Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Implantaten in de kaak
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Implantaten in de kaak

Inleiding
De kaakchirurg heeft zojuist met u gesproken over de mogelijkheid om één of meerdere implantaten in uw kaak/kaken aan te brengen. In deze folder leest u wat implantaten zijn en hoe de behandeling verloopt. En hoe u uw mond moet verzorgen na het inbrengen van de implantaten. Dringend advies: wanneer u rookt, probeer daarmee te stoppen. Nicotine zorgt voor botafbraak en hierdoor groeit het implantaat niet goed vast. Ook geneest de wond niet goed als gevolg van het roken.

Wat is een implantaat?
Implantaten zijn kunstwortels die in het kaakbot geplaatst worden. Implantaten zijn gemaakt van titanium en zien er uit als ‘schroefjes’. Hierop kunnen kronen of bruggen worden geplaatst. Titanium is een lichaamsvriendelijk hoogwaardig materiaal. Tanden en kiezen zitten met wortels vast in de kaak. Wanneer een tand of kies verloren gaat, kan de wortel soms worden vervangen door een implantaat. Hierop kan dan een kroon of brug worden bevestigd. Dit kan alleen als de kaak en het (rest)gebit aan een aantal voorwaarden voldoet. Er moet bijvoorbeeld voldoende kaakbot zijn om een implantaat in vast te zetten en u moet over een goede mondhygiëne beschikken. De kaakchirurg maakt een zorgvuldige beoordeling en informeert u over de mogelijkheden.

Implantaten kunnen óók worden gebruikt bij patiënten waar het houvast van het kunstgebit te wensen over laat.

Hoe wordt een implantaat ingebracht?
De implantaten worden poliklinisch met behulp van plaatselijke verdoving ingebracht. De kaakchirurg maakt een opening in het tandvlees en boort een gaatje in het bot tot de gewenste dikte en diepte en afhankelijk van de maat van het te plaatsen implantaat, zodat het er precies inpast. Het implantaat groeit vast in het bot van de kaak en steekt door het tandvlees in de mond uit. 
De ingreep duurt, afhankelijk van het aantal implantaten, meestal tussen de 30 en 90 minuten.

Ongeveer twee maanden na het plaatsen van de implantaten wordt met het maken van de kroon, de brug of het kunstgebit begonnen. Het kunstgebit vindt met een steg (een soort hulsje) houvast over de implantaten. Het kunstgebit kan dus nog wel worden uitgenomen. Er is ook een mogelijkheid van een drukknopconstructie; een klikprothese. Het gebit kan direct na het plaatsen van het implantaat door de tandarts worden aangepast.

Na het inbrengen van de implantaten

  • Na het inbrengen van het implantaat kunt u wat pijnklachten hebben, die zijn van voorbijgaande aard.
  • De eerste 24 uur kan de wond wat nabloeden, dat stopt vanzelf.
  • De wonden zijn gehecht en moeten de eerste paar dagen worden ontzien. Dit betekent dat u voorzichtig en zachtjes moet poetsen.
  • Gebruik de eerste dagen vooral zacht voedsel en drink geen hete dranken.
  • Na de behandeling kunt u beter niet zelf een vervoermiddel besturen.
  • In verband met een goede wondgenezing is het beter om het roken te staken. Roken zorgt voor een verstoorde wondgenezing en kan botafbraak veroorzaken. Hierdoor groeit het implantaat niet goed vast.

Waarom implantaten schoonhouden?
Een implantaat is gemaakt van materiaal dat door bot en tandvlees goed wordt verdragen. Toch is het een vreemd voorwerp in uw kaak, dat zeer goed moet worden gecontroleerd en schoongehouden. Op de plaats waar het implantaat uit het tandvlees steekt, kunnen zich gemakkelijk voedselresten ophopen. Dit kan leiden tot ontstekingen. Deze ontstekingen zijn een bedreiging voor het implantaat en moeten worden voorkomen. Dat kan door de mond (en de prothese), maar vooral het implantaat, goed schoon te houden. Dit is een absolute noodzaak. In deze brochure staat hoe u de implantaten moet onderhouden. De mondhygiënist kan u daarbij begeleiden.

Wanneer contact opnemen?

  • Als u binnen 24 uur na het inbrengen van de implantaten boven de 39 graden koorts krijgt ;
  • Als vier of vijf dagen na de implantatie de pijn en/of zwelling niet afneemt maar juist verergert;
  •  Als het tandvlees rond de implantaten ontsteekt.

