Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Stoma aanleggen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Stoma aanleggen

U krijgt een stoma wanneer uw ontlasting uw lichaam niet langs de natuurlijke weg kan verlaten. Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting of urine die wordt vastgehecht in de huid van de buikwand. Soms kan een stoma ook tijdelijk nodig zijn om een deel van de darmnaad even rust te geven.

Voorbereiding

U heeft eerst een afspraak met een gespecialiseerde chirurg (GE-chirurg) op de polikliniek. Maximaal vier weken daarna wordt u geopereerd. Tijdens de eerste afspraak ontmoet u uw chirurg en de Verpleegkundig Consulent MDL-Stomazorg. Zij begeleidt u tijdens het hele proces. Na de afspraak gaat u naar het Voorbereidingsplein

Voor de operatie heeft u nog een uitgebreid gesprek met de Verpleegkundig Consulent MDL-Stomazorg. Daarbij kunt u volop oefenen met verschillende stomamaterialen. U wordt een week voor de operatie gebeld door de afdeling Opname. Zij geven u de dag en het tijdstip van de operatie door. 

Behandeling

Een stomaoperatie vindt plaats onder volledige narcose. Voor de operatie tekent de verpleegkundig consulent MDL Stomazorg de plaats van de stoma af. Het type stoma dat u krijgt, hangt af van de voorkeur van uw behandelend chirurg.

Tijdelijk stoma
De chirurg legt een tijdelijk stoma aan wanneer dit op een later moment weer wordt verwijderd. Hij kiest daarbij voor een dubbelloops stoma, dus met twee openingen naast elkaar. De ene opening zorgt ervoor dat ontlasting uw lichaam kan verlaten. De andere opening voert slijm af. De stoma kan worden aangelegd in de dikke darm (ofwel colon) en heet dan een dubbelloops colostoma. Of hij komt in uw dunne darm (ofwel ileum) en heet dan een dubbelloops ileostoma. Op de afbeeldingen ziet u hoe dat in zijn werk gaat.

Blijvend stoma

Wanneer u blijvend een stoma krijgt, brengt de chirurg een enkelloops (eindstandig) stoma in, dus met één uitgang. Ook hier bestaan twee types van: de colostoma (in de dikke darm) en de ileostoma (in de dunne darm). U ziet beide types op de afbeeldingen.

De duur van de operatie is sterk afhankelijk van het type stoma. Direct na de operatie belt de chirurg uw partner of familie. Wanneer u op de verpleegafdeling bent aangekomen, worden zij opnieuw gebeld.

Nazorg
Na de operatie komt u bij op de uitslaapkamer. Daarna gaat u terug naar de afdeling. Afhankelijk van het soort operatie verblijft u vijf tot zeven dagen in het ziekenhuis. Wanneer u weer thuis bent, belt de Verpleegkundig Consulent MDL-Stomazorg u op om te vragen hoe het gaat.

Tien tot veertien dagen na de operatie heeft u een afspraak met uw chirurg en de Verpleegkundig Consulent MDL-Stomazorg.
De controle van uw stoma verloopt via de Verpleegkundig Consulent MDL-Stomazorg. Hiervoor komt u naar de polikliniek.

Neem de eerste dagen regelmatig uw temperatuur op. