Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Endo Echografie via de luchtwegen EBUS
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Endo Echografie via de luchtwegen EBUS

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een endo-echografie via de luchtwegen. Dit onderzoek wordt ook wel een EBUS onderzoek genoemd (Endo Bronchiaal UltraSchal = Duits voor echo).

In deze folder wordt dit onderzoek uitgelegd. Bovendien wordt beschreven wat u voorafgaande aan het onderzoek moet doen en laten en hoe u zelf het beste aan het onderzoek kunt meewerken.

Wat is een endo-echografie via de luchtwegen?
Bij een endo-echografie wordt via uw mond een dunne buigzame slang (endoscoop) in de luchtpijp ingebracht. Op het uiteinde van deze endoscoop zit een klein echoapparaatje wat onhoorbare geluidsgolven uitzendt. Die geluidsgolven worden omgezet in beeldmateriaal. De lymfeklieren in het gebied rond de grote luchtwegen worden zo zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Het uiteinde van deze flexibele scoop heeft een top die bestuurbaar is. De scoop is ongeveer 7 millimeter dik. U houdt dus voldoende ruimte om normaal te kunnen ademen. De scoop is hol, hierdoor kan een instrument om een biopt te nemen worden ingebracht.

Voorbereiding

Nuchter zijn   

  • Komt u 's ochtends voor het onderzoek dan mag u op de dag van het onderzoek vanaf 12 uur 's nachts niets meer eten, drinken of roken;
  • Komt u 's middags voor het onderzoek dan mag u 's ochtends (voor 8:00!) een licht ontbijt (2 droge beschuiten en koffie of thee). Daarna mag u niets meer eten, drinken of roken.

Geneesmiddelen

  • Geneesmiddelen die de stolbaarheid van het bloed beïnvloeden moeten in overleg met de arts gestopt worden;
  • Gebruikt u, plavix, of marcoumar/ fenprocoumon dan mag u deze 7 dagen voorafgaande aan het onderzoek niet gebruiken. Gebruikt u sintrom/acenocoumarol dan mag u deze 3 dagen voorafgaand aan het onderzoek niet gebruiken;
  • Aspirines (acetylsalicylzuur, acetosal) kunnen in principe gewoon gebruikt worden. Mede afhankelijk van de aard van de ingreep, kan de longarts besluiten deze medicamenten toch te staken;
  • Staat uw bloedverdunner niet in deze lijst? Neem dan contact op met het endoscopiecentrum of uw longarts;
  • Gebruikt u insuline, neem dan contact op met uw diabetesverpleegkundige om te bespreken hoe hiermee om te gaan als u nuchter moet zijn.

Uw overige medicatie mag u innemen met een klein slokje water, ook als u een inhaler gebruikt mag u deze gewoon nemen.

Overige voorbereiding

  • Gelieve geen lippenstift op te doen;
  • Het is van belang dat een vertrouwd persoon met u mee gaat. Graag ontvangen wij voorafgaand aan het onderzoek zijn/haar telefoonnummer. Wanneer het onderzoek klaar is nemen we contact op met uw contactpersoon. Het is van belang dat u onder begeleiding naar huis gaat, omdat u een roesje heeft gehad mag u zelf niet deelnemen aan het verkeer;
  • Wanneer dit niet geregeld is kan het onderzoek niet plaatsvinden.

De dag van onderzoek
U meld zich bij de receptie van het ziekenhuis, daar vertellen ze u waar u zich mag melden. Dit kan zijn op de dagbehandeling of op een verpleegafdeling. Hier wordt u voorbereid op het onderzoek.

U ontvangt van de verpleegkundige een tabletje om eventuele hoestprikkels te voorkomen; codeïne. Vervolgens krijgt u een injectie in de arm, met het middel atropine. Deze injectie zorgt ervoor dat er tijdens het onderzoek minder slijmproductie is in de luchtwegen. Ook brengt de verpleegkundige een infuusnaaldje in uw hand of onderarm in. U krijgt een knijpertje om een van uw vingertoppen. Dit is om uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed te meten.

Na deze voorbereiding wordt u naar de behandelkamer gebracht. De endoscopieverpleegkundige verdooft uw keel en stembanden met een spray. Gedurende 10 minuten wordt deze verdovingsspray een aantal keer gebruikt totdat de keel voldoende verdoofd is. Door de verdoving lijkt het alsof uw keel opgezet is. Dit is slechts een gevoel. Het slikken zal wat moeilijker gaan. Door de verdoving heeft u minder last van kokhalzen en gaat het inbrengen van de scoop gemakkelijker.

Vervolgens dient de longarts een slaapmiddel toe via het infuusnaaldje. De meeste patiënten worden van dit middel ontspannen en sommige patiënten raken in een lichte slaap. Het kan voorkomen dat u zich na de verdoving weinig tot niets meer herinnert van het onderzoek.

