uw deuren zoveel mogelijk gesloten.
  • Handhygiëne is belangrijk, bij het verlaten van de kamer de handen desinfecteren met handenalcohol. Bij zichtbare vervuiling uw handen wassen, afspoelen en goed droog maken met een papieren handdoekje.
  • Ziekenhuispersoneel draagt bij de verzorging van uw kind, een overschort, mondneusmasker en handschoenen (bij direct contact).
  • Broertjes en/of zusjes mogen op bezoek komen, ze moeten dan wel op de kamer blijven. Natuurlijk gelden voor hen ook de hygiënische maatregelen.

Vragen?
Wij hopen dat wij u voldoende geïnformeerd hebben. U kunt met uw vragen terecht bij de verpleegkundige die voor uw kind zorgt, of bij de kinderarts. De kinderarts komt iedere ochtend op de afdeling.

Meer lezen over kindergeneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Kindergeneeskunde

Label