Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Dubbel Ballon Enteroscopie (DBE) rectaal
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Dubbel Ballon Enteroscopie (DBE) rectaal

Dubbel Ballon Enteroscopie (DBE) rectaal

Voorbereiding met Movi-Prep®

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een dubbel ballon enteroscopie (DBE). In deze folder krijgt u meer informatie over het onderzoek, over de voorbereidingen die u dient te treffen, over wat u op de dag van het onderzoek staat te wachten en over wat u na afloop kunt verwachten.

Wat is een DBE?
Door middel van een DBE wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van de dunne darm en eventueel van de dikke darm bekeken. Het onderzoek gebeurt met een speciaal soort flexibele slang (endoscoop) waarvan de tip bestuurbaar is en waarop 2 ballonnen zijn gemonteerd. Hierdoor is het mogelijk om verder in het maag-darmkanaal te kijken dan met een gewone endoscoop. Aan het uiteinde van de endoscoop zit een lampje dat de binnenkant van uw darm verlicht en een kleine camera waardoor het onderzoek op een televisiescherm te volgen is. Met deze techniek kan de dunne darm bekeken worden. Het onderzoek kan zowel oraal als rectaal uitgevoerd worden.

De arts schuift de endoscoop voorzichtig door de dunne darm en probeert een zo groot mogelijk deel van dunne darm te bekijken. Het uitbochten van de darmen met de endoscoop kan gevoelig zijn. Tijdens het onderzoek wordt er lucht in de darm geblazen, zodat de darm zich kan ontplooien. Soms is dit wat pijnlijk. Als u een wind laat zakt de pijn meestal af. Het is het beste als u zich tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. De verpleegkundige zal u hiervoor aanwijzingen geven.

Tijdens het terugtrekken van de endoscoop maar ook tijdens het opvoeren wordt het slijmvlies van de darm nauwkeurig bekeken. Ook kan er een stukje weefsel worden weggenomen (biopt), of een poliep (paddestoelachtig vormsel) worden verwijderd. Dit is niet pijnlijk, maar kan soms wel wat bloedverlies geven. Het afgenomen weefsel wordt voor verder onderzoek opgevangen. Ook kunnen bloedvaatjes die mogelijk leiden tot bloedverlies uit de darm worden dichtgebrand.

Een roesje - belangrijke informatie!
Een roesje werkt ontspannend. U bent zich hierdoor minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren. Het is geen narcose. Door het roesje kunt u tijdelijk vergeetachtig of suf worden. U mag 24 uur lang geen machines bedienen en belangrijke beslissingen nemen raden wij af. U mag op de dag van het onderzoek geen alcohol gebruiken.
Als u een roesje krijgt is het volgende van groot belang om het onderzoek door te kunnen laten gaan:

U mag na een 'roesje' zelf 24 uur lang niet aan het verkeer deelnemen. U mag dus alleen onder begeleiding van een volwassene naar huis. Uw begeleider krijgt een telefoontje als het onderzoek is beëindigd. De verpleegkundige geeft een tijd door hoe laat u opgehaald mag worden. De begeleider mag dan plaatsnemen in ontvangstruimte 6. Gebruik maken van het openbaar vervoer of taxi is ook NIET TOEGESTAAN zonder begeleiding. Heeft u geen begeleiding geregeld, dan kan het onderzoek NIET plaatsvinden!

Belangrijke instructies voor de ingreep
Om de darm van binnen goed te kunnen bekijken moet deze helemaal schoon zijn. Dit zult u in de dagen voorafgaand aan het onderzoek zelf thuis moeten doen. U krijgt hiervoor een laxeermiddel, en afhankelijk van of het onderzoek in de ochtend of middag plaatsvindt, volgt u het bijbehorend voedings- en medicatie schema welke u verderop in deze folder kunt vinden.

Net als bij andere medicijnen, wordt bij aflevering van Movi-prep® een bijsluiter bijgevoegd. De instructies zoals in de bijsluiter van de fabrikant staan, wijken hier en daar af van de instructies in deze folder. Wij verzoeken u dringend alleen de instructies van deze folder op te volgen.

