
Inleiding
Binnenkort wordt u bij het Amphia ziekenhuis verwacht voor een ERCP. In deze folder geven we u belangrijke informatie over het onderzoek en over de voorbereidingen die u hiervoor moet treffen. Ook leest u wat u op de dag van het onderzoek en na afloop kunt verwachten.
Wat is een ERCP?
ERCP is een afkorting voor de medische term 'Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie. In gewoon Nederlands: een kijkonderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van contrastvloeistof.
Voorbereiding
Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als uw slokdarm en maag leeg zijn. Voor het onderzoek is het belangrijk dat u vanaf 24 uur ’s nachts niets meer eet of drinkt zodat u maag volledig leeg is voor het onderzoek
- Gelieve geen lippenstift of andere make up te dragen.
Geneesmiddelen
Uw (eventuele) medicatie kunt u tot 2 uur voor het onderzoek nog met een slokje water innemen. Heeft u diabetes? Pas dan in overleg met uw arts de medicatie/insuline aan.
Een roesje
Een roesje werkt ontspannend. U bent zich hierdoor minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren. Het is geen narcose. Door het roesje kunt u tijdelijk vergeetachtig of suf worden. U mag 24 uur lang geen machines bedienen en belangrijke beslissingen nemen raden wij af. U mag op de dag van het onderzoek geen alcohol gebruiken.
Het onderzoek
Op de verpleegafdeling of op de dagbehandeling krijgt u een infuus, u krijgt eventueel antibiotica toegediend. Vervolgens wordt u in bed naar de behandelkamer op de röntgenafdeling gebracht. Wij vragen u een T-shirt met korte mouwen te dragen, dit maakt het prikken van een infuusnaaldje eenvoudiger. Vermijd bovenkleding met ijzerversiering en geen broeksriem of beugelbh.
Het onderzoek gebeurt met een flexibele scoop (ERCP-scoop) waarvan de tip bestuurbaar is. De scoop komt niet in de luchtwegen en u houdt voldoende ruimte om normaal te kunnen ademen. Mogelijk krijgt u ter voorkoming van schuimvorming in de maag een bekertje vloeistof te drinken. Wij vragen u eventuele losse gebitsdelen uit te doen. Daarna wordt met een spray uw keel verdoofd waardoor het lijkt alsof uw keel opgezet is. Dit is slechts een gevoel. Het slikken zal wat moeilijker gaan. De verdoving vermindert de kokhalsreflex. Hierna wordt u gevraagd op uw linkerzijde (met uw linkerarm naar achter) op de onderzoekstafel plaats te nemen. Dit is een oncomfortabele houding.
Voordat u het roesje toegediend krijgt plaatst de endoscopie-assistent een bijtringetje tussen de kaken om de ERCP- scoop te beschermen. Tijdens het onderzoek houden we uw bloeddruk, hartslag en het zuurstofhalte in het bloed goed in de gaten.
De arts brengt de ERCP- scoop over de tong achterin de keel. Hierna wordt de tip van de ERCP-scoop via de slokdarm voorbij de maag naar de dunne darm ingebracht. Hier zit de ingang (papil van Vater) van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier. Tijdens het onderzoek wordt er wat lucht in geblazen. Dit kan een drukkend gevoel in de maagstreek veroorzaken. Mocht u boeren of winden laten tijdens het onderzoek dan is dat heel gewoon. Het zal u alleen maar opluchten.
Door een kleine katheter via de ERCP -scoop kan contrastmiddel toegediend worden. Tijdens het onderzoek worden diverse röntgenfoto's genomen. Door dit onderzoek kunnen weefselstukjes (biopten) afgenomen, galstenen uit de galwegen verwijderd en vernauwingen met een buisje (endoprothese) behandeld worden. Vaak is het noodzakelijk de uitgang van de galwegen te vergroten (papillotomie).
Is het onderzoek pijnlijk?
Een ERCP kan een onaangenaam onderzoek. Het is het beste als u zich tijdens het onderzoek probeert te ontspannen.
Na afloop
Na afloop van het onderzoek gaat u terug naar dagbehandeling. Hier wordt uw bloeddruk en het zuurstofgehalte in uw bloed regelmatig gecontroleerd. Afhankelijk van de handelingen die tijdens het onderzoek zijn verricht mag u wat drinken of eten.
De uitslag
De uitslag van weefselonderzoek (biopten) is na circa een week beschikbaar. U hoort de definitieve uitslag van uw arts op de polikliniek of verpleegafdeling.
Mogelijke complicaties
Een ERCP is een veilig onderzoek. Toch kunnen complicaties optreden (in het algemeen bij circa 1:20 onderzoeken). Hoe meer ingrepen tijdens het onderzoek noodzakelijk zijn, hoe groter de kans op complicaties. De meest voorkomende complicatie is een alvleesklierontsteking. De ontsteking is meestal binnen enkele dagen genezen, maar heeft soms een ernstiger verloop. Soms ontstaat er een bloeding of een infectie van de galwegen of galblaas. Een enkele keer ontstaat er een scheurtje in de darm of maag. Dit maakt verdere medische behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk.
Buiten kantooruren kunt u met spoedvragen de Spoedeisende Hulp bellen: T 076 -5954047