Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Dormicum of roesje
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Dormicum of roesje

Deze informatie is bedoeld voor patiënten die een slaapmiddel krijgen toegediend. Voorafgaand aan een onderzoek op de afdeling Endoscopie. In deze folder leest u wat u van dit slaapmiddel kunt verwachten.

Waarom een roesje?
Door een roesje (sedatie) verloopt een onaangenaam onderzoek prettiger voor u. U bent dan minder bang, u voelt zich gemakkelijker en heeft minder pijn. Als u ontspannen bent, verloopt het onderzoek in het algemeen ook gemakkelijker. Een van de eigenschappen van het slaapmiddel is, dat u zich na afloop weinig of niets meer herinnert van het onderzoek en alles wat daaromheen gebeurd is. In de meeste gevallen bent u zelfs vergeten wat er kort voor de toediening van het slaapmiddel is gebeurd.

Let op: dit is geen narcose! Er is gekozen voor dit slaapmiddel omdat u aanspreekbaar blijft en kunt meewerken aan het onderzoek. Zoals uzelf omdraaien als dat gevraagd wordt.

Waar moet ik rekening mee houden?

  • Zorg dat iemand met u meekomt naar het ziekenhuis. Ofdat de assistente iemand kan bellen om u na het onderzoek naar huis te brengen.
  • U kunt uw eigen kleding aanhouden tijdens het onderzoek. Het is raadzaam gemakkelijk zittende kleding aan te trekken. Draag (onder uw kleding) een T-shirt met korte mouwen, dit maakt het prikken van een infuusnaaldje makkelijker.
  • Het effect van het slaapmiddel is minder bij mensen die normaal al slaapmiddelen of rustgevende medicijnen gebruiken. En het effect is minder bij mensen die regelmatig alcohol/drugs gebruiken. Meld dit aan de arts die het onderzoek met u afspreekt.
  • Maak voor de rest van de dag geen afspraken. Een van de bijwerkingen van het slaapmiddel is dat u zich suf en/of slaperig kunt voelen.
  • In verband met de patiëntenplanning is het niet mogelijk om op de dag van het onderzoek nog voor een roesje te kiezen.

Wat gebeurt er op de dag van het onderzoek?
U meldt zich op de afgesproken tijd bij de afdeling Endoscopie. Een verpleegkundige neemt u mee naar de dagbehandeling. Hier bereidt de verpleegkundige u voor op het onderzoek. Na het onderzoek verblijft u ook op deze kamer om uit te slapen. De verpleegkundige controleert uw bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed. Er wordt een infuusnaaldje ingebracht. Daarna gaat u naar de behandelkamer waar het 'roesje' via het infuus wordt ingespoten. U zult zich al snel ontspannen en slaperig gaan voelen. Het onderzoek kan beginnen. Als het onderzoek ondanks het slaapmiddel toch pijnlijk is, kan de arts er voor kiezen u ook extra pijnstilling te geven.

Wat gebeurt er na het onderzoek?
Na het onderzoek wordt u terug gebracht naar uw kamer. U blijft hier onder controle tot u weer wakker bent. Dit duurt meestal 1 á 2 uur. De verpleegkundige verwijdert het infuus en na een lichte maaltijd kunt u met uw begeleider naar huis.

Adviezen
De hierna genoemde adviezen gelden voor de eerste 24 uur na het onderzoek.

Verricht geen activiteiten waarbij coördinatie of alertheid nodig is. Bijvoorbeeld autorijden, fietsen, machines of elektrisch gereedschap bedienen, koken of klimmen. Als u een ongeval veroorzaakt bent u onverzekerd.

  • Verblijf de dag van het onderzoek in het gezelschap van iemand anders;
  • Neem geen belangrijke beslissingen zoals het tekenen van een contract, dure aankopen enzovoort;
  • Gebruik geen alcohol/drugs;
  • Neem contact op met de afdeling Endoscopie als u meer dan één maal braakt of zich anders gedraagt of voelt dan normaal.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Endoscopiecentrum: T (076) 595 5071

Buiten kantooruren kunt u bellen naar Spoedeisende Hulp: T (076) 595 50 00

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label