Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Wortelpuntbehandeling (apexresectie)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Wortelpuntbehandeling (apexresectie)

Inleiding
U bent zojuist behandeld aan een wortelpuntontsteking of u wordt binnenkort in ons ziekenhuis verwacht voor zo'n ingreep. In deze folder kunt u lezen waar u voor en na de behandeling rekening mee moet houden. Informatie over de behandeling zelf krijgt u van uw behandelteam.

De behandeling vindt plaats op de polikliniek Mondziekten, Kaak-en Aangezichtschirurgie.

Belangrijk
Het is verstandig en wenselijk om iemand mee te nemen die u na de behandeling kan begeleiden en thuis brengt.

Voorbereiding thuis
U mag voorafgaand aan de behandeling gewoon eten. Leg iets in de vriezer waar u na de behandeling mee kunt koelen (bijvoorbeeld een coldpack).

Dag van de behandeling
U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. De polikliniekassistente controleert uw gegevens en vraagt u in de wachtkamer plaats te nemen. Vervolgens wordt u in de behandelkamer binnen geroepen. Daar neemt u plaats in de behandelstoel.

De behandeling
De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving, zoals bij de tandarts. De ontsteking aan de wortelpunt zal worden weggehaald en de wortel van de tand/kies zal een stukje worden ingekort. Daarna zal de wortel weer worden afgesloten met een vulmiddel. De wond zal gesloten worden met oplosbare hechtingen. Hierna zal er nog een controlefoto worden gemaakt.

Na de behandeling
Het kan voorkomen dat u na de behandeling last krijgt van een van de volgende verschijnselen:

Pijn
Nadat de verdoving is uitgewerkt kunt u pijn voelen. Deze is te bestrijden door pijnstillers volgens voorschrift in te nemen. De arts zal voor een recept zorgen als dit nodig is. Neem bij thuiskomt direct een pijnstiller in. Pijn kan tot 2 weken na de behandeling aanhouden.

Bloedverlies uit de mond
Het is normaal dat er na de behandeling nog wat bloed uit de mond komt. Als dit vermengd wordt met speeksel, lijkt het vaak meer dan het in werkelijkheid is. Mocht de bloeding niet stoppen, neem dan contact op met de polikliniek.

Zwelling
Ga na de behandeling direct (met tussenpozen) koelen (bijvoorbeeld met een coldpack in een theedoek). Ondanks het koelen, kan er toch een aanzienlijke zwelling optreden. Deze is op dag drie en vier na de behandeling het hevigst. Daarna neemt de zwelling af. Uw lichaamstemperatuur kan hierbij vaak verhoogd zijn.

Spoelen
U mag 24 uur na de behandeling niet spugen of spoelen, zodat het wondje goed dicht kan gaan. Het bloedstolsel kan door spoelen of spugen losraken, wat nadelig is voor de genezing. U mag 24 uur na de behandeling gaan spoelen met het mondspoelmiddel. Dit doet u twee maal per dag na de maaltijd, gedurende 5 dagen. Daarna stopt u met het mondspoelmiddel.

Tandenpoetsen
U mag na de behandeling normaal de tanden poetsen. De eerst dagen mag u het wondje hierbij ontzien. De eerste 24 uur na de behandeling mag u de tandpasta niet met kracht uitspugen en mag u de mond niet naspoelen. Als de 5 dagen spoelen voorbij zijn, mag u het wondje weer meepoetsen met een zachte borstel. De hechtingen zullen er dan ook uitgepoetst worden en hoeven niet verwijderd te worden door de kaakchirurg. Het kan zijn dat het wondje hierdoor weer een beetje gaat bloeden. Dit is normaal

Voeding
Het kan prettig zijn om na de behandeling zacht voedsel te gebruiken, wat niet te warm is. Wacht wel met eten tot de vedoving is uitgewerkt. Drinken mag wel, maar niet te warm.

Roken
Roken kan een nadelige invloed hebben op de wondgenezing.

Alcohol
 Ook alcohol kan een nadelig effect hebben op de genezing en pas op in combinatie met de pijnstillers.

Zon
Blijf na de behandeling een aantal dagen uit de zon. Dit zou een ontsteking tot gevolg kunnen hebben door de warmte.

Hoe verder
U krijgt na de behandeling een afspraak mee voor controle. Deze zal 6 maanden na de behandeling plaatsvinden. Hierbij zal een controle foto worden gemaakt.

Complicaties
Na een wortelpuntbehandeling in de zijdelingse delen van de onderkaak, kan er soms een gevoelsstoornis optreden van de onderlip en/of de tong. Dit wordt meestal veroorzaakt door de wond ter plaatse en is vrijwel altijd van tijdelijke aard. Er is een zeer kleine kans (minder dan 1 op 1000) dat dit blijvend is.

Doet zich een niet te stelpen bloeding voor of neemt de zwelling na drie à vier dagen niet af maar juist toe, krijgt u hoge koorts en/of kunt u niet meer slikken, neemt u dan contact op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Treden er buiten de polikliniek-uren problemen op die niet kunnen wachten, neem dan contact op met de afdeling Spoedeisende Hulp van het Amphia: T (076) 595 50 00.

Bent u ziek of verhinderd?
Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent van uw behandelend specialist.

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Amphia (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)
T (076) 595 30 23

Meer lezen over mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) in Amphia?

Ga naar afdeling MKA

Label