Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Urineweginfectie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Urineweginfectie

Blaasontsteking

Inleiding
Een urineweginfectie heet in de volksmond een blaasontsteking. Een blaasontsteking is een infectie van de lage urinewegen en meestal onschuldig. Een opstijgende infectie naar de hoge urinewegen kan leiden tot een nierbekkenontsteking, een minder onschuldige aandoening.

Een blaasontsteking ontstaat vrijwel altijd door het binnendringen van bacteriën in de blaas. Vaak is zowel de blaaswand als de plasbuis ontstoken. De meest voorkomende bacterie is de E-coli bacterie die in de darmen voorkomt. Uiteraard kunnen diverse bacteriën een blaasontsteking veroorzaken. In enkele gevallen ontstaat een blaasontsteking door chemische irritatie bijvoorbeeld door het veelvuldig gebruik van zeep of shampoo bij het wassen van de schaamstreek.

Klachten
Klachten die ontstaan bij een blaasontsteking zijn vaak:

  • het vaak kleine beetjes moeten plassen;
  • pijn of branderigheid bij het plassen;
  • het gevoel dat de blaas niet leeg geplast wordt;
  • troebele of riekende urine met soms bloedbijmenging.

De verschijnselen van een blaasontsteking kunnen vaak zeer vaag zijn, zodanig dat ze niet altijd opgemerkt worden. Voelt u zich echter ziek en heeft u daarbij koorts, dan heeft u niet alleen een blaasontsteking, maar mogelijk een nierbekken-ontsteking.

Oorzaak
Het lichaam heeft een natuurlijke afweer tegen bacteriën. Bij verminderde afweer krijgen de bacteriën meer kans om zich tot een ontsteking te ontwikkelen. Vrouwen hebben vaker een blaas-ontsteking. Dit komt omdat hun plasbuis vele malen korter is dan bij de man en bacteriën eenvoudiger de blaas kunnen binnendringen.

Als de bacteriën zich eenmaal in de blaas bevinden, kunnen zij zich daar makkelijk vermenigvuldigen en klachten geven. Bij een urineweginfectie is het heel belangrijk dat de urine goed doorstroomt en de bacteriën uitgespoeld worden. Veel drinken is bij een lichte blaasontsteking vaak voldoende en als de klachten toch niet verdwijnen, kan antibiotica helpen.

Mensen met obstipatie en suikerziekte zijn extra gevoelig voor een blaasontsteking. Optimale behandeling van de obstipatie en suikerziekte kan er voor zorgen blaasontstekingen minder vaak voorkomen. Ook mensen met een andere stoornis van de afweer of een urologische aandoening hebben een grotere kans op het krijgen van blaasontstekingen.

Onderzoek
De uroloog verricht een aantal onderzoeken om een oorzaak aan te tonen of uit te sluiten. Het onderzoek kan bestaan uit:

  • een urineonderzoek;
  • röntgenonderzoek (echo en buikfoto);
  • plastest met residumeting;
  • plaslijst;
  • cystoscopie (kijken in de blaas).

Voorkomen van een blaasontsteking
Door minimaal 1½ - 2 liter per dag te drinken is er voldoende urineproductie om de blaas goed door te laten stromen. Daarnaast is het gebruik van cranberries aan te bevelen. Deze zijn effectief tegen de meest voorkomende E-coli bacterie. U moet rustig de tijd nemen voor het uitplassen en een ontspannen houding aannemen. Zodanig dat de blaas volledig leeg geplast wordt. Na het plassen veegt u van voor naar achter uw schaamstreek af, zodanig dat er geen darmbacteriën van achter naar voor richting vagina gebracht worden. Na geslachtsgemeenschap is het raadzaam de blaas leeg te plassen en een glas water te drinken.

Vragen?
Op deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen met betrekking tot een urineweginfectie. Staat uw vraag er niet bij of kunt u uw vraag met de gegeven adviezen niet oplossen belt u dan met poli Urologie. Bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 16.30 uur.

Polikliniek Urologie:
T (076) 595 10 26

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie

Label