Het is zéér belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt! Als de darm niet goed schoon is kunnen afwijkingen over het hoofd worden gezien. Tevens kan het onderzoek hierdoor langer duren en pijnlijker zijn. Bij ernstige verontreiniging kan de arts zelfs besluiten het onderzoek te staken.
 

Bloedverdunners:
Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.

De dag van het onderzoek
U meldt zich bij het Endoscopiecentrum route 47. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald door de verpleegkundige en naar de dagbehandeling gebracht. Hier krijgt u een infuusnaaldje als voorbereiding op het roesje. Via het infuusnaaldje krijgt u het roesje en een pijnstillend middel toegediend. Tijdens het onderzoek zal uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed in de gaten gehouden worden. Ook zal tijdens het onderzoek via een klein slangetje in de neus (‘neusbrilletje’) extra zuurstof worden toegediend.

Medicatie wel of niet innemen?

  • Gebruikt u medicatie? Overleg dan met uw arts of u deze op de ochtend van het onderzoek wel of niet mag innemen met een slokje water.
  • Bent u diabetespatiënt? Bespreek met uw arts of en hoe u het gebruik van tabletten of insulinedosering moet aanpassen.

Na afloop
Na het onderzoek kunt u het best proberen de ingeblazen lucht kwijt te raken. Winderigheid is normaal en helpt een gevoel van kramp of pijn te laten verdwijnen. De pijn of de krampen verdwijnen meestal binnen enkele uren.

Wanneer hoort u de uitslag?
U krijgt na het onderzoek een voorlopige uitslag. Mocht er materiaal (weefsel) bij u zijn afgenomen, dan duurt het enkele dagen eer de uitslag daarvan bekend is. Zowel de definitieve uitslag van het onderzoek, als van het afgenomen materiaal, hoort u via uw behandelend arts

Mogelijke complicaties
Een DBE is een veilig onderzoek. Complicaties komen niet vaak voor. Complicaties die kunnen optreden zijn bloedingen of een scheurtje in de darm (perforatie). Deze complicaties kunnen vooral optreden na het verwijderen van poliepen. In enkele gevallen kan een complicatie leiden tot een ziekenhuisopname en soms tot een operatie. Een andere zeldzame complicatie is prikkeling van de alvleesklier die kan leiden tot bovenbuikspijn die meestal vanzelf overgaat. Soms dient iemand hiervoor langer in het ziekenhuis te blijven.

Wij willen vragen alert te zijn en direct contact met het Endoscopiecentrum op te nemen in geval van:

  • Toenemende buikpijn
  • Koorts
  • Voortdurend bloedverlies (na een biopt is het normaal dat u een klein beetje bloed verliest)

Contact
Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie of bent u verhinderd? Neem contact op met het Endoscopiecentrum:
T 076 595 5071


Buiten kantooruren kunt u met spoedvragen de Spoedeisende Hulp bellen: T 076-5954047

Schema ter voorbereiding op uw onderzoek

1 week voor het onderzoek:

  • Gebruikt u ijzertabletten (Ferro-gradumet® of Ferrofumaraat®) dan moet u daar 1 week van tevoren mee stoppen.
  • Bent u diabetespatiënt? Bespreek met uw arts of en hoe u het gebruik van tabletten of insulinedosering moet aanpassen.
  • Sommige bloedverdunnende medicijnen moeten in overleg met uw arts enkele dagen van te voren worden gestopt.

4 dagen voor het onderzoek
Vanaf nu moet u een licht verteerbaar en vezelarm dieet gebruiken zonder pitten en/of zaden. Wij verwijzen u naar deze dieetlijst wat u wél en wat u niet mag eten.

2 dagen voor het onderzoek
Gaat u door met het vezelbeperkte dieet. Neemt u vóór het slapen gaan 2 tabletten Bisacodyl® in met een slokje water. Deze tabletten hebben een laxerende
werking en kunnen soms darmkrampen veroorzaken.

