Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Behandeling van ontstoken knieën / synoviatherapie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Behandeling van ontstoken knieën / synoviatherapie

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor behandeling van uw ontstoken kniegewricht met de radioactieve stof Yttrium. Deze behandeling heet: radiosynoviorthese. Uw reumatoloog of orthopedisch chirurg verwijst u voor deze behandeling. De behandeling vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder kunt u lezen hoe deze behandeling verloopt.

Wat is radiosynoviorthese?
De radioactieve stof yttrium-90 (Y-90) wordt met een injectie in het ontstoken kniegewricht gespoten. Zo wordt van binnenuit het pijnlijke gezwollen gewrichtsvlies bestraald waardoor de ontstekingsreactie en de pijn zullen afnemen. Dit effect is doorgaans binnen enkele weken merkbaar. Voor een snel effect wordt meestal nog een ontstekingsremmende stof toegevoegd. De radioactieve stof blijft in de gewrichtsholte aanwezig en geeft daar langzaam straling af. Voor een optimaal effect mag u het behandelde been 3 dagen niet belasten. Daarom krijgt u tevoren een spalk aangemeten die u drie dagen om moet houden.

Voorbereiding
Uw specialist laat tevoren een spalk bij u aanmeten. Omdat u drie dagen niet op het been mag steunen dient u thuis voldoende verzorging te hebben.

Wat gebeurt er tijdens deze behandeling?
Nadat uw specialist alles goed met u en eventueel met uw familie heeft besproken, wordt een afspraak gemaakt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Daar is men gewend aan en deskundig in het omgaan met radioactieve stoffen. U krijgt van uw specialist deze folder en een aanvraag voor de behandeling mee. Neemt u deze papieren mee als u naar ons toe komt.

In een behandelkamer wordt de knie door de reumatoloog aangeprikt. Eerst wordt eventueel een teveel aan vocht in de knie door de naald weggehaald. Daarna wordt via dezelfde weg het Y-90 ingespoten. Tegelijkertijd wordt een ontstekingsremmende stof ingespoten, zodat u snel effect van de behandeling mag verwachten. Hierna wordt de knie gespalkt en ingezwachteld. U krijgt 3 dagen absolute rust met dit been voorgeschreven. Dat wil zeggen: u mag niet op het been steunen of er op lopen.

Neemt u daarom maatregelen voor thuis, zodat u goede hulp heeft. U hoeft dan niet in het ziekenhuis te worden opgenomen. Drie maal 24 uur na de injectie in de knie mag u de spalk verwijderen en het been weer belasten.

Wat is verder nog van belang? Denk aan ruimzittende kleding die u draagt nadat het been gespalkt is. Een sportbroek of trainingsbroek kan handig zijn. Als u na 3 dagen de spalk verwijdert, mag u tevens het gaasje van de prikplaats weghalen. Dit gaasje mag bij het huishoudelijk afval. Als het wondje hierna nog bloed of wondvocht produceert moet u contact op nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Wat merkt u van deze behandeling? Deze behandeling is niet pijnlijk.

Is deze behandeling gevaarlijk? De behandeling is niet gevaarlijk, noch voor u, noch voor uw omgeving. De straling van het in de knie gespoten Y-90 heeft namelijk zo'n geringe reikwijdte, dat deze niet tot buiten het lichaam komt. Bovendien wordt het Y-90 in een zodanige vorm ingespoten dat deze stof niet buiten het gewricht kan raken en elders in het lichaam kan komen. De straling is dus heel plaatselijk!

Andere mensen kunnen geen straling van u oplopen, zodat u gewoon met iedereen om kan gaan. Zelf zult u ook geen bijwerkingen ondervinden. Na enkele weken is het Y-90 uitgewerkt. De straling is dan opgehouden.

Belangrijk

  • Belangrijk Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de 'wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal'.
  • Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.

Reisverklaring
Gaat u binnen 28 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label