Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
Sigmoidoscopie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Sigmoidoscopie

Sigmoïdoscopie

Inleiding
Binnenkort wordt u in Amphia verwacht voor een sigmoïdoscopie. In deze folder geven we u belangrijke informatie over het onderzoek en over de voorbereidingen die u hiervoor dient te treffen. Ook leest u wat u op de dag van het onderzoek en na afloop kunt verwachten.

Wat is een sigmoïdoscopie?
Door middel van een sigmoïdoscopie wordt het slijmvlies (de binnen-bekleding) van uw endeldarm en het laatste deel van uw dikke darm bekeken (totaal ongeveer 50 cm lang). Het onderzoek gebeurt met een flexibele slang (endoscoop) waarvan de tip bestuurbaar is. Aan het uiteinde van de slang zit een lampje dat de binnenkant van uw darm verlicht en een kleine camera waardoor het onderzoek op een monitor te volgen is. Het onderzoek vindt plaats op het endoscopie centrum.

Belangrijke instructies voor het onderzoek
Om de dikke darm van binnen goed te kunnen bekijken moet deze helemaal schoon zijn. Dit zult u in de dagen voorafgaand aan het onderzoek zelf thuis moeten doen. Het voorbereidingsschema vindt u in deze folder. Afhankelijk van het tijdstip van het onderzoek (’s ochtends of ’s middags) volgt u het bijbehorend laxeerschema.
Heel soms, en enkel als uw arts dit op voorhand duidelijk heeft afgesproken, hoeft u niet op voorhand te laxeren, maar zult u op de dag van het onderzoek zelf worden voorbereid op de dagbehandeling met behulp van een klysma (spoeling via de anus). U volgt dan de instructies tot aan het laxeerschema.

Het onderzoek
Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij het Endoscopiecentrum. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald door de endoscopieassistent en naar de onderzoekskamer gebracht.

Tijdens het onderzoek kunnen kleine ingrepen plaatsvinden, bijvoorbeeld het verwijderen van een poliep. Dit is niet pijnlijk, maar kan soms wel wat bloedverlies geven. Het afgenomen weefsel wordt voor verder onderzoek (kweek/microscopie) opgevangen.
Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten, afhankelijk van de noodzaak om poliepen te verwijderen. Het onderzoek wordt verricht door een maag-darm-leverarts, internist of chirurg.

Het is het beste als u zich tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. De verpleegkundige zal u hiervoor aanwijzingen geven. De arts zal tijdens het onderzoek wat lucht in uw darm blazen. Dit kan een vol gevoel geven en krampen veroorzaken. Mocht u windjes moeten laten tijdens het onderzoek dan is dat heel gewoon. Het zal u alleen maar opluchten. Mocht u pijn hebben, aarzelt u dan niet dit tegen de verpleegkundige en/of de arts te zeggen.

Na afloop
Na het onderzoek kunt u het best proberen de ingeblazen lucht kwijt te raken. Winderigheid is normaal en helpt een gevoel van krampte laten verdwijnen. De krampen en eventuele pijn verdwijnen meestal binnen enkele uren.

Wanneer hoort u de uitslag?
De arts bespreekt de bevindingen direct na afloop van het onderzoek. De uitslag van eventueel weefselonderzoek (biopt of poliep) is na circa een week beschikbaar.

 • Als u via de huisarts bent verwezen, hoort u de definitieve uitslag via uw huisarts.
 • Als u via de specialist bent verwezen, hoort u de definitieve uitslag op de polikliniek.
 • Als u bent opgenomen, hoort u de definitieve uitslag van uw behandelend arts.

Mogelijke complicaties
Een sigmoïdoscopie is een veilig onderzoek. Complicaties komen niet vaak voor (in minder dan 1% van het aantal onderzoeken). Complicaties die kunnen optreden zijn bloedingen of een scheurtje in de darm (perforatie). Deze complicaties kunnen vooral optreden na het verwijderen van poliepen. In enkele gevallen kan een complicatie leiden tot een ziekenhuisopname en soms tot een operatie.

Wanneer contact opnemen?
Als u na het onderzoek last krijgt van toenemende buikpijn, koorts of voortdurend bloedverlies (na een biopt is het normaal dat u een klein beetje bloed verliest), neem dan contact op met het Endoscopiecentrum.

Telefoon buiten kantooruren
Bij eventuele complicaties kunt u buiten kantooruren bellen met het algemene nummer van het ziekenhuis en vragen naar de Spoedeisende Hulp: (076) 595 50 00.

Wilt u niet vergeten

 • een eventuele aanvraag van de huisarts of specialist mee te nemen.
 • de vragen op deze pagina te beantwoorden.
 • deze folder mee te nemen op de dag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Endoscopiecentrum: T (076) 595 5071

www.amphia.nl

Tot slot
Mocht u verhinderd zijn, geeft u dit dan minimaal 48 uur van te voren door aan het Endoscopiecentrum. Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken!

Medicatie wel of niet innemen?

 • Gebruikt u bloedverdunners? Meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.
 • Gebruikt u nog andere medicatie? Overleg dan met uw arts of u deze op de ochtend van het onderzoek wel of niet mag innemen met een slokje water.
 • Bent u diabetespatiënt? Bespreek dan met uw arts of en hoe u het gebruik van tabletten of de insulinedosering moet aanpassen.