1 dag voor het onderzoek

  • Tussen 12.00 uur en 13.00 uur mag u de laatste vezelbeperkte lunch gebruiken.
  • Van 13.00 uur tot 18.00 uur mag u alleen yoghurt en vla zonder toevoegingen, gezeefde bouillon, thee en water gebruiken.
  • Vanaf 18.00 uur mag u geen yoghurt, vla of bouillon meer, alleen nog thee (zonder suiker) en water.
  • Vanaf 18.00 uur gaat u starten met MoviPrep® dit gaat als volgt:
  • Open de eerste verpakking Moviprep® en voeg zakje A en B samen in een maatbeker van 1 liter. Giet vervolgens 1 liter water in de maatbeker en roer tot de poeder is opgelost en de vloeistof helder is. Dit kan 5 minuten duren. Drink de klaargemaakte vloeistof verdeeld in kleine porties op, verspreid over ca. 1,5 uur.
  • Drink na de Moviprep® nog minimaal 1 liter water of thee.
  • Om 22.00 uur neemt u 2 tabletten Bisacodyl®.
De dag van het onderzoek:
  • U mag tot na het onderzoek niets eten. U mag wel onbeperkt water en thee zonder suiker.
  • 5 uur voor de start van uw onderzoek maakt u op dezelfde wijze de tweede liter Moviprep® klaar en drinkt u iedere 15 minuten een glas van de oplossing.
  • Drink daarna nog minimaal 1 liter water of thee.
  • Vanaf 3 uur voor het onderzoek mag u niets meer eten en drinken en ook niet meer roken.

4 en 3 dagen voor het
onderzoek

2 dagen voor het
onderzoek

1 dag voor het onderzoek

Dag van het onderzoek

Vezelbeperkt dieet

Vezelbeperkt dieet

Tot 13.00 uur:
Vezelbeperkt dieet


Tussen 13.00-18.00:
Alleen yoghurt, vla, bouillon, thee (zonder suiker), water.

5 uur voor start onderzoek:
Drink de laatste liter Moviprep®.
Daarna nog minimaal 1 liter water of thee.

 

Voor het slapen gaan:
2 tabletten Bisacodyl® innemen.

Om 18.00: Stop met eten. 1 liter Moviprep® drinken. Daarna nog minimaal 1 liter water of thee.


Om 22.00 uur:
2 tabletten Bisacodyl® innemen

3 uur voor start onderzoek:
Niets meer eten en drinken.

Wanneer is uw darm schoon?

Uw darm is pas schoon als er uitsluitend lichtgele en heldere vloeistof uitkomt. Drink alle voorgeschreven laxeervloeistof op, ook als u denkt dat de darm al schoon is. Het blijkt dat mensen die minder vloeistof drinken dan de voorgeschreven medicatie, toch niet goed schoon zijn. Het laxeren kan hoofdpijn veroorzaken. Ook is het mogelijk dat u het kouder heeft dan normaal. Om het onderzoek te laten slagen is het van groot belang dat uw darm goed schoon is. Bij twijfel neem contact op met de polikliniek op telefoonnummer 076-5955071.

Algemene tips

  • Drink Klean-prep® gekoeld.
  • De eerste liter niet binnen een uur drinken, neem gerust 1,5 à 2 uur de tijd.
  • Drink Klean-prep® met een rietje zodat de vloeistof wat verder in de mond komt.
  • Voeg een scheutje suikervrije limonadesiroop of citroensap toe.
  • Gebruik kauwgom tussendoor en tijdens het drinken.
  • Drink naast de voorgeschreven laxeervloeistof zoveel mogelijk heldere dranken, minimaal elk uur een glas. Hoe meer u drinkt, hoe schoner de darm. Dit bepaalt in belangrijke mate hoe succesvol het onderzoek zal verlopen.
  • Als u een stoma heeft kunt u contact opnemen met de stoma-verpleegkundigen van het ziekenhuis voor gepast opvangmateriaal tijdens het laxeren 076-5953051.
  • Het is normaal als de ontlasting niet direct op gang komt, dit is geen reden tot ongerustheid.
  • Probeer tijdens de voorbereidingen zoveel mogelijk uw normale dagelijkse activiteiten te blijven doen. Uw darmen raken bij beweging makkelijker en sneller het vocht kwijt.

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label