Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Schildklieronderzoek bij kinderen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Schildklieronderzoek bij kinderen

Inleiding
Binnenkort wordt uw zoon of dochter in ons ziekenhuis verwacht voor een schildklieronderzoek bij kinderen met jodium opname- en uitwasmetingen.
Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek verloopt.

Waarom een schildklieronderzoek bij kinderen?
De schildklier is een orgaantje in de hals dat hormonen maakt die de stofwisseling regelen. Als de schildklier niet goed werkt loopt bij kinderen de ontwikkeling van de hersenen gevaar. Daarom wordt kort na de geboorte bij alle kinderen met een hielprik vastgesteld of de schildklier goed functioneert. Als de schildklier niet goed functioneert, moet schildklierhormoon in tabletvorm worden ingenomen, waardoor de hersenontwikkeling geen gevaar meer loopt.

Dit onderzoek geeft inzicht in de oorzaak van een niet goed functionerende schildklier. Soms is de schildklier niet aangelegd of bevindt zich op een afwijkende plaats in de hals, bijvoorbeeld aan de basis van de tong.
Soms is de schildklier wel normaal aangelegd maar wordt geen of onvoldoende schildklierhormoon geproduceerd.

De schildklier heeft jodium nodig om schildklierhormoon te maken. Door te meten hoeveel jodium in de schildklier wordt opgenomen en uitgescheiden kunnen we beter begrijpen waarom de schildklier niet goed functioneert. We gebruiken een kleine hoeveelheid van licht radioactief gemerkt jodium om metingen aan de schildklier te verrichten en om een foto van de schildklier te maken.

Voorbereiding
Uw kind mag geen medicijnen gebruiken die de opname van jodium in de schildklier kunnen beïnvloeden, en bij voorkeur de afgelopen 6 weken geen röntgenonderzoek met jodiumhoudende contrastmiddelen hebben gehad. Dit zal bij het maken van de afspraak worden gecontroleerd. Bij baby's hebben we graag dat van tevoren door de kinderarts een infuusje wordt aangelegd. Het infuusje wordt ingebracht op de kinderafdeling. Het secretariaat van de afdeling nucleaire geneeskunde maakt hiervoor een afspraak. Bij oudere kinderen doet de nucleair geneeskundige dit. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 5 uur, waarvan 4 uur wachttijd. U blijft dan in het ziekenhuis, het infuusje blijft gedurende de 4 uur wachttijd zitten. Op een bepaald moment tijdens het onderzoek wordt mogelijk nog een vloeistof toegediend via het infuus. Voeding, drinken etetera kunt u meenemen. Tijdens het wachten is er tijd en ruimte om uw baby voeden.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
De laborant of de nucleair geneeskundige dient een kleine hoeveelheid radioactief jodium toe via het infuusje. Uw kind merkt hier niets van. Het tijdstip van injectie wordt genoteerd. Op 4 uur na de injectie worden enkele foto's gemaakt. De foto's worden gemaakt met een gammacamera, een speciale camera die zwakke straling detecteert. Deze camera wordt vlak boven het hoofd en bovenlichaam van uw kind geplaatst. U kunt tijdens het maken van de foto's bij uw kind blijven. Meestal zit u vlakbij en kunt u uw kind aanraken of vasthouden.

Na beoordeling van de gemaakte foto's, wordt mogelijk via het infuusje een bepaalde hoeveelheid natriumperchloraat toegediend. De stof verdrijft het jodium weer gedeeltelijk uit de schildklier. Een half uur later en na een uur worden foto's gemaakt. We kunnen zo beoordelen of sprake is van een normale of versterkte uitwas van het jodium.

Wat merkt uw kind van het onderzoek?
Het onderzoek is niet pijnlijk.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van de kinderarts.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die wordt gedragen tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.

Belangrijk
Blijft uw zoon of dochter na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Dan moet hij/zij plaats nemen in de 'wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal'. We kunnen eventueel voor u een plek vrijmaken waar u uw baby kunt voeden of verschonen.

Reisverklaring
Gaat u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen met uw kind de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde
T (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label