Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Besnijdenis bij volwassenen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Besnijdenis bij volwassenen

Inleiding
Uw uroloog en u hebben besloten tot een besnijdenis (circumcisie). In deze folder kunt u lezen wat er voor en tijdens de ingreep gebeurt en waar u aan moet denken na de ingreep.

Wat is een besnijdenis (circumcisie)?
Bij een besnijdenis wordt de gehele voorhuid van de penis operatief verwijderd.

De meest voorkomende afwijking hiertoe is een te nauwe voorhuid. Als de voorhuid niet achter de eikel kan worden getrokken, heet dit ‘phimosis’.

Het gevolg van een te nauwe voorhuid kan zijn dat er moeilijkheden optreden bij het plassen, er pijn is tijdens een erectie en geslachtgemeenschap of dat er een ontsteking is van de eikel of voorhuid. Ook niet- medische redenen, zoals religie of hygiëne, kunnen een reden zijn voor een besnijdenis. Echter deze besnijdenissen vinden niet plaats in het Amphia ziekenhuis.

Vooraf
Bij elke operatie bestaat het risico van infectie en bloeding. Om dit zo klein mogelijk te maken, geven wij u enkele adviezen:

  • U moet nuchter zijn. Hiervoor heeft u aanwijzingen ontvangen tijdens uw bezoek aan het voorbereidingsplein.
  • Het is prettig als er iemand met u meekomt en weer met u naar huis gaat. U mag na de ingreep niet zelf auto rijden in verband met de verdoving en wondreactie.
  • Het is voor degene die met u meekomt echter niet mogelijk om op u te wachten, op de afdeling dagverpleging. Uw begeleider kan in de centrale hal van het ziekenhuis wachten of tussendoor naar huis/werk/elders gaan.
  •  Neem een normaal ondersteunende / strakke onderbroek of zwembroek mee voor na de ingreep (geen boxershorts).

Gebruikt u bloedverdunners?
Als u bloedverdunnende (antisollingsmedicatie) gebruikkt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.

Dag van opname/behandeling
De afdeling neemt met u contact op over de dag en het tijdstip waarop de operatie is. Op de dag en het tijdstip van opname kunt u zich melden bij de receptie van de locatie waar u geopereerd wordt. De totale verblijftijd in het ziekenhuis zal ongeveer 4 tot 6 uur zijn.

De operatie
De operatie duurt ongeveer een half uur en vindt plaats onder plaatselijke verdoving (ruggenprik) of algehele narcose. U wordt met bed in operatieschort en onderbroek naar de operatiekamer gebracht. Hier krijgt u een infuus ingebracht. Na de ingreep wordt u naar de uitslaapkamer gereden. Daarna gaat u weer terug naar de afdeling. Na de operatie wordt de penis omhoog verbonden met een zalf-verbandje, gazen en een elastische zwachtel. Zodra u heeft geplast, spreekt de verpleegkundige met u af wanneer u naar huis kunt. U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek.

Verwijdingsplastiek, de operatie
De operatie wordt alleen gedaan als er sprake is van een milde vorm van phimosis (vernauwing van de voorhuid). De operatie duurt ongeveer 20-30 minuten en vindt plaats onder plaatselijke verdoving of narcose.

Hierbij wordt de ringvormige vernauwing van de voorhuid op 3-4 plaatsen verticaal ingesneden en dwars gehecht. Door de huid op deze manier te hechten wordt de voorhuid breder. Echter krijgt de voorhuid hierdoor wel een ander uiterlijk. Het kan worden beschreven als kroonvormig. Er worden oplosbare hechtingen gebruikt. Deze hoeven dus achteraf niet te worden verwijderd.

Voor veel mensen blijkt een verwijdingsplastiek niet voldoende om de vernauwing op te heffen en is een circumcisie (besnijdenis) alsnog noodzakelijk.

Nazorg

  • ​De penis en eventueel de balzak zullen na de ingreep zwellen en blauw verkleuren. Dit komt door de wondreactie en bloed onder de huid. Deze verkleuring gaat vanzelf over. 
  • Probeer het verband 1 dag te laten zitten en droog te houden.
  • Na 1 dag kunt u het verband verwijderen. Dit kan eventueel onder de douche wanneer het verband vastgeplakt zit. U mag de wond aan de penis niet laten ‘weken’ in bad.
  • Een erectie krijgen kan nu wel, maar dat is lastig en pijnlijk. Dit komt door de spanning die op de hechtingen komt te staan. Als het wondje een beetje gaat bloeden, is dit niet verontrustend. U moet dan de penis omhoog leggen. Wanneer het bloeden niet stopt kunt u contact opnemen met de polikliniek urologie.
  • Na 1 dag mag u weer douchen (niet in bad). Na het douchen kunt u vaseline op de wond aanbrengen.
  • Geslachtsgemeenschap mag weer als de wond volledig is genezen. Dat is op zijn vroegst na ongeveer 2 weken.
  • Bij pijnklachten kunt u Paracetamol gebruiken.
  • Voordat de huid van de eikel aan de nieuwe situatie is gewend, bent u meestal een paar maanden verder.
  • Een branderig gevoel bij het plassen verdwijnt doorgaans bij het doorplassen.

Neem contact op met de polikliniek Urologie wanneer:

  • de pijn steeds erger wordt;
  • er pus uit de wond komt;
  • de penis steeds dikker wordt;
  • u koorts krijgt boven de 38,5˚C;
  • u een nabloeding krijgt.

De wondgenezing vraagt tijd en rust, dit kan tot 6 weken duren. Gun uzelf de tijd en rust om te herstellen. Het is belangrijk gedurende 1 week niet te sporten of te zwemmen en geen zware lichamelijke arbeid te verrichten.

Controle
Volgens afspraak komt u op controle bij de uroloog.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist. Deze brochure betreft een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandeld arts. Mocht u door ziekte of om een andere reden verhinderd zijn, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie, bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur:

  • T (076) 595 10 26

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met:

  • Afdeling Spoedeisende Hulp
    ​T (076) 595 50 00

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie

Label