Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Samenwerking tussen Amphia en Erasmus MC versterkt de zorg voor hartfalen patiënten

Meer weten over gynaecologie en verloskunde?

Ga naar de afdelingspagina
Aanmaakdatum:

Samenwerking tussen Amphia en Erasmus MC versterkt de zorg voor hartfalen patiënten

Cardiologen werken nauw samen om het leven van hartfalenpatiënten te verbeteren. Jeroen Schaap, cardioloog in Amphia, richt zich samen met Olivier Manintveld en Jasper Brugts, cardiologen in Erasmus MC, op een project waarmee gegevens van patiënten met hartfalen beter worden vastgelegd in het elektronisch patiëntendossier. "Hierdoor krijgen artsen beter inzicht in hoe de behandeling wordt uitgevoerd. Dit helpt om in de toekomst persoonlijkere behandelplannen te maken. Dat is een ontwikkeling die niet alleen voor Amphia belangrijk is, maar voor heel Nederland. Daarom is die samenwerking juist erg belangrijk."

Wat is hartfalen?
Hartfalen betekent dat het hart niet goed genoeg pompt om het bloed door het lichaam te sturen. Hierdoor kan iemand zich snel moe voelen of kortademig worden. Jeroen Schaap cardioloog in Amphia vertelt: "Elke patiënt met hartfalen is anders. Daarom is het belangrijk dat we goed in kaart brengen hoe het hart van de patiënt precies werkt en hoe er gereageerd wordt op de medicijnen die we voorschrijven."

Vastleggen van informatie
Om deze gegevens goed vast te leggen, werkt Jeroen onder meer samen met collega’s uit het Erasmuc MC. Jeroen: "De nauwe samenwerking met cardiologen Olivier Manintveld en Jasper Brugts is uniek. We leggen van iedere patiënt met hartfalen gedetailleerde informatie vast over hun ziekte en de behandeling. Dit gebeurt in het elektronisch patiëntendossier (EPD), waarin alle gegevens van patiënten worden verwerkt en veilig bewaard. Nieuw aan deze manier van vastleggen is dat alle informatie in duidelijke cijfers of vaste categorieën wordt vastgelegd. Zo maken zorgprofessionals inzichtelijk welke behandelingen hebben plaatsgevonden en op welke manier de behandeling verbeterd kan worden. Door de samenwerking van de afdelingen Cardiologie in Amphia en Erasmus MC delen we onze kennis en ervaring in deze ontwikkeling en profiteren beide ziekenhuizen van ieders sterke punten. Hiermee heeft iedereen zijn voordeel en het belangrijkste: de zorg voor hartfalenpatiënten verbetert."

Ontwikkeling van onderwijs-app
Het vastleggen van de juiste gegevens is ook belangrijk voor de gespecialiseerde verpleegkundigen die hartfalenpatiënten behandelen. De manier waarop zij hun zorg vastleggen verandert in dit project. Jeroen: "Wij vonden het belangrijk om hen vanaf de start van dit project bij deze ontwikkelingen te betrekken". Er is ook een speciale onderwijs-app ontwikkeld. In deze app leren verpleegkundigen waarom het belangrijk is om inzicht te krijgen in de manier van behandelen. Dit inzicht krijgen we alleen door een eenduidige maar anonieme manier van vastleggen van de patiënt gegevens. Zodat de gegevens makkelijk gedeeld kunnen worden met het Erasmus MC. "Deze manier van eenduidig en anoniem vastleggen is best lastig", vertelt Jeroen. "Hoe zorg je ervoor dat iemand de moeite neemt om dat te doen? Zorgmedewerkers hebben al de nodige administratieve werkzaamheden."

Huidige ontwikkelingen
Op dit moment leren we veel over de beste manier om zorg efficiënt vast te leggen. Daarvoor moeten we nog veel ontwikkelen aan ons Elektronisch Patiëntendossier (EPD). We zijn al begonnen met het maken van de eerste rapporten over onze hartfalenbehandelingen. Dit geeft ons waardevolle informatie over het aantal en de soorten patiënten die we behandelen. Uiteraard wordt hierbij altijd de privacy van de patiënt gerespecteerd. Samen met Erasmus MC hebben we afgesproken welke gegevens belangrijk zijn en gerapporteerd moeten worden. Het gaat om informatie over de behandeling van patiënten met medicijnen, maar ook over hoe de zorg in het algemeen is georganiseerd. Een voorbeeld van wat we willen bereiken, is het krijgen van beter inzicht hoe patiënten vaker thuis behandeld kunnen worden. Dit doen we dan in samenwerking met de huisarts. Ook willen we in een vroeg stadium patiënten herkennen die mogelijk specialistische zorg in het Erasmus MC nodig hebben. Het doel? De juiste zorg, voor de juiste patiënt, op de juiste plek!

"We zijn nog druk bezig met het project, maar we zien al mooie resultaten," zegt Jeroen. "In de toekomst willen we precies weten welke medicijnen de hartfalenpatiënt krijgt en hoe vaak ze zorg nodig hebben in het ziekenhuis. Op die manier kunnen we de zorg beter afstemmen op de patiënt. Hiervoor hebben we nog veel informatie nodig. Ook moeten we leren hoe we deze informatie duidelijk presenteren aan zowel de zorgverlener als de ziekenhuismanager."

Jeroen Schaap cardioloog Amphia
Jeroen Schaap cardioloog Amphia

Label