Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Kinderen met een gipsbroek
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Kinderen met een gipsbroek

Een gipsbroek bij kinderen
Uw kind krijgt een gipsbroek. Door de gipsbroek kan uw kind de benen niet meer bewegen ten opzichte van het bekken. Om verschillende redenen kan deze behandeling nodig zijn. Één of beide benen kunnen ingegipst worden. Het gips kan aangelegd worden vanaf de buik tot de knie, tot de enkel of tot de tenen. Het is de specialist die bepaalt welke behandelingsvorm het beste bij het probleem van uw kind past. In deze folder kunt u lezen hoe het gips wordt aangelegd en worden praktische adviezen gegeven.

Hoe gaat het aanleggen?
Vaak gebeurt het aanleggen van een gipsbroek onder narcose. Uw kind krijgt een katoenen kous aan. We leggen uw kind op een kinderbehandeltafel om ervoor te zorgen dat de benen en het bekken 'vrij' liggen. Een gipsverbandmeester ondersteunt allebei de benen. Een andere gipsverbandmeester legt een wattenlaag en lichtgewicht kunststofgips aan. Deze worden om het been en bekken gedraaid, net als verband. Na enkele minuten is het gips hard.

Een deel van het gips wordt weggeknipt, zodat u de luiers kunt verwisselen. Mogelijk plaatst de gipsverbandmeester een stok tussen de beentjes ter versteviging van het gips. Het aanleggen duurt ongeveer een uur. De specialist bespreekt met u hoe lang uw kind de gipsbroek nodig heeft.

Hoe bereid ik mijn kind voor?
Het beste is dat u zelf vertelt waarom uw kind gips krijgt in het ziekenhuis. Wees eerlijk en openhartig. Het is belangrijk voor uw kind om te weten dat deze gipsbroek maar tijdelijk is en dat uw kind na het aanleggen van het gips weer samen met u naar huis gaat. Wat u uw kind kunt vertellen, is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd maar ook van het type kind. Het ene kind heeft meer behoefte aan uitleg als het ander. U kent uw kind het best.

Uw kind moet zeker wennen aan de gipsbroek. Vraag hierover eventueel advies aan de kinderafdeling of de gipsverbandmeester. Uw kind kan bijvoorbeeld reageren met driftbuien of huilbuien. Het is belangrijk dat uw kind zich mag uiten. Hij of zij mag best boos zijn om hetgeen wat er met hem/haar gebeurt. Na een paar dagen geven ze zich vaak 'over' aan de nieuwe situatie.

Sommige kinderen hebben de eerste dagen pijn door de gipsbroek. Uiteraard is het dan belangrijk dat uw kind zich op zijn gemak voelt. Natuurlijk weet u als ouder zelf het best op welke manier u dit bereikt.

Hoe voorkom ik huidproblemen?
Om huidirritaties, schuurplekjes en vieze geurtjes te voorkomen moet het gips droog blijven. Het gips kan niet zomaar gewisseld worden.

  • Uiteraard mag uw kind niet in bad met de gipsbroek. Aan de wastafel of op een aankleedkussen kunt u uw kind het best verzorgen. Wees spaarzaam met water, zorg dat er geen water onder het gips komt.
  • Om te voorkomen dat het gips nat en vies wordt, kunt u het best vaker dan u gewend bent de luier verschonen. Gebruik onder de luier een speciale inlegluier. De gewone broekluier houdt de inlegluier op zijn plaats. U kunt ook 2 luiers over elkaar aandoen. Knip een ovaal stukje uit de plastic buitenkant van de binnenste luier, overtollig vocht kan dan makkelijker naar de buitenste luier. Vouw zijranden van de luiers goed naar binnen om lekkage te voorkomen!
  • Om ongelukjes te voorkomen kunt u de gipsrand afplakken met speciale afwasbare tape (microfoam). Hiervoor krijgt u een recept mee.
  • Om huidirritatie te voorkomen kunt u een beschermlaagje aanbrengen op de huid met Cavilonspray van 3M.
  • Als het gips toch nat wordt, droogt u het met een lauwwarme föhn of zacht tissue papier.
  • Is het gips vies, dan kunt u het best een klein beetje water en een handdoek gebruiken om het te drogen.
  • Bij ontlasting of diarree in het gips kunt u met in olie gedrenkte wegwerpdoekjes tussen het gips en de huid vegen.
  • Een lauwwarme föhn kan uitkomst bieden bij jeuk. Ook stofzuigen van het gips helpt tegen jeuk. Krab nooit met scherpe voorwerpen onder het gips. Dit kan van minimale huidbeschadigingen leiden tot huidinfecties. Bovendien duwt u de wattenlaag dan weg, wat leidt tot meer irritatie.
  • Vieze geurtjes kunt u verhelpen door te druppelen met Nilodor. Het neutraliseert ongewenste luchtjes. Dit kunt u kopen bij uw apotheek. 
  • Wanneer de ingreep het toelaat, wordt er gekozen voor een zwemgipsbroek. Hierin kan uw kind zwemmen en gebadderd worden. Houd er met slapen rekening mee dat het een half uur duurt voordat de gipsbroek is gedroogd. Voor instructies zie folder “gips om te zwemmen”.