Kosten van de behandeling
Uw zorgverzekeraar stelt vast of en voor welk gedeelte de behandeling wordt vergoed. De hoogte van een eventuele bijdrage is afhankelijk van het soort behandeling, de reden voor de behandeling en de wijze van verzekering. Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar.

Bent u ziek of verhinderd?
Neem dan minimaal 24 uur van te voren contact op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Telefoonnummer: (076) 595 30 23.

Vragen?
Hebt u nog vragen over het inbrengen van implantaten? Of over uw mondverzorging na het inbrengen van de implantaten? Neem dan contact op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur. Telefoonnummer: (076) 595 30 23.

Belangrijke informatie over uw mondverzorging na plaatsing van de implantaten.

Hoe verzorg ik mijn mond na het inbrengen van implantaten?
Het onderhoud van uw implantaten is zeer belangrijk. U zult er tijd en moeite in moeten investeren. Poetsen is de belangrijkste handeling! Wanneer het verstandig is om naast het poetsen ook een rager te gebruiken, dan krijgt u hierover uitleg. De mondhygiënist helpt u bij het gebruik van een rager.

Vanaf het moment dat uw implantaten geplaatst zijn, moet u het volgende doen:

Spoelen met een mondspoeling, bijvoorbeeld Perio-Aid (u ontvangt van de kaakchirurg een recept).

  • De dag na het inbrengen van het implantaat/ implantaten begint u met spoelen.
  • U spoelt twee keer per dag uw mond na de maaltijd, gedurende 5 dagen.
  • Uw eerste bezoek aan de mondhygiënist is ongeveer tien dagen na plaatsing van de implantaten.

Poetsen

  • Vanaf de vierde dag na de operatie mag u voorzichtig over het implantaat poetsen.
  • Gebruik een kleine en zachte tandenborstel.
  • Poets ook de kaak waar geen tanden meer zitten, voorzichtig mee.​

Hechtingen
De hechtingen in uw mond, lossen vanzelf op.
Trek niet aan de draadjes die u ziet zitten of voelt!
U mag wel voorzichtig over de hechtingen heen poetsen.

Uw bezoek aan de mondhygiënist
Ongeveer tien dagen na het plaatsen van de implantaten brengt u een bezoek aan de mondhygiënist. Tijdens deze controle kijkt de mondhygiënist naar de wondgenezing. U krijgt uitleg over het schoonhouden en onderhouden van de implantaten.

Wanneer komt u voor controle bij de kaakchirurg?
Zes weken na plaatsing van het implantaat komt u voor controle terug bij de kaakchirurg. Hierna worden op basis van uw persoonlijke omstandigheden afspraken ingepland bij de kaakchirurg en mondhygiënist. Ook krijgt u bericht wanneer de tandarts met de vervolgbehandeling kan starten.

Wat moet ik doen wanneer ik een (klik)prothese krijg?
U krijgt implantaten waar een (klik)prothese op geplaatst wordt. Op de implantaten komen drukknoopjes of een steg (staafje). Uw eigen tandarts plaatst deze drukknopjes of steg. Meestal ongeveer zes tot acht weken na het inbrengen van de implantaten. Mondhygiëne is na het plaatsen van een steg erg belangrijk. Behalve poetsen moet u ook een rager gebruiken. De rager gebruikt u om vóór het poetsen onder de steg te komen. Daarmee voorkomt u dat voedselresten en bacteriën (plak) zich nestelen rondom de implantaten en de steg.

Wat als ik een kroon op een implantaat krijg?
Als u een implantaat heeft waar uw eigen tandarts een kroon op zet, dan moet u rekening houden met het volgende:

  • Naast goed poetsen is het belangrijk dat u de ruimtes tussen uw tanden en het implantaat goed schoonhoudt. Met behulp van een rager duwt u voedselresten en bacteriën (plak) weg.

Mondgezondheid en implantaten: een samenvatting

  • Plak veroorzaakt ontstoken tandvlees (gingivitis) en kan voor botafbraak (parodontitis) zorgen. Goed poetsen en het gebruik van een rager zijn belangrijk.
  • Roken zorgt voor een verstoorde wondgenezing en kan botafbraak veroorzaken. Stop met roken.
  • Zorg voor een goede mondhygiëne bij implantaten. Volg de adviezen in deze brochure op! Kijk voor meer informatie op:

Kijk voor meer informatie op:
www.stivoro.nl (voor hulp bij stoppen met roken)

Meer lezen over mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) in Amphia?

Ga naar afdeling MKA

Label