Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Endo-echoscopie via oraal
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Endo-echoscopie via oraal

Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een endo- echoscopie. In deze folder staat dit onderzoek uitgelegd. Bovendien wordt beschreven wat u voorafgaande aan het onderzoek moet doen en laten en hoe u zelf het beste aan het onderzoek kunt meewerken.

Wat is een endo- echoscopie?

Door middel van een endo-echoscoop (een bestuurbare flexibele slang) wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm bekeken. Op deze endo-echo scoop is op het uiteinde van de scoop een echoapparaatje geplaatst. Dit apparaatje zendt onhoorbare geluidsgolven uit.

De echo’s van deze geluidsgolven weerkaatsen in het lichaam. Na weerkaatsing worden de echo’s van de geluidsgolven opgevangen en omgezet in zichtbaar beeld op een monitor. Hierdoor worden inwendige organen (alvleesklier) en lymfeklieren zichtbaar gemaakt. Tijdens het onderzoek kan er via het holle deel van de scoop een naald worden opgevoerd om lichaamsmateriaal af te nemen voor onderzoek.

Voorbereiding

Het onderzoek kan alleen plaatsvinden als u nuchter bent. Dit betekent dat u:

  • Vanaf 24.00 uur de vorige avond niet meer mag eten en/of drinken.
  • Vindt het onderzoek na 13.00 uur plaats, dan mag u op de dag van het onderzoek vóór 7.00 uur een licht ontbijt gebruiken (kopje thee en een beschuit).
  • Inname van medicatie op de ochtend van het onderzoek met een slokje water is toegestaan.

Een roesje - belangrijke informatie!

Een roesje werkt ontspannend. U bent zich hierdoor minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren. Het is geen narcose. Door het roesje kunt u tijdelijk vergeetachtig of suf worden. U mag 24 uur lang geen machines bedienen en belangrijke beslissingen nemen raden wij af. U mag op de dag van het onderzoek geen alcohol gebruiken.

Als u een roesje krijgt is het volgende van groot belang om het onderzoek door te kunnen laten gaan:

U mag na een 'roesje' zelf 24 uur lang niet aan het verkeer deelnemen. U mag dus alleen onder begeleiding van een volwassene naar huis. Uw begeleider krijgt een telefoontje als het onderzoek is beëindigd. De verpleegkundige geeft een tijd door hoe laat u opgehaald mag worden. De begeleider mag dan plaatsnemen in ontvangstruimte 6. Gebruik maken van het openbaar vervoer of taxi is ook NIET TOEGESTAAN zonder begeleiding. Heeft u geen begeleiding geregeld, dan kan het onderzoek NIET plaatsvinden!

 

Voor het onderzoek
Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij het Endoscopiecentrum. U wordt opgenomen op de dagbehandeling. Een verpleegkundige bereidt u daar voor op het onderzoek en geeft u een infuusnaaldje. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald door de endoscopie-assistent en naar de onderzoekskamer gebracht.

Medicatie
Hoewel uw medicatielijst bij de polikliniekarts bekend is, vragen wij u een medicatiepaspoort mee  te nemen naar het onderzoek. In overleg met uw behandelend arts kan het zijn dat u uw bloedverdunners voor het onderzoek moet stoppen:

  • Ascal /carbasalaatcalcium
  • Pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen
  • Bloedverdunners

Het onderzoek
Voordat het onderzoek begint, zal u worden gevraagd om een eventuele gebitsprothese uit te doen. Om het onderzoek minder onaangenaam te maken, wordt vooraf de keel verdoofd (met een drank en/of een spray). Dit geeft echter wel een vieze smaak en voor uw gevoel zijn uw mond en keel opgezwollen. Tijdens de verdoving en het onderzoek is het belangrijk dat u rustig blijft ademen. U komt op uw linker zij te liggen op de onderzoekstafel.

Gedurende het onderzoek krijgt u een ring tussen uw kaken om de scoop te beschermen. Via het infuus krijgt u het roesje toegediend. Het roesje kan uw bewustzijn, uw reactievermogen en uw ademhaling beïnvloeden daarom wordt uw hartslag, zuurstofgehalte in het bloed en de bloeddruk gecontroleerd. De arts brengt de scoop in uw keel en vraagt u te slikken. Via uw slokdarm gaat de scoop naar uw maag.

Nu kan de arts via de echobeelden zien of er afwijkingen zijn aan organen en lymfeklieren. Als dat nodig is wordt er weefsel afgenomen voor onderzoek. Het onderzoek duurt meestal 60 minuten.

Na het onderzoek

U krijgt na het onderzoek een voorlopige uitslag. Mocht er materiaal (weefsel) bij u zijn afgenomen, dan duurt het enkele dagen eer de uitslag daarvan bekend is. Zowel de definitieve uitslag van het onderzoek, als van het afgenomen materiaal, hoort u via uw behandelend arts/

 

Mogelijke complicaties

Het bij u uitgevoerde onderzoek kent weinig complicaties. In zeer zeldzame gevallen kan een infectie van het aangeprikte weefsel optreden, een beschadiging van de mondkeelholte of slokdarm of een bloeding.

Wij willen vragen alert te zijn en direct contact met ons op te nemen in geval van:

  • Koorts (temperatuur meer dan 39 °C) en/of koude rillingen
  • Kortademigheid
  • Het opgeven van bloed
  • Verergering van de bestaande hoestklachten of het ontstaan van hoesten al dan niet in combinatie met het opgeven van slijm
  • Pijn

 

U kunt contact opnemen met het Endoscopiecentrum, T: 076-595 5071

Buiten kantooruren kunt u met spoedvragen de Spoedeisende Hulp bellen: T 076-5954047

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label