Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Nucleaire Geneeskunde bij kinderen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Nucleaire Geneeskunde bij kinderen

Inleiding
Binnenkort wordt uw zoon of dochter in ons ziekenhuis verwacht voor een onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder leest u algemene informatie over een nucleair onderzoek bij uw kind. Voor extra algemene informatie over een Nucleaire onderzoek kan uw kind eventueel een filmpje bekijken. Dit filmpje is speciaal gemaakt voor kinderen en is te vinden op internet : YouTube

Kan ik bij mijn kind blijven?
U kunt tijdens het onderzoek bij uw kind blijven. Meestal zit u vlakbij en kunt u uw kind aanraken of de hand vasthouden. U mag een tablet of smartphone meenemen met muziek of filmpjes. Die spelen we tijdens het onderzoek af. Ook kan uw kind een lievelingsknuffel, klein speelgoed of een voorleesboek meenemen. Bij baby’s kan een speeltje met geluid en/of een fopspeen voor afleiding zorgen.

Belangrijk

  • Belangrijk Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Meld u dit dan bij het maken van de afspraak. U kunt uw kind niet begeleiden bij het onderzoek.
  • Vanaf het moment dat uw kind de injectie met licht radioactieve stof heeft gekregen, geeft het enige straling af. Deze straling is voor de omgeving niet gevaarlijk. Bent u zwanger dan kunt u beter zo min mogelijk straling oplopen, omdat uw ongeboren kind deze straling ook ontvangt. Ongeboren baby's zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. Laat iemand anders uw kind begeleiden tijdens en na het onderzoek.

Voorbereiding

  • Tenzij anders is afgesproken, kan uw kind de medicijnen in blijven nemen die het anders ook neemt.
  • Uw kind hoeft niet nuchter te zijn, tenzij anders met u is afgesproken.
  • Als uw kind luiers gebruikt, adviseren wij u om extra luiers (minimaal 2) mee te nemen.

Infuus
Soms brengt de kinderarts vóór het onderzoek een infuus aan bij uw kind, in de hand of in de arm. De kinderarts geeft aan of dit nodig is, meestal is dit afhankelijk van de leeftijd van het kind. Het infuus wordt ingebracht op de kinderafdeling. Het secretariaat van de afdeling Nucleaire Geneeskunde maakt hiervoor een afspraak. Na de injectie mag het infuus worden verwijderd. Als de injectie van het radiofarmacon op de afdeling Nucleaire Geneeskunde wordt gegeven, dan wordt er gebruik gemaakt van een babynaaldje. De mogelijkheid bestaat om voorafgaande aan de prik een Rapydan pleister te geven. Deze pleister wordt ongeveer een half uur voor de prik aangebracht en zorgt voor een lichte plaatselijk verdoving op de huid.

Pijn
De injectie of het inbrengen van het infuusnaaldje is het enige deel van het onderzoek dat pijn kan doen.

Het onderzoek
De laborant dient de licht radioactieve vloeistof toe via het infuusje of met een dun naaldje. Uw kind merkt niets van de vloeistof. Afhankelijk van het type onderzoek kan u samen met uw kind de afdeling verlaten. U en uw kind worden op een later tijdstip terug verwacht. De afspraaktijden staan op uw afspraakbevestiging vermeld.

In de tussentijd moet uw kind indien mogelijk elk half uur een bekertje vloeistof drinken. Het maakt niet uit welke vloeistof. Als uw kind borstvoeding krijgt dan kunt u dit gewoon geven. Soms worden er direct na de injectie al foto's gemaakt. Uw kind komt dan op een onderzoekstafel te liggen. De gammacamera - een speciale camera - bevindt zich boven of onder de tafel, afhankelijk van het soort onderzoek. Sommige foto’s kunnen wel 20 minuten duren. Het is belangrijk dat uw kind stil ligt tijdens het onderzoek. Als het nodig is zullen we uw kind, met uw hulp, goed vast moeten houden.

Baby’s worden in een speciaal plastic frame gelegd. Met bandjes worden zie hierin vastgemaakt, zodat ze zo min mogelijk kunnen bewegen tijdens het onderzoek. Uw baby merkt hier weinig van. Vaak helpt een knuffel, een voorleesboek, filmpjes of muziek voor afleiding. Tijdens het maken van de foto’s mag uw kind zijn/haar kleding aanhouden. Er mogen in de kleding echter geen metalen onderdelen zitten zoals knoopjes of ritsen

Soms worden doorsnedefoto's gemaakt. De gammacamera draait dan in kleine stapjes om uw kind heen waarna de computer de doorsnedefoto's kan berekenen.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw kinderarts.

Is het onderzoek gevaarlijk?
Misschien denkt u dat het gebruik van radioactieve stoffen erg gevaarlijk is. Dat is zeker niet het geval. De straling die wordt gebruikt is zeer gering en verdwijnt weer snel uit het lichaam. Meestal gebeurt dit binnen enkele uren of dagen.De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met die van 1 of enkele röntgenfoto's.

U hoeft niet bang te zijn dat de kleding die uw kind draagt tijdens het onderzoek radioactief wordt. Dat is niet het geval. De radioactieve stof die aan uw kind wordt toegediend heeft geen bijwerkingen.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek? Neemt u dan contact op met:
Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label