Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Mictie Trial
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Mictie Trial

Inleiding
Onlangs is bij u een verblijfskatheter ingebracht, die u voor kortere of langere tijd moet inhouden. Uw arts of verpleegkundige heeft u verteld wanneer de katheter eruit gehaald mag worden. In deze folder kunt u lezen hoe die dag zal verlopen.

Wat is een mictie trial?
Mictie trial betekent ook wel plas-evaluatie. Het houdt in dat we gaan kijken of u na het verwijderen van de katheter weer goed zelfstandig kunt plassen en de blaas weer goed leeg komt.

Hoe ziet de poliklinische dag eruit?

  • ’s Ochtends tussen 8.00-8.30 uur moet de katheter verwijderd worden. U kunt hiervoor een afspraak maken bij uw huisarts. Als u thuiszorg heeft wil de wijkverpleging of kraamhulp dit misschien voor u doen.
  • Drink ieder uur glas water, thee, koffie, of iets dergelijks. Mocht u geen aandrang voel om te plassen, ga dan om de 3 uur naar het toilet om te proberen te plassen.
  • s' Middags heeft u een afspraak bij de uroloog en of continentieverpleegkundige. Nadat u op de polikliniek urologie geplast heeft, wordt er een echo van de blaas gemaakt om te kijken of u goed uitgeplast heeft. Bij kraamvrouwen wordt gekatheteriseerd omdat een echo van de blaas een onjuist beeld geeft.

Let op:
Neem contact op met de polikliniek Urologie als:

  • U drang heeft om te plassen, maar het niet lukt.
  • U een bolle buik krijgt met pijnklachten.

Het kan zijn dat we u dan vragen om meteen naar de polikliniek te komen om een echo van de blaas te maken.

Het resultaat

  • Als blijkt dat u goed uitplast en er weinig of geen urine in de blaas achterblijft, is de na controle klaar.
  • Als blijkt dat u niet kunt plassen of dat er te veel urine achter blijft in de blaas zijn er twee behandelopties.

Behandelopties
1. U krijgt opnieuw een blaaskatheter eventueel met een katheterventiel ipv een urineopvangzak. De arts spreekt met u af voor hoelang.
2. U komt in aanmerking voor eenmalige blaaskatheterisatie. Het betekent dat u zelf met een dun kunststof slangetje de blaas enkele malen per dag ledigt.

Antibiotica
Soms krijgt u na het succesvol verwijderen van de katheter een antibioticakuur. Dit wordt door de uroloog bepaald en is onder andere afhankelijk van hoe lang u een katheter heeft gehad.

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie

Label