Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Lumbale spondylodese
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Lumbale spondylodese

Vastzetten van wervels in de onderrug

U wordt binnenkort in Amphia verwacht voor een operatie aan de wervelkolom. De orthopedisch chirurg zal deze operatie verrichten. Een lumbale spondylodese is een operatie aan de wervels waarbij twee of meerdere wervels in de onderrug worden vastgezet. Deze operatie wordt toegepast bij vergroeiingen van de rug (scoliose), bij pijnklachten als gevolg van een instabiele afgegleden wervel (spondylolisthesis), terugkerende hernia's of een vernauwing van het ruggenmergkanaal (stenose).

Anatomie wervelkolom
De menselijke wervelkolom (ook wel ruggengraat genoemd) bestaat uit 33 of 34 wervels, met tussen elke twee wervels een tussenwervelschijf (zie figuur 1). Bij 99,9% van de mensen klopt dit. In uitzonderlijke gevallen komt ook wel eens een zesde lendenwervel voor. Van boven naar onderen bestaat de wervelkolom uit:

  • 7 nekwervels (cervicale wervelkolom)
  • 12 borstwervels (thoracale wervelkolom)
  • 5 lendenwervels (lumbale wervelkolom)
  • Het heiligbeen, een vergroeiing van 5 wervels (sacrum)
  • Het stuit- of staartbeentje, een vergroeiing van 4 of 5 wervels (coccygeus)


Figuur 1

Wervels
De naamgeving voor de individuele wervels wordt ook wel afgekort tot

  • C1-C7 voor de cervicale- of nekwervels.
  • T1-T12 of Th1-Th12 voor de thoracaleof of borstwervels.
  • L1-L5 voor de lumbale- of lendenwervels.

Tussenwervelschijven
De tussenwervelschijven bestaan uit een bindweefselring (annulus fibrosus) als omhulsel en een zachte kern (nucleus pulposus). De nucleus van de schijf gedraagt zich als een schokdemper die de impact van de dagelijkse activiteiten absorbeert en de twee wervellichamen gescheiden houdt.

De operatie
In een aantal gevallen is het verstijven van de wervelkolom noodzakelijk. De chirurg bepaalt vooraf hoe hij de wervels benadert: via de rug, de buik of beide zijden. In Amphia wordt meestal gekozen om via de rugzijde de spondylodese uit te voeren (via de rug heet een dorsale lumbale spondylodese). Bij een lumbale spondylodese legt de chirurg bot langs de wervels en zet de wervels vast met fixatiemateriaal van titanium (zie figuur 4). Er worden twee schroeven per wervel geplaatst.

Regelmatig worden er ook via deze benadering één of twee cages geplaatst tussen de beide wervels. Een cage is een kooiconstructie van kunststof of titanium, gevuld met bot (zie figuur 5). Dat bot wordt uit uw bekkenkam gehaald, of uit het tijdens de operatie verwijderde bot uit de rug. Door het bot groeien de wervels in een aantal maanden tot een jaar aan elkaar vast.


Figuur 4


Figuur 5

Verdoving
De operatie gebeurt altijd onder volledige narcose.

De opname
U wordt in principe opgenomen op de dag van de operatie. Soms moeten we u verzorgen terwijl u bezoek heeft. Of moeten verpleegkundigen bij de wisseling van hun diensten de informatie over u met elkaar bespreken. Dit doen ze het beste bij u aan het bed. In verband met de privacy en om zo min mogelijk gestoord te worden vragen ze dan of uw bezoek even wil wachten op de gang. We rekenen op uw begrip hiervoor.

Gebruikt u bloedverdunners?
Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.

De wond
De wond wordt onderhuids gehecht met oplosbare hechtingen. Deze hoeven niet verwijderd te worden. Het kan zijn dat er hechtknoopjes zichtbaar zijn, deze zullen er vanzelf af vallen. Dit kan soms 3-4 weken duren.

Ontslag
Vanaf de 2de dag na de operatie zou u naar huis mogen mits dit veilig en verantwoord kan.  

Weer thuis
U mag de eerste week niet baden en zwemmen. Droog houden van de wond bevordert een goede wondgenezing. Een goede pijnbestrijding is belangrijk voor het genezingsproces. De recepten voor pijnmedicatie worden doorgestuurd naar de ziekenhuisapotheek van Amphia. Als de medicatie onvoldoende helpt, neemt u dan contact op met de polikliniek Orthopedie.

Poliklinische controle
Ongeveer 2 weken na de ingreep wordt u gebeld door de verpleegkundig specialist orthopedie om uw herstel en wondgenezing te bespreken. Ongeveer 6-8 weken na de ingreep komt u voor controle bij de verpleegkundig specialist orthopedie op de polikliniek. Voorafgaand aan deze afspraak laat u dezelfde dag ook een röntgenfoto maken. Al tijdens uw opname worden deze afspraken voor u gemaakt. Na drie maanden volgt nog een (in principe laatste) telefonische controle bij de verpleegkundig specialist orthopedie.

Vragenlijsten
Vóór en na de operatie wordt u gevraagd om vragenlijsten digitaal in te vullen. Met behulp van uw antwoorden kunnen we het verloop van uw behandeling volgen. Daarnaast kunnen we de antwoorden van vóór en na de operatie met elkaar vergelijken. Op deze manier kunnen we de kwaliteit van de behandeling in de toekomst mogelijk nog meer verbeteren.

Leefregels
Thuis is het verstandig om het liggen, lopen, staan en zitten regelmatig af te wisselen. Deze activiteiten mag u op geleide van de pijn uitbreiden. Na 6 weken mag u starten met oefentherapie onder begeleiding van de fysiotherapeut. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken.

Complicaties
Operaties aan de rugwervels zijn complex. Meestal verloopt de ingreep zonder problemen.
Zoals bij elke grote operatieve ingreep zijn ook aan de spondylodese risico's verbonden. De meest voorkomende complicaties zijn:

  • (Tijdelijk) zenuwletsel;
  • Lekkage van hersenvocht;
  • Wondontsteking (verhoogde kans bij rokers).
  • Neem bij roodheid, zwelling, toenemende pijnklachten en koorts contact met ons op.

Veelgestelde vragen na een rugoperatie

Lifestyle tips

Om de kans op complicaties te verminderen, raden wij u sterk aan om in de weken voor en na de operatie niet te roken. Roken vertraagt de genezing van de wond en het bot. Door te stoppen met roken, vergroot u dus de kans op een voorspoedig herstel.

Vragen?

Heeft u na uw bezoek aan de specialist nog vragen, neem dan contact op met ons tijdens kantooruren:

  • Polikliniek Orthopedie
    Amphia Breda en Amphia Oosterhout
    T: (076) 595 30 80

Heeft u na uw operatie of opname nog vragen, neem dan contact op met de afdeling waar u gelegen heeft. Voor niet dringende vragen mail naar: vsorthopedie@amphia.nl (Verpleegkundig specialist Orthopedie)

Meer informatie via de app
Download de Patiënt Journey app gratis op uw telefoon of tablet. De app is te vinden in de App Store en in de Google Play Store. U download de app en kiest Amphia als uw zorginstelling. Vervolgens selecteert u 'Amphia orthopedie'. Bij behandeling selecteert u 'lumbale spondylodese'.

Meer lezen over orthopedie bij Amphia?

Ga naar afdeling Orthopedie

Label