Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Stroboscopie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Stroboscopie

Stembandonderzoek (stroboscopie)

U heeft problemen met uw stembanden. Daarom komt u bij de Keel- Neus- en Oor- (KNO-)arts. Binnenkort krijgt u een stembandonderzoek (met een ander woord: stroboscopie). Uw KNO-arts doet het onderzoek. Als het kan, is ook de logopedist aanwezig.

Wat doen stembanden?
Door je stembanden kun je geluid maken en dus praten, zingen en nog veel meer. Iedereen heeft twee stembanden. Stemgeluid ontstaat door trilling in de stembanden. Dit gebeurt als je lucht uitademt. Geluid kan alleen ontstaan als beide stembanden goed gesloten zijn en tegen elkaar aanliggen. Je stembanden en de spieren daaromheen kun je op verschillende manieren aanspannen. Daardoor verandert de toonhoogte. De mondholte, tong, lippen en neusholte geven klank aan dit geluid (de stem), waardoor je kunt praten en zingen.

Waardoor komen stemproblemen?
Problemen met de stem kunnen komen door:

  • aangeboren afwijkingen;
  • overbelasting;
  • ontstekingen;
  • kwaadaardige celvorming;
  • irritatie door onder andere allergie, medicatie of brandend maagzuur.

Het onderzoek
Voor een stroboscopisch onderzoek hoeft u zich niet voor te bereiden. U mag gewoon eten en drinken voor het onderzoek. De KNO-arts gaat met een dun slangetje in de neus. Deze slang is buigbaar. Hij schuift door tot aan de achterkant van keel. In de slang zitten een speciale lamp en een camera. Daardoor ziet de arts uw stembanden vergroot en vertraagd op een televisiescherm. Na het onderzoek kunt u de beelden ook zelf bekijken, samen met de arts. Soms gebruikt de arts geen flexibele slang, maar een starre (niet beweegbare) buis voor dit onderzoek. Deze buis gaat via de mond. Bij verreweg de meeste mensen is verdoving niet nodig.

Een enkele keer gebruikt de arts een verdovende spray. Goed om te weten: de keel blijft dan tot een half uur na het onderzoek verdoofd. De keel kan ook wat dik aanvoelen. Slikken kan lastig zijn. Wij raden u aan om het eerste half uur niets te eten of te drinken. Dit voorkomt verslikken.

De uitslag
De KNO-arts kijkt samen met de logopedist naar de beelden. Op basis van deze beelden en alle gegevens stellen zij vast wat voor u de beste behandeling is. Deze kan bestaan uit:

  • logopedie (adviezen en oefeningen voor een goed gebruik van de stembanden);
  • medicijnen;
  • chirurgische behandeling (operatie);
  • of een combinatie hiervan. De arts en/of logopedist bespreekt dit meestal meteen met u.

Tot slot
Kunt u niet op uw afspraak komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten. In ieder geval graag twee dagen voor het onderzoek. Wij kunnen dan iemand anders in uw plaats helpen. Heeft u nog vragen? Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek KNO, op telefoonnummer (076) 595 10 10.

Meer lezen over keel-, neus- en oorheelkunde bij Amphia?

Ga naar afdeling KNO (Keel-, Neus- en Oorheelkunde)

Label