Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

ERCP
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

ERCP staat voor Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie. Dit is een onderzoek van de galwegen en/of afvoergang van de alvleesklier. In deze folder leest u alle relevante informatie rondom het onderzoek.

ERCP

Bij het onderzoek wordt een flexibele slang (ERCP-scoop) ingebracht in de twaalfvingerige darm tot bij de uitgang van de galwegen. Door een kleine katheter via de ERCP -scoop kan contrastmiddel in de galwegen toegediend worden. Tijdens het onderzoek worden diverse röntgenfoto's genomen. Tijdens het kunnen galstenen uit de galwegen worden verwijderd, weefselstukjes (biopten) afgenomen, of vernauwingen van de galweg met een buisje (endoprothese) behandeld worden. Vaak is het noodzakelijk de uitgang van de galwegen te vergroten (papillotomie).

Het onderzoek
Op de dagbehandeling krijgt u een infuusnaaldje. Zo nodig worden antibiotica toegediend. Vervolgens wordt u in bed naar de behandelkamer op de röntgenafdeling gebracht. Wij vragen u een T-shirt met korte mouwen te dragen, dit maakt het prikken van een infuusnaaldje eenvoudiger. Vermijd bovenkleding met ijzerversiering of een broekriem of beugelbh.

Uw keel wordt verdoofd met een wat bittere vloeistof. Hierdoor voelt u minder van de endoscoop in uw keel. Als u een kunstgebit heeft, dan moet u deze voor het onderzoek uit doen. U krijgt tijdens het onderzoek een bijtring in de mond. Dit om te voorkomen dat u op de endoscoop bijt en ter bescherming van de tanden. U krijgt een diepe sedatie, waarbij u helemaal in slaap bent tijdens het onderzoek. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde. U krijgt een knijper om uw vinger waarmee we uw hartslag en zuurstofgehalte in het bloed tijdens het onderzoek in de gaten houden

Een roesje
Een roesje werkt ontspannend. U bent zich hierdoor minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren. Het is geen narcose. Door het roesje kunt u tijdelijk vergeetachtig of suf worden. U mag 24 uur lang geen machines bedienen en belangrijke beslissingen nemen raden wij af. 

U mag op de dag van het onderzoek geen alcohol gebruiken. Als u een roesje krijgt is het volgende van groot belang om het onderzoek door te kunnen laten gaan.
U mag na een 'roesje' zelf 24 uur lang niet aan het verkeer deelnemen. U mag dus alleen onder begeleiding van een volwassene naar huis. Uw begeleider krijgt een telefoontje als het onderzoek is beëindigd. De verpleegkundige geeft een tijd door hoe laat u opgehaald mag worden. De begeleider mag dan plaatsnemen in ontvangstruimte 6. Gebruik maken van het openbaar vervoer of taxi is ook NIET TOEGESTAAN zonder begeleiding. Heeft u geen begeleiding geregeld, dan kan het onderzoek NIET plaatsvinden!

Voorbereiding onderzoek:
Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als uw slokdarm en maag leeg zijn.

Tot 6 uur voor het onderzoek mag u een lichte maaltijd eten, daarna niet meer eten. Lichte maaltijd: Maximaal 2 beschuitjes of 1 witte boterham met jam of suiker en dun margarine of halvarine. Een glas melk en koffie met melk en suiker is toegestaan. Verder heldere dranken zoals hieronder staat beschreven.

Tot 3 uur voor het onderzoek mag u heldere dranken drinken, daarna niet meer drinken Heldere dranken zijn vloeistoffen waar u doorheen kunt kijken zoals: Water, aanmaaklimonade (geen rode), heldere frisdrank zonder koolzuur zoals Crystal Clear, DubbelFriss, heldere bouillon (zonder groenten, vlees, vermicelli), heldere vruchtensappen zonder vruchtvlees zoals appelsap en wit druivensap, thee en heldere isotone sportdranken.

Medicatie wel of niet innemen?
Stop nooit op eigen initiatief met uw medicatie, overleg hierover altijd met uw arts

  • Gebruikt u medicatie? Overleg dan met uw arts of u deze mag blijven gebruiken en of u deze op de ochtend van het onderzoek wel of niet mag innemen met een slokje water.
  • Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw arts of u deze mag blijven gebruiken.
  • Bent u diabetespatiënt? Bespreek met uw arts of en hoe u het gebruik van tabletten of insulinedosering moet aanpassen. 

De dag van het onderzoek
U meldt zich bij het Endoscopiecentrum aan de Molengracht route 47. U wordt opgenomen op de dagbehandeling. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald door de verpleegkundige en naar de dagbehandeling gebracht. Een verpleegkundige bereidt u voor op het onderzoek en geeft u een infuusnaaldje.

Aandachtspunten:
Uw (eventuele) medicatie kunt u innemen na afloop van het onderzoek nadat het roesje en de verdoving van uw keel zijn uitgewerkt. Tijdens het onderzoek kunt u het beste makkelijk zittende kleding dragen. Gelieve géén lippenstift op te doen.

Na afloop
Wanneer de keel verdoofd is, verslikt u zich eerder dan anders. Daarom moet u een half uur wachten met eten of drinken. U kunt hierna het beste beginnen met een slokje water. Als dit goed gaat, kunt u verder gewoon eten en drinken.

Uitslag van het onderzoek 
U krijgt na het onderzoek een voorlopige uitslag op papier mee. Mocht er materiaal (weefsel) zijn afgenomen, dan duurt het enkele dagen tot de uitslag bekend is. De definitieve uitslag van het onderzoek en uitslag van evt. afgenomen weefsel hoort u van uw behandelend specialist op de polikliniek.

Mogelijke complicaties
Een ERCP is een veilig onderzoek. Toch kunnen soms complicaties optreden. De meest voorkomende complicatie is een alvleesklierontsteking. We controleren altijd na het onderzoek uw bloedwaarde om te beoordelen of er een kans is op alvleesklierontsteking. De ontsteking is meestal binnen enkele dagen genezen, maar heeft soms een ernstiger verloop. Soms ontstaat er een bloeding of een infectie van de galwegen of galblaas. Zeer zelden ontstaat er een scheurtje in de darm of maag. Dit maakt verdere medische behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk.

  • Wanneer u hevige pijn, koorts of bloedverlies heeft na het onderzoek dient u contact op te nemen met de afdeling MDL: 076) 595 50 71
  • Buiten kantooruren kunt u met spoedvragen de Spoedeisende Hulp bellen: T 076 -5954047

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label