Indien u allergisch bent voor een van de genoemde medicijnen is het belangrijk om dit voor het onderzoek te zeggen.

De endoscopieverpleegkundige en de longarts vertellen u steeds wat er gaat gebeuren. U kunt aan hen vragen stellen vooraf en na afloop van het onderzoek.

De verpleegkundige vraagt u om op uw rug te gaan liggen.U krijgt een bijtring tussen uw kaken ter bescherming van de endoscoop. Vervolgens brengt de longarts de soepele scoop via uw mond in de keelholte.

Daarna zakt de scoop voorzichtig tussen de stembanden door, binnen in de luchtwegen. U kunt dan kortdurend een hoestprikkel krijgen en er kan een benauwd gevoel ontstaan. Er wordt dan extra verdoving toegediend.

De arts spoort de lymfeklieren op en als deze goed zichtbaar zijn, zuigt hij met een dun naaldje via de endoscoop een kleine hoeveelheid lichaamsmateriaal op voor aanvullend onderzoek. Dit aanprikken van de klieren wordt een aantal malen herhaald en is bijna altijd pijnloos.

Hoe lang duurt het onderzoek?
De voorbereidingen nemen ongeveer een kwartier in beslag. Het onderzoek zelf duurt ongeveer dertig minuten. Daarna heeft u meestal anderhalf uur nodig om uit te slapen en goed wakker te worden. U bent in totaal ongeveer 2 tot 3 uur in het ziekenhuis.

U mag na het onderzoek en uw opname in het ziekenhuis niet zelf autorijden of reizen met het openbaar vervoer. Zorg ervoor dat er iemand met u meekomt of u komt ophalen.

Is het onderzoek pijnlijk? Een endo-echografie via de luchtwegen is geen pijnlijk, maar wel enigszins onaangenaam onderzoek. Het is het beste als u zich tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. De verpleegkundige zal u hiervoor aanwijzingen geven.

Na het onderzoek
In verband met de verdoving die u heeft gehad, gaat u na het onderzoek terug naar de dagbehandeling of de afdeling. Daar blijft u tot u goed wakker bent. Omdat de keel verdoofd is geweest, verslikt u zich eerder dan anders. Daarom moet u anderhalf tot twee uur wachten met eten en drinken. U kunt hierna het beste beginnen met een klein slokje water. Als dit goed gaat, kunt u verder gewoon eten en drinken.

Zodra uw toestand het toe laat, wordt het infuus verwijderd en kunt u naar huis. Dit is ongeveer twee uur na het onderzoek.

Vanwege het verminderde concentratievermogen na het onderzoek wordt afgeraden om belangrijke beslissingen te nemen of te werken met gevaarlijke apparaten. In zeer zeldzame gevallen kunnen er vanwege het slaapmiddel problemen ontstaan met de ademhaling of de hartfunctie. Daarom wordt tijdens en na het onderzoek het zuurstofgehalte in het bloed en de hartslag goed in de gaten gehouden. Als er problemen ontstaan, zijn die meestal goed te behandelen met medicijnen.

Het kan voorkomen dat u na het onderzoek wat bloed of bloederig slijm ophoest. U hoeft zich daarover niet ongerust te maken. Dit is een normaal verschijnsel.

Wanneer hoort u de uitslag van het onderzoek?
Het verwijderde materiaal moet in het laboratorium onderzocht worden. Daarom kunt u direct na het onderzoek geen uitslag krijgen. De longarts bespreekt altijd wel het verloop van het onderzoek met u, maar door het roesje kan het zijn dat u zich daarvan niets herinnert. Het verloop van het onderzoek wordt ook altijd besproken met de verpleegkundigen van de afdeling waar u verblijft. U kunt het altijd aan hen vragen. De officiële uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Complicaties
Het EBUS onderzoek is over het algemeen een veilig onderzoek. Complicaties treden zeer zelden op en kunnen bestaan uit het ophoesten van bloederig slijm of toegenomen hoestklachten. Het kan voorkomen dat u 'savonds lichte verhoging krijgt. Deze klachten verdwijnen doorgaans binnen enkele dagen. Indien u andere klachten heeft verzoeken wij u dat te melden. Neem dan contact op met de longarts die het onderzoek heeft uitgevoerd. In de avonduren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis. Vraag om de dienstdoende longarts. Telefoonnummer: (076) 595 50 00

Bent u verhinderd?
Indien u verhinderd bent op het afgesproken tijdstip, zeg de afspraak dan zo spoedig mogelijk af. Dit om lange wachttijden te voorkomen. Bel hiervoor tijdens kantooruren met de balieassistente van de Endoscopieafdeling. Telefoonnummer: (076) 595 5071

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist van de Endoscopieafdeling: Telefoonnummer: (076) 595 50 71

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label