Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Verloskunde - Bevallen

Spoedgevallen
Zijn uw weeën begonnen? Bel dan de Verloskamers op (076) 595 11 70. Heeft u:
- Gebroken vliezen
- Bloedverlies
- Voelt u uw kindje minder bewegen
- Bent u ongerust

Bel dan Triage op (076) 595 24 62. Wij zijn voor spoedgevallen 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.

Bevallen in het ziekenhuis

Een spannende tijd breekt aan. U gaat binnenkort bevallen en u wilt zich hier zo goed mogelijk op voorbereiden. Als u een medische indicatie heeft, bevalt u in het ziekenhuis. Een medische indicatie betekent dat u tijdens de bevalling speciale zorg nodig heeft. U krijgt deze indicatie van uw huisarts of medisch specialist. Vaak bent u dan tijdens uw zwangerschap al begeleid door een gynaecoloog.

Het is ook mogelijk dat u tijdens of na uw thuisbevalling toch naar het ziekenhuis moet komen. Bijvoorbeeld als de weeën niet op gang komen. Of als uw kindje in het vruchtwater heeft gepoept.

Poliklinische bevalling

Wilt u graag in het ziekenhuis bevallen, ook als u geen medische indicatie heeft? Dat noemen we een poliklinische bevalling. Bijvoorbeeld omdat u dit een veilig idee vindt omdat er goede zorg in de buurt is als dat nodig is. Hier mag u zelf voor kiezen. Maakt u de keuze om in het ziekenhuis te bevallen, dan gaat u naar een verloskamer in het ziekenhuis. Meestal begeleidt uw eigen verloskundige u tijdens uw bevalling. Alleen als uw bevalling anders gaat dan gepland, vraagt uw verloskundige de gynaecoloog om hulp.

Verloskamers

Amphia heeft 13 grote verloskamers. Elke kamer heeft een badkamer, internet (gratis wifi) en een eigen tablet.

Bevallen in bad

Bij 2 verloskamers kunt u ook in een bad bevallen. Bespreek de wens voor een kamer met een bad van tevoren met de verloskundige. De verloskundige overlegt dan of er een bad beschikbaar is.

Onze medewerkers bespreken met u welke zorg u nodig heeft. Uw eigen wensen en grenzen vinden wij hierbij ook heel belangrijk. Samen zorgen we voor een veilige en rustige sfeer.

Corona en vaccinatie

Ben je zwanger en heb je nog twijfels over het wel of niet vaccineren tegen corona? Dat is heel begrijpelijk. Je wil namelijk het beste voor jou en jouw (toekomstig) kindje. In deze video vind je meer informatie over corona en vaccinatie tijdens de zwangerschap.

NOS, 22 dec 2021
Video url

Wie begeleidt u?

Iedere bevalling is anders. Wie u tijdens uw bevalling begeleidt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Dus welke zorg u nodig heeft. U wordt bijvoorbeeld begeleid door een verloskundige, een arts-assistent en/of een verpleegkundige. Er is ook altijd een gynaecoloog op de afdeling. Als het nodig is, begeleidt de gynaecoloog uw bevalling.

Wanneer begint de bevalling?

De meeste vrouwen bevallen tussen de 37ste en de 42ste week van de zwangerschap. Dat is 3 weken voor en 2 weken na de uitgerekende datum. Uw verloskundige berekent aan het begin van uw zwangerschap uw uitgerekende datum. Dat is dat datum waarop u 40 weken zwanger bent.

Een bevalling begint meestal met weeën. Een wee voelt als een heftige kramp in uw onderbuik. De pijn komt langzaam op, wordt steeds erger en daarna weer minder. Dit wisselt elkaar af. Soms breken bij een bevalling eerst de vliezen. In de meeste gevallen breken de vliezen pas als de weeën al zijn begonnen.

Wanneer belt u (wie)?

Bevalt u onder de begeleiding van uw eigen verloskundige?
Dan belt u thuis al uw verloskundige. De verloskundige bepaalt het moment waarop u naar het ziekenhuis gaat. Hij of zij neemt contact op met de afdeling om uw komst door te geven.

Bevalt u onder begeleiding van een gynaecoloog?
Dan belt u telefoonnummer (076) 595 11 70 als u:

  • Een uur pijnlijke, regelmatige weeën hebt. Deze weeën komen iedere 5 minuten terug en houden ongeveer 60 seconden aan;
  • Buikpijn of weeën hebt en u bent nog geen 37 weken zwanger;
  • Vruchtwater verliest;
  • Vruchtwater ziet dat groen van kleur is. Het kan dan zijn dat uw kind in het vruchtwater heeft gepoept;
  • Bloed verliest;
  • Bezorgd bent bent over uw situatie;
  • Andere redenen heeft die u eerder met uw gynaecoloog heeft besproken.

Bevallen in Amphia

Meer weten over uw aankomst en route naar onze verloskamers? In de video laten we de route zien.

Bekijk de video

Fases van de bevalling

Een bevalling bestaat uit 3 verschillende fases:

  • de ontsluitingsfase
  • de uitdrijvingsfase
  • de periode na de geboorte

De ontsluitingsfase
Tijdens de ontsluitingsfase krijgt u heftige kramp in uw onderbuik. Dit noemen we weeën. Weeën beginnen meestal rustig en worden steeds krachtiger. Door de weeën worden de baarmoedermond en een deel van de baarmoeder uitgerekt. Hierdoor gaat uw baarmoedermond open. Uw baby zakt verder naar onderen.

De uitdrijvingsfase
Als de baarmoedermond helemaal open is, heeft u 10 centimeter ontsluiting. Dan begint de uitdrijvingsfase. U mag dan meepersen met de persweeën. Bij iedere wee probeert u uw baby er verder uit te persen. Uw gynaecoloog of verloskundige geeft aan wanneer u mag persen.

De periode na de geboorte
Na de geboorte wordt uw baby op uw buik gelegd. Uw partner mag de navelstreng doorknippen. De navelstreng is de verbinding tussen uw baby en de placenta (moederkoek) in de baarmoeder. Via de navelstreng krijgt uw baby voedingsstoffen en zuurstof binnen, om te groeien en ademen. De placenta ondersteunt uw zwangerschap en houdt uw baby gezond. Na de geboorte van uw kindje wordt ook de placenta geboren. Dit noemen we ook wel nageboorte.

Als u geen medische zorg nodig heeft, mag u ongeveer 2 uur na de bevalling naar huis. In de tussentijd mag u bezoek ontvangen en natuurlijk beschuit met muisjes eten!

Bezoekregels verloskamers:

  1. Max. 2 begeleiders bij de bevalling

  2. Geen kinderen op de verloskamers als patiënt nog niet is bevallen

  3. Alleen bezoek op de verloskamers als patiënt 6 uur of langer moet blijven na de bevalling

  4. Max. 4 personen

  5. Eigen kinderen vallen buiten die 4 personen 

 

Wat extra zorg nodig?

Als u of uw baby nog medische zorg nodig heeft, verblijven u en uw gezin in onze Gezinssuites.

Ga naar Gezinssuites

Meer informatie voor u

Heeft u nog vragen? Bel gerust naar de afdeling. We helpen u graag verder!

Afdelingsnummer:
(076) 595 10 03
Topzorg

Label