Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Dialyse informatieboekje dialyse afdeling
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Dialyse informatieboekje dialyse afdeling

Dialyse: Informatieboekje

Dialyseafdeling

Informatie voor dialysepatiënten
Deze folder is bedoeld om u te informeren over de afdeling dialyse in Amphia. Na het lezen van deze informatie zullen er misschien nog vragen onbeantwoord blijven. Deze kunt u stellen aan de dialyseverpleegkundigen of uw Eerst Verantwoordelijk Verpleegkundige (EVV-er).

Bereikbaarheid
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is de dialyseafdeling 24 uur per dag bereikbaar. Op woensdag en zaterdag is de afdeling te bereiken van 07.00 tot 20.30 uur. Op zondag is de dialyseafdeling gesloten.

Buiten deze tijden en/ of bij geen gehoor is er bij problemen altijd een dialyseverpleegkundige bereikbaar via de receptie van het ziekenhuis. Dit is een dialyseverpleegkundige die bereikbaarheidsdienst heeft.

Belangrijke telefoonnummers:
Amphia Ziekenhuis: 076-5955000
Dialyseafdeling: 076-5953618

1. Gedragsregels/afdelingsregels Amphia en de dialyseafdeling
Afdelingsregels
Gedragsregels/afdelingsregels zijn zichtbaar op de televisie in de wachtkamer.

Persoonlijke bezittingen
Er is geen afgesloten garderoberuimte op de afdeling. Laat daarom kostbaarheden zoals sieraden, dure jassen en grote geldbedragen thuis. Kijk ook goed waar u uw spullen legt. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk gesteld worden voor het kwijtraken van spullen of diefstal.

Roken
Amphia is een openbare instelling. Daarom is roken in en rond het ziekenhuis niet toegestaan.

Privacy (AVG)
Amphia gaat veilig om met patiëntinformatie. U leest hier het privacystatement.

U heeft recht op bescherming van uw persoonlijke gegevens. Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om. Bij een gesprek met de zorgverleners mogen geen anderen aanwezig zijn als u dat niet wil. Dit geldt ook voor een behandeling. Amphia heeft een privacyreglement en een privacy statement. Deze kunt u inzien op www.amphia.nl/disclaimer/privacy. Hierin is geregeld hoe wij met uw gegevens omgaan en welke rechten en plichten daarbij horen. Soms geven wij gegevens over u door aan derden. Bijvoorbeeld aan uw huisarts of wanneer u ergens anders nog wordt behandeld of begeleid. Ook voor kwaliteitscontrole gebruiken we uw gegevens, bijvoorbeeld voor kwaliteitsregisters. Die registers kunnen niet zien dat die gegevens van u zijn. Het is dus anoniem. Heeft u bezwaar tegen het gebruik van uw gegevens voor kwaliteitscontrole? Geef het aan”.

De dialyseafdeling houdt zich aan de wetgeving rondom privacy. Echter het artsenvisite lopen op de dialyse vraagt extra aandacht. Twee keer per jaar wordt er op de poli een halfjaarlijkse controle gepland met de nefroloog. Eén keer per week wordt er artsenvisite gelopen tijdens uw dialysebehandeling. Heeft u er bezwaar tegen dat er gesproken wordt over de behandeling tijdens de wekelijkse visitedagen terwijl u aan het dialyseren bent. Dan horen we dat graag en proberen we samen met u naar een oplossing te zoeken.

Mocht u door omstandigheden meerdere dialysebehandelingen missen, kan er door medepatiënten gevraagd worden waarom u niet aanwezig bent. Uiteraard zullen wij nooit ingaan op details. Wanneer u absoluut niet wilt dat medepatiënten informatie krijgen over de reden van uw afwezigheid, horen wij dat graag. Geef het door aan uw Eerst Verantwoordelijk Verpleegkundige (EVV-er), hij/zij maakt er dan een opdracht van in het verpleegkundig dossier.

Patiëntrechten en plichten
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’.

