Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Totale lichaamsscan na schildklierkanker met Thyrogen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Totale lichaamsscan na schildklierkanker met Thyrogen

Totale lichaamsscan na schildklierkanker

Met Thyrogen voorbereiding

1. Inleiding
Bij u is in het verleden schildklierkanker vastgesteld. In de meeste gevallen bent u hieraan geopereerd en heeft u aanvullend één of meerdere behandelingen met radioactief jodium gekregen. Uw internist wil een totale lichaamsscan bij u laten maken om te kijken of er schildklierweefsel zit dat jodium opneemt. Of dat er uitzaaiingen van kanker aanwezig zijn. In dat geval kan opnieuw een behandeling plaatsvinden met radioactief jodium-131.

2. Voorbereiding
Voor het maken van een totale lichaamsscan zijn enkele voorbereidingen nodig:

2.1. Dieet
Drie dagen voor het onderzoek volgt u een jodiumbeperkt dieet. Zo wordt zo veel mogelijk radioactief jodium in schildklierweefsel of eventuele uitzaaiingen opgenomen. De data waarop u het dieet volgt, staan op de laatste pagina van deze folder. Informatie over het dieet vindt u in een aparte folder. Klik hier voor het jodiumbeperkt-voorbereidingsdieet.

2.2 Twee injecties met Thyrogen®
Op twee achtereenvolgende dagen (maandag en dinsdag) krijgt u een injectie in de spier van uw bovenarm of bil met Thyrogen®. Hierdoor wordt schildklierweefsel extra “hongerig” gemaakt om het radioactieve jodium op te nemen. De injecties gebeuren bij u thuis door het Amphia Thuisteam. De afspraken met het Amphia Thuisteam worden door het ziekenhuis voor u gemaakt. Vervolgens nemen zij contact met u op over plaats en tijd waarop de injecties worden gegeven. De data van de injecties staan in de afspraakbevestigingsbrief die u per post opgestuurd krijgt.

2.3 Radioactieve jodium-131 capsule
Op de dag na de tweede injectie, dus op woensdag, krijgt u een capsule met radioactief jodium-131 op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hiermee kunnen we twee dagen later, dus op vrijdag, een scan van het gehele lichaam maken.

2.4 Bloedafname
Op woensdag gaat u eerst langs het laboratorium voor een bloedafname om uw schildklierfunctie te bepalen.

Let op: op verschillende tijdstippen hebben we bloedafnames nodig voor bepalingen. Behalve op woensdag gaat u ook op vrijdag naar het laboratorium voor een bloedafname. U krijgt twee bloedafnameformulieren mee. Op ieder formulier staat wanneer u dit formulier moet gebruiken.

3. Totale lichaamsscan
Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde wordt op vrijdag een scan van het gehele lichaam gemaakt. Daarna worden ook doorsnedefoto’s gemaakt van uw hals en hoofd. Het is belangrijk dat u hierbij zo stil mogelijk ligt. Het maken van de scanfoto’s duurt ongeveer anderhalf uur. Tussendoor mag u op bepaalde tijdstippen even bewegen. Het onderzoek is niet pijnlijk.

4. De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw behandelend specialist.

5. Gevaarlijk?
Het radioactief jodium wordt binnen 2 dagen vrijwel geheel uitgescheiden met de urine. De straling van het radioactieve jodium is voor u niet gevaarlijk. Ook zijn er geen gevaren voor personen in uw omgeving. Omdat de urine de eerste 24 uur na toediening flink radioactief is, is het belangrijk dat u goed uw handen wast. Neem de eerste 2 dagen geen kleine kinderen op schoot.

Belangrijk

  • Als u zwanger bent kan dit onderzoek niet plaatsvinden. Als u vermoedt dat u zwanger bent, meld dit dan aan uw arts. ·
  • Geeft u borstvoeding aan uw baby, meldt u dat dan. Bij sommige onderzoeken kan het beter zijn om –na het onderzoek– 24 uur met borstvoeding te stoppen.

Vragen?
Wij helpen u graag. Neemt u contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde via telefoonnummer 076 595 3016 (maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur).

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label