Voorbereidingsschema

Eén week voor het onderzoek
Vanaf 4 dagen voor het onderzoek moet u een licht verteerbaar dieet gebruiken, dat wil zeggen zonder pitten of zaden. Deze pitten en zaden kunnen ervoor zorgen dat de endoscoop verstopt raakt.
Gebruikt u ijzertabletten (Ferro-gradumet® of Ferrofumaraat®) dan moet u daar 1 week van tevoren mee stoppen.
De meeste bloedverdunnende medicijnen mogen gewoon worden door-gebruikt. Bloedverdunners waarvoor u bij de thrombosedienst loopt, moeten soms wel worden gestopt (acenocoumarol, Sintrom®: 4 dagen van tevoren en fenprocoumon, Marcoumar®: 7 dagen van tevoren). Dit moet op voorhand goed met u zijn afgesproken door uw arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Bij vragen hierover dient u dan ook contact met hem of haar op te nemen.

Vanaf nu volgt u het schema dat voor u van toepassing is.

Als het onderzoek voor 13:00 plaatsvindt:

Één dag voor het onderzoek
Vanaf 12.00 uur mag u niets meer eten en alleen nog maar heldere vloeistoffen drinken, zoals water, koffie en/of thee zonder melk (suiker mag wel), heldere soep, vruchtensap zonder pulp of heldere frisdranken zonder koolzuur. U moet laxeren met twee zakjes Picoprep® en 4 liter heldere vloeistof.

16.00 uur
Neem het eerste zakje Picoprep®, opgelost in 150 ml (1 limonadeglas) koud water. Roer 2 à 3 minuten. Drink het dan direct op. Drink hierna 2 liter heldere vloeistof (14 limonadeglazen of 10 long drink glazen). Neem als heldere vloeistof minimaal 1 x een heldere bouillon.

20.00 uur
Neem het tweede zakje Picoprep®, en herhaal de procedure. Drink hierna 1½ liter heldere vloeistof (10 limonade-glazen of 8 long drink glazen). Neem als heldere vloeistof minimaal 1 x een heldere bouillon.

22.00 uur
Neem twee tabletten Bisacodyl® in.

De dag van het onderzoek zelf
06.00 uur
Drink nog minimaal 1/2 liter heldere vloeistof (4 limonadeglazen of 3 long drink glazen). Dit moet uiterlijk 3 uur voor het onderzoek zijn opgedronken.

Als het onderzoek na 13:00 plaatsvindt:

Eén dag voor het onderzoek
Vanaf 16.00 uur mag u niets meer eten en alleen nog maar heldere vloeistoffen drinken, zoals water, koffie en/of thee zonder melk (suiker mag wel), heldere soep, vruchtensap zonder pulp of heldere frisdranken zonder koolzuur.

20.00 uur
Neem het eerste zakje Picoprep®, opgelost in 150 ml (1 limonadeglas) koud water. Roer 2 à 3 minuten. Drink het dan direct op. Drink hierna minimaal 2 liter heldere vloeistof (10 long drink glazen of 14 limonadeglazen). Neem als heldere vloeistof minimaal 1 x een heldere bouillon.

22.00 uur
Neem twee tabletten Bisacodyl® in.

De dag van het onderzoek zelf
08.00 uur
Neem het tweede zakje Picoprep®, en herhaal de procedure. Drink hierna minimaal 2 liter heldere vloeistof (10 long drink glazen of 14 limonadeglazen. Neem als heldere vloeistof minimaal 1 x een heldere bouillon. De vloeistof moet uiterlijk 3 uur voor het onderzoek zijn opgedronken.

Medicijnen

 • Indien u medicijnen gebruikt, dient u met uw arts te overleggen of u deze medicijnen de ochtend van het onderzoek wel moet innemen.
 • Bent u diabetespatiënt overleg dan met uw arts of en hoe u het gebruik van tabletten of de insulinedosering moet aanpassen.

Wanneer is uw darm schoon?
Uw darm is pas schoon als er uitsluitend lichtgele en heldere vloeistof uitkomt. Drink alle voorgeschreven laxeervloeistof op, ook als u denkt dat de darm al schoon is. Het blijkt dat mensen die minder vloeistof drinken dan de voorgeschreven 4 liter, toch niet goed schoon zijn.

Algemene tips bij voorbereiding

 • Houd op een briefje bij hoeveel glazen u precies heeft gedronken, of gebruik een maatbeker of fles om precies te meten hoeveel vloeistof u moet drinken. In totaal moet er, naast de Picoprep® oplossing zelf, 4 liter worden gedronken, dat wil zeggen 20 long drink glazen of 27 limonadeglazen.
 • Hoe meer u drinkt, hoe schoner de darm. Dit bepaalt in belangrijke mate hoe succesvol het onderzoek zal verlopen.
 • Staat u ook voor een maagonderzoek gepland? Dan mag u 4 uur voor het onderzoek niets meer drinken. Dus de vloeistof moet u hiervoor opgedronken hebben.

Het laxeren kan hoofdpijn veroorzaken, ook is het mogelijk dat u het kouder heeft dan normaal.

Heeft u problemen met het drinken van de vloeistof? Heeft u bijvoorbeeld last van misselijkheid of braken? Of twijfelt u of uw darm schoon is? Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie. Voor vragen over medicijnen dient u contact op te nemen met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Endoscopiecentrum: T (076) 595 5071

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL