Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Mondverzorging als uw kaak is gespalkt
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Mondverzorging als uw kaak is gespalkt

Inleiding
Als een bot is gebroken, moeten de breukstukken weer in de juiste stand tegen elkaar worden geplaatst. Er mag geen beweging tussen zijn, anders geneest de breuk niet. Daarom wordt de kaak na een breuk of operatie gespalkt.

Wat is een spalk?
Een spalk is een metalen beugel die met ijzerdraadjes (spalkdraden) wordt bevestigd aan tanden en kiezen van onder - en bovenkaak. Aan de spalk zitten knopjes. Aan deze knopjes worden elastiekjes bevestigd, van onderkaak naar bovenkaak. Hierdoor kan de onderkaak tegen de bovenkaak worden vastgezet (gespalkt). De kaak gaat 'op slot'; de kaken staan op elkaar vast.

Wat kunt u verwachten na spalken?

  • Uw mond kan in het begin gevoelig zijn. De spalk en spalkdraden kunnen enigszins irriteren.
  • Het poetsen is moeilijker.
  • U kunt en mag niet kauwen. Alleen vloeibare voeding is mogelijk. De diëtiste kan u hierbij adviseren.

Waarom een goede mondverzorging?
Achter de beugel en elastiekjes blijven gemakkelijk voedselresten zitten. Deze gaan bederven als u de mond niet goed reinigt. U krijgt dan ontstekingsverschijnselen van het tandvlees. Ook gaat de mond stinken. Daarom is het belangrijk dat u goed poetst.

Welke hulpmiddelen gebruikt u bij de mondverzorging?

  • Een tandenborstel: een zachte tandenborstel met een kleine kop is het prettigst.
  • Tandpasta: elke tandpasta met fluoride is goed.
  • Spoelvloeistof: u kunt spoelen met een zoutwateroplossing (één theelepel zout op een kopje lauw water) of met een andere spoelvloeistof. De mondhygiënist kan u hierin adviseren.

Als er nog andere hulpmiddelen nodig zijn zoals ragertjes of een monddouche, bespreekt de mondhygiënist dit met u.

Hoe verzorgt u uw mond?
Het poetsen van uw gebit en de spalk vergt enige handigheid. Het zal wat tijd kosten om dit te leren. Door de spalk is het niet mogelijk om met een tandenborstel de binnenkant van uw gebit te poetsen.

U kunt de binnenkant van het gebit schoonhouden door te spoelen met een spoelvloeistof. Daarnaast kunt u met uw tongpunt de binnenkant van uw gebit schoonpoetsen.

Het is belangrijk om ook uw lippen en mondhoeken goed te verzorgen. Dit voorkomt uitdrogen en scheuren. Als u uw lippen en mondhoeken eerst schoonmaakt, dan afdept en er vervolgens een dun laagje lippenvet opdoet, is dat een prima verzorging.

Vragen?
Met vragen over mondhygiëne kunt u terecht bij de mondhygiënist van het ziekenhuis. Telefoonnummer: (076) 595 32 36. Heeft u vragen over voeding, neem dan contact op met de ziekenhuisdiëtist. Telefoonnummer: (076) 595 30 09

Meer lezen over mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) in Amphia?

Ga naar afdeling MKA

Label