Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Bloedverlies in het maagdarmkanaal
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Bloedverlies in het maagdarmkanaal

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een onderzoek naar bloedverlies in het maagdarmkanaal. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek verloopt.

Wat is een onderzoek naar bloedverlies in het maagdarmkanaal?
Ernstig bloedverlies in de maag of darmen kan gepaard gaan met bloed braken, rood bloed bij de ontlasting, bloedarmoede, buikklachten, duizeligheid, en zelfs shock. Matig bloedverlies geeft deze klachten in mindere mate, de ontlasting is dan meestal plakkerig en diep zwart gekleurd. De plaats van de bloeding kan soms in de maag of in de dikke darm gevonden worden door een scopie te verrichten (inwendig kijkonderzoek). Het tussenliggende gebied van de dunne darm is echter niet voor scopie toegankelijk. Als uw specialist de plaats van de bloeding niet kent, kan een onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde hierbij van nut zijn. Met een kleine hoeveelheid van een licht radioactieve vloeistof kan het bloed in uw bloedbaan worden gemerkt. Met een speciale camera, een gammacamera, kan de zwakke straling worden gemeten en de plaats van de bloeding worden opgespoord. Uw specialist krijgt zo meer informatie om u optimaal te kunnen behandelen.

Voorbereiding
Vanaf 24.00 uur de avond tevoren mag u niets meer eten of drinken. Pas vier uur na de start van het onderzoek mag u weer eten.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
De laborant neemt een buisje bloed af uit een ader in uw arm. In ons laboratorium wordt dit bloed gemerkt met een licht radioactieve vloeistof. Dit duurt ongeveer drie kwartier.

Nadat het radioactief gemerkte bloed gereed gemaakt is, vraagt de laborant u op uw rug te komen liggen op een onderzoekstafel. De gammacamera wordt heel dicht boven uw buik gebracht. De nucleair geneeskundige spuit vervolgens uw radioactief gemerkte bloed weer terug in een ader in uw arm. Het maken van de foto's begint gelijk en duurt een uur. Indien er in dat uur een actieve bloeding is, dan wordt dat op de foto's zichtbaar. Vooral wanneer de foto’s na afloop van het uur als een filmpje worden afgebeeld kan de bloeding goed worden vastgesteld en gelokaliseerd.. Als er na het eerste uur nog geen bloeding zichtbaar is, dan vragen we u diezelfde dag nog enkele malen terug te komen om vervolgfoto's te maken. De tijden van deze vervolgfoto's hoort u van de laborant. De ernst van uw bloedverlies bepaalt hoe het onderzoek wordt uitgevoerd en hoe lang het totale onderzoek duurt. Bij chronisch sluimerend bloedverlies, waar u zelf heel weinig van hoeft te merken, wordt het onderzoek op een iets andere manier uitgevoerd. We kiezen dan voor een andere radioactieve stof die wat langer in het bloed zichtbaar blijft, en maken vooraf meerdere afspraken met u om foto's te maken op verschillende dagen gedurende een week. De tijden van de foto's worden in overleg met u vastgesteld door de secretaresse of laborant.

Wat merkt u van het onderzoek?
Het onderzoek is niet pijnlijk.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist.

Is het onderzoek gevaarlijk?
Is het onderzoek gevaarlijk? De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.

Belangrijk

  • Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Dan moet u plaats nemen in de 'wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal'.
  • Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.

Reisverklaring
Gaat u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label