Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

ERCP
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Inleiding
Binnenkort wordt u opgenomen voor een ERCP. In deze folder staat een uitleg over het onderzoek. Ook wordt beschreven wat u voorafgaande aan het onderzoek moet doen en hoe u zelf aan het onderzoek kunt meewerken.

Wat is een ERCP?
ERCP is een afkorting voor de medische term 'Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie. In gewoon Nederlands: een kijkonderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van contrastvloeistof.

Voorbereiding
Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als uw slokdarm en maag leeg zijn;

  • Als het onderzoek voor 13:00 plaatsvindt: U mag vanaf 12 uur 's nachts voor het onderzoek niets meer eten of drinken;
  • Als het onderzoek na 13:00 plaatsvindt: U mag voor 8 uur 's ochtends nog een kop thee en een beschuit nuttigen.
  • Gelieve geen lippenstift of andere make up te dragen.

Geneesmiddelen
Uw (eventuele) medicatie kunt u tot 2 uur voor het onderzoek nog met een slokje water innemen. Heeft u diabetes? Pas dan in overleg met uw arts de medicatie/insuline aan.

Gebruikt u bloedverdunners? Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.

Een roesje
Een roesje is een slaapmiddel. U bent zich hierdoor minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren. Het is geen narcose.

In het geval van een dagopname
U mag na een roesje alleen onder begeleiding van een volwassene naar huis. Hij of zij haalt u op bij de dagbehandeling en zorgt ervoor dat u veilig thuiskomt. U kunt zelf 24 uur niet deelnemen aan het verkeer. Ook kunt u zonder begeleiding van een volwassene niet gebruik maken van het openbaar vervoer of taxi. Indien dit niet geregeld is, kan het onderzoek niet plaatsvinden.

Het onderzoek
Bij een dagopname meldt u zich op de dag van het onderzoek bij het Endoscopiecentrum. U wordt opgenomen op de dagbehandeling. Een verpleegkundige bereidt u daar voor op het onderzoek.

Op de verpleegafdeling of op de dagbehandeling krijgt u een infuus, u krijgt eventueel antibiotica toegediend. Vervolgens wordt u in bed naar de behandelkamer op de röntgenafdeling gebracht. Wij vragen u een T-shirt met korte mouwen te dragen (onder uw kleding), dit maakt het prikken van een infuusnaaldje eenvoudiger.

Het onderzoek gebeurt met een flexibele scoop

____________________________________________________________________________________

LET OP: DE BIJHORENDE AFBEELDING GAAT HIER DOOR DE OORSPRONKELIJKE TEKST!!!

_____________________________________________________________________________________

Mogelijk krijgt u ter voorkoming van schuimvorming in de maag een bekertje vloeistof te drinken. Wij vragen u eventuele losse gebitsdelen uit te doen. Daarna wordt met een spray uw keel verdoofd waardoor het lijkt alsof uw keel opgezet is. Dit is slechts een gevoel. Het slikken zal wat moeilijker gaan. De verdoving vermindert de kokhalsreflex. Hierna wordt u gevraagd op uw linkerzijde (met uw linkerarm naar achter) op de onderzoekstafel plaats te nemen. Dit is een oncomfortabele houding. Voordat u het roesje toegediend krijgt plaatst de endoscopie assistent een bijtringetje tussen de kaken om de ERCP- scoop te beschermen. U krijgt hierna een slaapmiddel ('roesje') toegediend. Een roesje is geen narcose, u bent zich wel minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren.Tijdens het onderzoek houden we uw bloeddruk,hartslag en het zuurstofhalte in het bloed goed in de gaten.

De arts brengt de ERCP- scoop over de tong achterin de keel. Hierna wordt de tip van de ERCP-scoop via de slokdarm voorbij de maag naar de dunne darm ingebracht. Hier zit de inmonding (papil van Vater) van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier (zie figuur op vorige pagina). Tijdens het onderzoek wordt er wat lucht in geblazen. Dit kan een drukkend gevoel in de maagstreek veroorzaken. Mocht u boeren of winden laten tijdens het onderzoek dan is dat heel gewoon. Het zal u alleen maar opluchten.

