Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Ooglidchirurgie bij entropion ectropion
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Ooglidchirurgie bij entropion ectropion

De onderoogleden kunnen, vooral op oudere leeftijd, naar binnen (entropion) of naar buiten (ectropion) draaien. Dat komt doordat het ooglid is verslapt of door littekens of huidziekten. Bij een entropion of ectropion kan uw oog geïrriteerd raken, rood worden en kunt u slechter gaan zien. Bij een naar buiten gedraaid ooglid (ectropion) wordt uw oog bovendien gevoelig voor fel licht en wind. Een naar binnen gedraaid ooglid (entropion) schuurt met zijn huid en oogharen over het oog. Op de lange duur kan dit schade veroorzaken aan het hoornvlies. In beide gevallen kan een operatie komst bieden.

De behandeling en mogelijke risico’s
Uw oogarts kan de afwijking van uw ooglid onder plaatselijke verdoving herstellen. Deze operaties zijn in het algemeen niet gevaarlijk. Toch is ook hieraan een aantal risico’s verbonden:

  • Na de operatie kunt u een blauw oog hebben. Dit komt vaak voor, maar geneest snel.
  • Een naar binnen gedraaid ooglid kan na de operatie te ver naar buiten staan (overcorrectie). Dit gebeurt niet vaak, maar hiervoor kan een tweede operatie nodig zijn.
  • Het geopereerde ooglid kan na verloop van tijd weer terug naar binnen draaien. Ook dit komt niet vaak voor, maar kan een tweede operatie tot gevolg hebben.
  • Zeer zelden hebben mensen na de operatie last van littekens en infecties.

Merkt u na een ooglidoperatie dat het oog naar voren komt of dat u zeer slecht ziet? Neemt u dan zo snel mogelijk contact op met uw oogarts of ga direct naar het ziekenhuis.

Medicijngebruik
Uw ooglid kan niet worden geopereerd wanneer u bloedverdunners gebruikt. Het is daarom belangrijk dat u voor de operatie stopt met het innemen daarvan. Overleg dit vooraf met de trombosedienst. Ook andere medicijnen kunnen invloed hebben op de operatie. Geef daarom aan de oogarts of de doktersassistente(s) door welke medicijnen u gebruikt.

Na de operatie

Na uw operatie moet uw lichaam herstellen. Wilt u tips?

Folder Leefregels na een ooglidcorrectie

Heeft u vragen?

Dan kunt u tijdens kantooruren altijd terecht bij uw eigen oogarts of telefonisch contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde:
(076) 595 10 77

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met het hoofdnummer van het ziekenhuis:
(076) 595 50 00.

Deze folder is gebaseerd op een brondocument dat tot stand is gekomen onder redactie van de commissie patiëntenvoorlichting van het Nederlands oogheelkundig Gezelschap (NOG) 2011

Meer lezen over oogheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Oogheelkunde

Label