Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Sacrale neuromodulatie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Sacrale neuromodulatie

Op de polikliniek urologie is een afspraak met u gemaakt voor een proefstimulatie voor sacrale neuromodulatie. Sacrale neuromodulatie staat voor stimulatie van de zenuwen ter hoogte van het heiligbeen, met lichte elektrische stroomstootjes. Met sacrale neuromodulatie kunnen onjuiste, ongewilde of zelfs foutieve signalen die via deze zenuwbanen worden gestuurd, worden gecorrigeerd. De werking van de bekkenbodem en de blaas verbetert hierdoor. Sacrale neuromodulatie vindt in twee fasen plaats, een testfase (proefstimulatie) en een implantatiefase. In deze folder kunt u lezen wat de behandeling inhoudt en waar u rekening mee moet houden. Heeft u na het lezen nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. U krijgt ook een folder mee van de firma die de apparatuur levert.

Waarom deze behandeling?
De proefstimulatie heeft tot doel om onderstaande problemen te behandelen.

Een overactieve blaas waarbij de volgende klachten kunnen optreden:

  • een telkens, oncontroleerbare aandrang tot plassen;
  • vaker dan normaal naar het toilet (meer dan 10 maal per dag);
  • het gevoel dat na het plassen de blaas niet volledig leeg is, de aandrang blijft.

Een overactieve blaas met urine verlies:

  • urine verlies bij aandrang om naar het toilet te gaan;
  • urine verlies wanneer niet snel het toilet wordt bereikt;
  • urine verlies bij drinken of als de kraan open gaat.

Urine retentie:

  • niet kunnen plassen of niet goed uitplassen;
  • urine verliezen als gevolg van een overlopende blaas;
  • geen gevoel hebben van een volle blaas;
  • een katheter moeten gebruiken om de blaas te legen.

Na het vaststellen van de oorzaak van uw probleem heeft de uroloog besloten om te kiezen voor de proefstimulatie. Dit heeft hij in overleg met u gedaan en nadat andere behandelingen onvoldoende effect hebben gehad.

Wat houdt de proefstimulatie voor neuromodulatie in? Op de operatiekamer van het Amphia Ziekenhuis brengt de uroloog een elektrode, een dunne draad, in uw onderrug. Vlakbij de zenuwen die de blaas controleren.

De elektrode wordt daarna op een uitwendige stimulator aangesloten, die lichte elektrische impulsen afgeeft. De meeste mensen omschrijven dit gevoel als licht trekken, tintelen in het bekkengebied of grote teen. In het Amphia Ziekenhuis wordt deze behandeling onder algehele narcose uitgevoerd. U krijgt op de dag van het inbrengen van de elektrode, of de dag erna, uitleg over de werking van de proefstimulator. Wanneer het gebruik voor u duidelijk is, kunt u naar huis.

De testperiode duurt 10 tot 14 dagen. De 2 laatste dagen voor de datum dat u op controle komt, moet u een plaslijst (dagboekje) bijhouden. Gedurende de testperiode mag u niet douchen, bukken of zware arbeid verrichten. De elektrode die is ingebracht wordt namelijk goed afgeplakt, maar steekt nog uit het verband en mag niet nat worden.

Tijdens de testperiode raden wij af om zelf auto te rijden. Mocht dit toch noodzakelijk zijn, schakel dan de neuromodulator uit.

Controleafspraak bij de uroloog
Na de testperiode komt u terug bij de uroloog. U bespreekt de resultaten. Vervolgens wordt het verdere beleid afgesproken. Er volgt altijd nog een tweede operatie. Bij een goed resultaat wordt de definitieve neurostimulator geïmplanteerd. Bij geen of onvoldoende resultaat wordt de elektrode weer verwijderd.

Bij de planning van de proefstimulatie, moet u rekening houden met 3 opeenvolgende weken. Deze dient u vrij te houden.

Implantatie van de definitieve neurostimulator
De implantatie vindt plaats in de week volgend op uw bezoek aan de uroloog. Deze stimulator lijkt op een pacemaker en wordt bovenaan de bil onder de huid ingebracht. De uroloog in het Amphia Ziekenhuis verricht deze handeling wanneer u onder narcose bent.

Bij de stimulator hoort een afstandbediening, waarmee u het niveau van de stimulatie kunt aanpassen en het apparaat kunt aan- en uitschakelen.

De dag van de definitieve implantatie volgt er een röntgenfoto, om de positie van de elektrode vast te leggen.

Voordat u het ziekenhuis verlaat wordt u geleerd om te gaan met de apparatuur. De stimulator blijft altijd aanstaan.

U komt voor de 1e controle na 6 weken bij de uroloog terug. Zijn er geen problemen, dan wordt deze controle jaarlijks herhaald. Tussentijds kunt u altijd contact opnemen met uw contactpersoon op de polikliniek urologie.

Na ongeveer 5 tot 7 jaar zal de batterijspanning afnemen. Het apparaat wordt dan minder effectief. De uroloog kan dan beslissen om de stimulator te vervangen. Tegenwoordig bestaan er ook oplaadbare systemen welke langer meegaan.

Beperkingen wegens een definitief neuromodulatie systeem
- Er is een risico dat de elektrode verplaatst. Met name in de eerst weken na implantatie is dit risico reeel, daarna is hier meestal enige kracht voor nodig, zoala een val.
- U mag in principe wel in een MRI-scanner. De radiologie wil wel altijd extra informatie.
- CT-scanners zijn wel veilig voor alle systemen.
- Detectiepoortjes voor metaal (Schiphol) kunnen het neuromodulatie systeem ontregelen en kunnen afgaan.
- Beveiligingspoortje van winkels zullen in principe niet alarmeren.

Fecale (ontlasting) incontinentie
Deze behandeling kan ook heel goed toegepast worden bij mensen met een fecale incontinentie (verlies van ontlasting). De chirurg beoordeelt of u voor neurostimulatie in aanmerking komt en kan u doorverwijzen naar de uroloog. Wanneer de behandeling voor u van toepassing is, zal op bovenstaande wijze, de proefstimulatie worden toegepast. Waarna bij goed resultaat de definitieve stimulator geïmplanteerd wordt.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist. Deze folder betreft een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen tot wijzigingen aanleiding geven. Dit zal altijd door uw uroloog aan u kenbaar worden gemaakt.

  • Polikliniek Urologie:
    T (076) 595 10 26

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met:

  • Afdeling Spoedeisende Hulp
    T (076) 595 50 00

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie

Label