Brandveiligheid
Als dialyseafdeling doen wij er alles aan om de dialysebehandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Al onze medewerkers zijn geschoold en getraind wat te doen bij eventuele calamiteiten. Tevens worden er maandelijks veiligheidsrondes gelopen waarbij wordt gecheckt of de afdeling voldoet aan alle benodigde voorzorgsmaatregelen bij een calamiteit.

2. Locatie
Amphia Breda

Deze locatie heeft 32 dialyseplaatsen. Iedere dialyseplaats beschikt over een leeslampje en een IPad (met televisie programma’s en radio) Een eigen IPad en/of laptop kan vanuit thuis meegenomen worden. Voor acute dialyses is er een aparte kamer waar we de dialysebehandeling uit kunnen voeren. In sommige situaties is het noodzakelijk dat er onder bepaalde isolatiemaatregelen gedialyseerd moet worden, hiervoor zijn 2 speciale isolatiekamers ingericht.

Voor het begeleiden van patiënten die voor peritoneaal dialyse hebben gekozen, is een aparte spreek en behandelkamer aanwezig.

Door omstandigheden van mede-dialysepatiënten en ook door personeelstekort op de dialyseafdeling kan er niet altijd rekening gehouden worden met uw voorkeur voor gewenste locatie, dag/dagdeel, vaste unit, plaats of aansluittijd.

3. Taxivervoer van en naar de dialyseafdeling
Voor het vervoer van en naar het dialysecentrum wordt er gebruik gemaakt van een taxi. In de meeste gevallen wordt dit vergoed door uw ziekenkostenverzekering. Op jaarbasis geldt hiervoor een eigen bijdrage. Met de taxicentrale worden er vaste ritten en tijden afgesproken. Wanneer tijden door omstandigheden moeten worden aangepast, dient u dit zelf te regelen met de vervoerder. Bij klachten over de taxicentrale kunt u dit bespreken met maatschappelijk werk. Maatschappelijk werk zorgt dan dat uw klacht op de juiste manier behandeld wordt. Rijdt u zelf, dan komt u in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten.

4. Wat is dialyse
Als de nieren niet meer werken, blijven afvalstoffen en vocht in het lichaam zitten. Door middel van dialyse is het mogelijk om afvalstoffen en vocht uit het lichaam te verwijderen.

Behandelingen

Thuisdialyse
Met een zelfgekozen dialysepartner of geheel zelfstandig is het mogelijk om thuis hemodialyse te doen. Bij interesse kunt u dit aangeven bij uw nefroloog en/of nierfalenverpleegkundige. Zij bekijken of u voldoet aan de gestelde criteria om dit traject op te kunnen starten. Bij dialysebehandeling in de thuissituatie, zullen aanpassingen aan uw huis gedaan moeten worden en gaan u en eventueel uw partner opgeleid worden om de dialysebehandeling zelf uit te kunnen voeren. 

Hemodialyse
Tijdens de hemodialysebehandeling wordt het bloed buiten het lichaam door een kunstnier gezuiverd. Dit gebeurt door middel van een machine. De eerste dialysebehandeling dialyseert u alleen op een kamer (acute kamer). Op deze wijze kunt u rustig wennen aan de behandeling en omgeving. Wanneer de eerste behandeling goed is verlopen, wordt u ingepland op een unit waar u met maximaal 3 medepatiënten dialyseert. Tijdens de hemodialyse gebeurt er veel met uw lichaam. Dialyse kost veel energie, ook al zit u in een gemakkelijke stoel. Door bloeddrukverandering kunt u misselijk worden en/of hoofdpijn krijgen. Doordat er tijdens de dialyse vocht onttrokken wordt aan uw lichaam, kunt u mogelijk kramp krijgen. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Wanneer u tijdens de behandeling klachten ervaart, is het belangrijk deze direct door te geven aan uw verpleegkundige. Door kleine aanpassingen in het behandelvoorschrift kan zij wellicht uw klachten verminderen. Tijdens de dialyse kunt u iets van thuis meenemen ter ontspanning, zoals een (puzzel)boek of IPad. Er is per dialyseplaats een IPad aanwezig op de unit waar u dialyseert. Op de IPad kunt u televisie kijken, naar de radio luisteren of gebruik maken van het internet.