Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Endo-echoscopie via het rectrum
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Endo-echoscopie via het rectrum

Een endoechografie is een onderzoek met een endoscoop (flexibele slang) met aan het uiteinde een echoapparaat waardoor met geluidsgolven kan worden gekeken naar de wand en de omliggende weefsels van de endeldarm. In deze folder leest u alle relevante informatie rondom het onderzoek.

Het onderzoek
De endoscopie verpleegkundige vraagt u uw onderkleding uit te doen in de voorbereidingsruimte. Vervolgens wordt u gevraagd om op uw linkerzijde met opgetrokken knieën op de onderzoekstafel te gaan liggen. De arts brengt een glijmiddel aan op zowel de scoop als de anus. Hierdoor schuift de scoop gemakkelijker via de anus een stukje naar binnen. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo goed mogelijk probeert te ontspannen. 

De arts kan, wanneer dit nodig is, met een naald weefsel afnemen voor verder onderzoek. Dit heet een punctie. U voelt hier niets van. Dit is meestal niet pijnlijk. Het onderzoek duurt gemiddeld 10 à 20 minuten.

Uitslag van het onderzoek
Meteen na het onderzoek kan de arts u een korte uitslag geven van de bevindingen.  Mocht er materiaal (weefsel) zijn afgenomen, dan duurt het enkele dagen tot de uitslag bekend is. De definitieve uitslag van het onderzoek en uitslag van evt. afgenomen weefsel hoort u van uw behandelend specialist op de polikliniek.

Voorbereiding
U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. Op de dag van het onderzoek krijgt u 30 minuten vóór het onderzoek op onze afdeling een klysma via de anus om de endeldarm zo schoon mogelijk te maken. U wordt verzocht de vloeistof ongeveer 10 minuten op te houden voordat u naar het toilet gaat. Wij adviseren u dan ook om in de buurt van het toilet te blijven. Neem voor alle zekerheid extra ondergoed mee.

Soms is het nodig dat de darm de dag voor het onderzoek schoongespoeld wordt met laxeermiddel. In dat geval wordt dit van te voren met u besproken en krijgt u hier aanvullende informatie over.

Bloedverdunners
Als u bloedverdunners gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.

Mogelijke complicaties
Een endoechografie is een veilig onderzoek. In zeer zeldzame gevallen kan een infectie van het aangeprikte weefsel of een bloeding optreden van het slijmvlies.

  • Wanneer u hevige pijn die niet verdwijnt, koorts of bloedverlies heeft na het onderzoek dient u contact op te nemen met de afdeling MDL: (076) 595 50 71
  • Buiten kantooruren kunt u met spoedvragen de Spoedeisende Hulp bellen: T 076 -5954047

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label