Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

PETCT Ga-68 DOTATOC scan
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

PETCT Ga-68 DOTATOC scan

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een PETCT Ga-68 DOTATOC scan. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt.

Wat is een PETCT Ga-68 DOTATOC scan?
Positron-emissie-tomografie (PET) is een techniek om foto's te maken van de functie van organen en weefsels. Er wordt een kleine hoeveelheid van de radioactieve vloeistof Ga-68 DOTATOC via een infuus bij u toegediend. Neuro-endocriene tumoren hebben speciale somatostatine-receptoren die deze vloeistof opnemen waardoor we deze met de PET scan zichtbaar kunnen maken. De PET-scan wordt gecombineerd met een CT-scan (Computer Tomografie). Dit is een techniek om doorsnedefoto’s te maken van organen en weefsels. Hierbij wordt een lage dosis röntgenstraling gebruikt. De CT-scan is nodig om de PET-scan goed te kunnen beoordelen. 

Is er speciale voorbereiding nodig?

  • In overleg met uw behandelend arts moet u met bepaalde medicijnen zoals sandostatine tijdelijk stoppen.
  • In de twee uur vóór aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde moet u ongeveer een liter water hebben gedronken. U mag tussendoor plassen.
  • U kunt verder normaal eten en drinken. 
  • Sieraden mogen niet door de PET-scanner. Laat deze thuis.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De laborant(e) neemt u mee naar de voorbereidingsruimte. U plast nog een keer goed uit op het toilet. U gaat op een bed liggen. De laborant geeft u vervolgens een infuus in de arm.

Via het infuus wordt de radioactieve vloeistof Ga-68 DOTATOC toegediend. U merkt niets van deze stof. De vloeistof moet ongeveer een uur inwerken. Terwijl u wacht loopt via het infuus 500 ml Nacl 0,9% in. U verblijft in de voorbereidingsruimte maar u kunt gewoon zitten of gebruik maken van het toilet. U wordt geobserveerd via een camera en u krijgt een alarmbel. Tijdens deze periode kunt u naar muziek luisteren of iets lezen. U kunt uw eigen smartphone gebruiken en/of iets te lezen meenemen.

Na ongeveer 50 minuten wordt het infuus uit de arm verwijderd. U moet daarna uitplassen op het toilet. Vervolgens gaat u met de laborant(e) mee naar de scanner.

U komt op een smal bed te liggen. U krijgt een band om de buik met een sensor waarmee we de ademhaling registreren. Eerst wordt de CT-scan gemaakt. Dat duurt 1,5 minuut. Direct na de CT-scan wordt de PET-scan van het lichaam gemaakt, dat duurt ongeveer 25 minuten. U schuift dan heel langzaam door de scanner. Uw kleding houdt u aan mits er geen metalen onderdelen in zitten. Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens het scannen.

Wilt u muziek luisteren tijdens het scannen? Dat kan. U kunt tijdens de scan naar de radio luisteren. Direct na de scan is het onderzoek klaar.

Hoe lang duurt het onderzoek?
Vanaf het afgesproken tijdstip duurt het totale onderzoek ongeveer 1,5 uur.

Wat merkt u van het onderzoek?
Het onderzoek is niet pijnlijk. U voelt alleen de prik van het infuus dat wordt ingebracht in een ader in de arm.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief .

Belangrijk

  • Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.

Een PET-scan is een zeer kostbaar onderzoek. Als u verhinderd bent, meldt dat dan uiterlijk 24 uur tevoren via onderstaand telefoonnummer.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label