Door een kleine katheter via de ERCP-scoop kan contrastmiddel toegediend worden. Tijdens het onderzoek worden diverse röntgenfoto's genomen. Door dit onderzoek kunnen weefselstukjes (biopten) afgenomen, galstenen uit de galwegen verwijderd en vernauwingen met een buisje (endoprothese) behandeld worden. Vaak is het noodzakelijk de uitmonding van de galwegen te vergroten (papillotomie).

Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur. Het onderzoek wordt verricht door een maag-darm-leverarts.

Is het onderzoek pijnlijk?
Een ERCP is geen pijnlijk, maar wel enigszins onaangenaam onderzoek. Het is het beste als u zich tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. Na afloop van het onderzoek kunt u een 'rauw gevoel' in uw keel ervaren.

Na afloop
Na afloop van het onderzoek gaat u terug naar de verpleegafdeling of dagbehandeling. Hier wordt uw bloeddruk en het zuurstofgehalte in uw bloed regelmatig gecontroleerd. Afhankelijk van de handelingen die tijdens het onderzoek zijn verricht mag u wat drinken of eten.

De uitslag
De uitslag van weefselonderzoek (biopten) is na circa een week beschikbaar. U hoort de definitieve uitslag van uw arts op de polikliniek of verpleegafdeling.

Mogelijke complicaties
Een ERCP is een veilig onderzoek. Toch kunnen complicaties optreden (in het algemeen bij circa 1:20 onderzoeken). Hoe meer ingrepen tijdens het onderzoek noodzakelijk zijn, hoe groter de kans op complicaties. De meest voorkomende complicatie is een alvleesklierontsteking. De ontsteking is meestal binnen enkele dagen genezen, maar heeft soms een ernstiger verloop. Soms ontstaat er een bloeding of een infectie van de galwegen of galblaas. Een enkele keer ontstaat er een scheurtje in de darm of maag. Dit maakt verdere medische behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk.

Wanneer contact opnemen?
Als u na het onderzoek last krijgt van buikpijn of koorts en dit niet na een paar uur verdwijnt, geef dit dan door aan de verpleegkundige.

Telefoon buiten kantooruren
Bij eventuele complicaties kunt u buiten kantooruren bellen met het algemene nummer van het ziekenhuis en vragen naar de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (076) 595 50 00.

Wilt u niet vergeten

  • Een eventuele aanvraag van de huisarts of specialist mee te nemen;
  • De vragen hiernaast te beantwoorden;
  • Deze folder mee te nemen op de dag van het onderzoek;
  • Een volwassen begeleider te regelen die u ophaald na het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.
Endoscopiecentrum (076) 595 50 71

Tot slot
Mocht u verhinderd zijn, geeft u dit dan minimaal 48 uur van te voren door aan het Endoscopiecentrum. Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken!

Wilt u deze vragen beantwoorden, voorafgaand aan het onderzoek?

Gebruikt u, normaal gesproken, bloedverdunnende geneesmiddelen zoals aspirine, acetosal, aspirine-achtige pijnstillers, plavix, sintrom (acenocoumarol) of marcoumar (fenprocoumon)? Ja / Nee
Heeft u problemen met uw bloedstolling (blauwe plekken, nabloeding bij de tandarts etcetera)? Ja / Nee
Bent u overgevoelig/allergisch voor antibiotica? Ja / Nee
Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten waardoor u bij ingrepen van te voren antibiotica moet gebruiken? Ja / Nee
Bent u drager van een ICD-apparaat (defibrillator) of pacemaker? Ja / Nee
Heeft u kwetsbare, niet te verwijderen gebitsdelen (bijvoorbeeld een kroon)? Ja / Nee

 

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label