Wat is een goede houding?

  • Om te voorkomen dat uw kind wondjes krijgt, is het belangrijk dat uw kind niet in één houding ligt, maar afwisselend op de buik en op de rug. Als uw kind op de rug ligt, moet de rug gestrekt liggen. Het gips mag namelijk niet in de buik of in de rug drukken. Leg een kussen of een rol van een handdoek onder de beentjes. Zo voorkomt u ook zwelling van de voeten. Ook als uw kind op de buik ligt, is het belangrijk dat de rug gestrekt ligt. Leg uw kind met de buik en de borst op een kussen.
  • Sommige kinderen vinden het fijn om op hun zij te liggen. Dit is mogelijk wanneer u de rug ondersteunt met kussens. Zo kunt u ook de huid aan de achterkant goed controleren en traint u de nekspieren.
  • Een kind met een gipsbroek mag nooit alleen onder de oksels worden opgetild, maar moet altijd ondersteund worden bij de benen.

Wat is goede voeding?
Geef uw kind geen voedingsmiddelen die extra gasvorming in de darmen veroorzaken, zoals bonen en koolzuurhoudende dranken. Zo voorkomt u buikkrampen en diarree. Als uw kind last heeft van druk op de maag, geef dan meerdere malen per dag kleine porties eten.
Doordat uw kind minder beweegt kan het zijn dat zijn/haar zin in eten vermindert. Soms wil een kind een paar dagen niet eten. Tussendoortjes kunt u beter even niet geven. Het is wel van belang dat uw kind voldoende vocht binnen krijgt. Dus goed laten drinken.

Is aparte kleding nodig?
Helaas past de kleding van uw kind niet meer. Meestal heeft u een of twee maten groter nodig dan normaal. Makkelijk zijn vooral sluitingen van klittenband bijvoorbeeld in de zij- of binnennaden van een broek.

Krijgt mijn kind slaapproblemen?
Soms slapen kinderen korter en rustelozer. Kramp, jeuk en het niet kunnen draaien kunnen zorgen voor verstoorde nachten. Hoe kunt u uw kind helpen? Een kind in een gipsbroek heeft het vaak snel warm, denk hieraan bij het toedekken. Als uw kind huilend wakker wordt, kan het krampjes in de benen hebben. Masseren van de enkels en de voeten kan dan helpen.

Zijn er gevolgen voor de ontwikkeling?
Door de gipsbroek kan uw kind moeilijker bewegen. Hierdoor kan de ontwikkeling van uw kind op een bepaald gebied tijdelijk veranderen. Een kind kan bijvoorbeeld in mindere mate zijn grove motoriek ontwikkelen, maar kan ineens enorm vooruit gaan in zijn fijne motoriek, of in zijn taalontwikkeling. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken, kinderen zijn erg flexibel. Uiteindelijk brengt deze behandeling voor uw kind, op het gebied van ontwikkeling, geen nadelige gevolgen met zich mee. De nekspieren zijn in het begin wat slapper door het vele liggen, dit herstelt snel.

Hoe kan ik mijn kind vervoeren?
Dit is afhankelijk van de gipsbroek en de leeftijd van uw kind. U kunt uw kind vervoeren in een:

  • Maxi cosy opgevuld met kussens.
  • Gewone kinderwagen opgevuld met kussens.
  • Een rolstoel met een grote plank voor de benen, waarvan de rugleuning achterover gekanteld kan worden.

Wat is handig om te weten?
Uw kind is door de gipsbroek een stuk zwaarder en minder soepel in zijn/haar bewegingen. Het verzorgen van uw kind is minder belastend voor u als u de hoogte van de meubels aanpast tot een goede werkhoogte, denk hierbij aan het optillen van uw kind:
Een box met verhoogde bodem.
Klossen onder het bedje.
De commode of aankleedtafel zo hoog mogelijk maken.
Enkele websites voor aangepaste kleding en zijn: fashiondesignproducts.com

Wanneer contact opnemen?

  • Als de tenen: kouder worden, blauw of wit verkleuren, dikker worden, pijnlijk en gespannen zijn, in het gips 'verdwijnen' en niet meer te zien zijn.
  • Als het gips: gescheurd is, te ruim is, irritatie op de huid veroorzaakt.
  • Ook als uw kind steeds onrustiger wordt, voortdurend huilt en u denkt dat dit met het gips te maken heeft, moet u contact opnemen.

Wie moet u bellen?
Tijdens kantooruren belt u de gipsverbandmeester, telefoon: (076) 595 40 69. In de avond/nachturen en in het weekend belt u de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon: 076 595 4047

Ook kunt u altijd contact opnemen met de Kinderafdeling: (076) 595 49 52

Vragen?
Aarzel niet om tijdens de controles de specialist of de gipsverbandmeester vragen te stellen. Natuurlijk kunt u ook buiten uw afspraken telefonisch contact opnemen met de gipsverbandmeester.

Meer lezen over de gipskamer van Amphia?

Ga naar afdeling Gipskamer

Label