Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Poliepen in de dikke darm
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Poliepen in de dikke darm

wat zijn het en hoe worden ze behandeld

Wat is een dikke darm poliep?
Een poliep in de dikke darm is een woekering van het slijmvlies van de dikke darm. Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm. (van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Poliepen in de darm komen vrij vaak voor. Veel mensen hebben poliepen zonder het te weten omdat ze vaak geen klachten geven. Naar schatting heeft ongeveer 5-20% van alle mensen boven de vijftig jaar last van poliepen.

Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en zullen ook altijd goedaardig blijven. Poliepen kunnen echter onrustige cellen bevatten en op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Dikke darm kanker. Deze poliepen worden ook wel adenomen of adenomateuze poliepen genoemd. 5 procent van de adenomen groeit uit tot darmkanker.

Oorzaak

  • Mogelijke oorzaak van darmpoliepen. Het is niet bekend hoe poliepen ontstaan en waarom sommige mensen wel en andere geen darmpoliepen krijgen. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van poliepen in de dikke darm zijn erfelijke aanleg en voeding en leefstijl.
  • Erfelijke aanleg. In enkele gevallen kan een erfelijke aandoening poliepen veroorzaken. Als poliepen in de dikke darm of dikke darm kanker in uw familie voorkomt, is het verstandig om dit met uw huisarts te bespreken. Als u tot een zogenoemde verhoogde risicogroep behoort, kan de huisarts u, en mogelijk ook uw familie, doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts voor erfelijkheidsonderzoek.

Klachten

  • Klachten en symptomen bij dikke darm poliepen. Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.

Behandeling
Behandeling van dikke darmpoliepen. Tijdens de colonscopie worden deze direct verwijderd door middel van een poliepectomie. Hierbij wordt door de endoscoop een instrument geschoven. Met dit instrument kan de arts de poliep verwijderen. Het verwijderen van een poliep is pijnloos. De arts zal de verwijderde poliep vervolgens laten onderzoeken in een laboratorium. Daar kan vastgesteld worden om wat voor soort poliep het gaat. De uitslag van dit onderzoek krijgt u bij de poliafspraak op de polikliniek. Wanneer poliepen uit de dikke darm worden verwijderd dan blijft u na deze behandeling mogelijk langere tijd onder controle. De kans is namelijk aanwezig dat zich na verloop van tijd nieuwe poliepen ontwikkelen.

Landelijk zijn er afspraken gemaakt over de controle die moet plaatsvinden na poliepectomie. Of en na hoeveel tijd deze controle plaats moet vinden hangt samen met:

  • de soort poliep.
  • het aantal gevonden poliepen.
  • de grootte van de poliep. de aanwezigheid van de erfelijke factoren
  • andere ziekten of aandoeningen.
  • de leeftijd van de patiënt.

Zeer grote of hele vlakke poliepen moeten soms operatief verwijderd worden. Ook poliepen die in de darmwand zijn gegroeid moeten soms door middel van een operatie verwijderd worden.

Tips en adviezen
Uw leefstijl kan invloed hebben op het ontstaan van darmpoliepen. Waarschijnlijk heeft een hoge consumptie van groente en fruit een licht beschermende werking. Het is belangrijk dat u gezond, gevarieerd en vezelrijk eet en voldoende drinkt. Dit bevordert een goede darmwerking en uw algehele gezondheid. Wij adviseren het volgende.

  • Eet vezelrijk, gezond en gevarieerd. Vezels zorgen voor een soepele ontlasting doordat vezels net als een spons vocht opnemen. Daarnaast werken vezels stimulerend voor de darmbeweging. Vezels zitten voornamelijk in volkorenproducten, groenten en fruit.
  • Drink voldoende. Als u vezelrijke voeding gebruikt, is het verstandig om voldoende te drinken. Vezels hebben namelijk vocht nodig om goed te kunnen werken. Drink daarom dagelijks minstens anderhalf tot twee liter vocht.
  • Beweeg regelmatig en zorg voor een gezond lichaamsgewicht. Zowel overgewicht als te weinig lichaamsbeweging zijn risicofactoren voor het ontstaan van dikke darm kanker en waarschijnlijk ook voor poliepen in de dikke darm - Rook niet en drink alcohol met mate. Zowel roken als overmatig alcoholgebruik heeft een negatieve invloed op het darmslijmvlies. Mogelijk draagt het ook bij aan het ontstaan van darmpoliepen
  • Wees matig met het eten van rood vlees en bewerkt vlees. Onder rood vlees wordt verstaan rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees. Bewerkt vlees is vlees dat is geconserveerd door rook, toegevoegd zout of chemische conserveringsmiddelen.

Bevolkingsonderzoek naar dikke darmkanker: www.rivm.nl (kijk bij 'Onderwerpen' en dan 'Bevolkingsonderzoek darmkanker')

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label