Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Ooglidcorrectie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Ooglidcorrectie

In deze folder leest u meer over een correctie van de oogleden. Deze behandeling wordt uitgevoerd door een MKA-chirurg. Dit staat voor: Mond-, Kaaken Aangezichtschirurg. De aangezichtschirurgie is een steeds belangrijker deel van de werkzaamheden van de MKA-chirurg. Naast de gewone specialisatie, heeft de MKA-chirurg hiervoor een vervolgopleiding voor esthetische aangezichtschirurgie (Master of Science) doorlopen.

Waarom een ooglidcorrectie?
Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt dat hij over de ogen heen gaat hangen (blepharochalasis). Dit kan problemen geven bij het zien. Patiënten geven ook vaak aan dat ze vinden dat ze er zo moe of oud uitzien. Blepharochalasis van de bovenoogleden is een gevolg van het slapper worden van de huid rondom het oog. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas. De huid wordt daardoor naar voren geduwd en gaat plooien. Het kan ook zijn dat er een bolling boven het oog ontstaat.

De behandeling: blepharoplastiek
Met chirurgie kan de verslapping van de huid van het bovenooglid gecorrigeerd worden. Dit heet ook wel blepharoplastiek (blepharo betekent ‘ooglid’ en plastiek komt van ‘vormen’). Soms wordt een bovenooglidcorrectie gecombineerd met een correctie van het onderooglid. Het komt ook voor dat het probleem niet het ooglid is, maar het zakken van de wenkbrauw. In dat geval is een wenkbrauwlift de aangewezen behandeling.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Werkwijze
Correctie van de oogleden kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder algehele verdoving plaatsvinden. Meestal wordt de ingreep onder plaatselijke verdoving gedaan op de polikliniek MKA. U mag na de behandeling meteen naar huis. Vlak voor de operatie tekent de MKA-chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Bij de operatie maakt hij een sneetje in de plooi van het bovenooglid. Daardoor kan hij het huidoverschot, en eventueel overtollig vetweefsel, weghalen. Het litteken is achteraf nauwelijks zichtbaar. Het grootste deel van het litteken valt in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Als u, na overleg met de arts, een algehele verdoving krijgt, wordt u een dag in het ziekenhuis opgenomen. U verblijft in de dagverpleging. Voor een algehele verdoving moet u vooraf nuchter zijn.

Voorbereiding

  • Bij gebruik van bloedverdunnende medicijnen: de MKA-chirurg geeft aan of u hiermee moet stoppen of niet.
  • Gebruikt u op de dag van de behandeling geen make-up, gezichtscrème of oogcrème.
  • Laat uw sieraden thuis. Het kan fijn zijn om voor na de behandeling een zonnebril mee te nemen.

    Risico's en complicaties
    Soms komt bij een correctie van de bovenoogleden een (meer dan normale) bloedlekkage voor na de operatie. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt dan wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien. Het kan ook gebeuren dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten. Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig. Maar als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn. Ook als de oogleden niet geheel symmetrisch zijn, kan een nieuwe operatie noodzakelijk zijn.

    Door een reactie van het litteken kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf.

    In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (een holte met vocht) ontstaan in het litteken. De chirurg kan deze cyste operatief verwijderen. 

    Na de behandeling

    Na de behandeling moet uw lichaam herstellen. Hieronder leest u tips en leefregels.

    • Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien.
    • De hechtstripjes die zijn aangebracht, moeten blijven zitten totdat ze er vanzelf afvallen.
    • Regel vooraf dat iemand u op komt halen na de operatie. Na een ooglidcorrectie kunt u niet zelf naar huis rijden.
    • Het is het beste om thuis de oogleden de eerste dagen te koelen met een koele washand of een ijsbril (deze kunt u zelf voor de operatie aanschaffen). Dit vermindert de pijn en zwelling.
    • Een pijnstiller is dan meestal niet nodig.
    • Vermijd, tot de hechtingen zijn verwijderd, zoveel mogelijk om te bukken.
    • Slapen en liggen doet u het beste met een extra kussen onder uw hoofd.
    • Douchen mag, maar pas op: laat de huid niet weken (dus langer onder water dan nodig).
    • Draag even geen lenzen. Na ongeveer zeven dagen worden de hechtingen verwijderd.

    Heeft u nog vragen?

    Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist, op telefoonnummer (076) 595 30 23. De polikliniek Mondziekten, Kaak– en Aangezichtschirurgie is bereikbaar van: maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.

    Meer lezen over de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie?

    Ga naar afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie

    Label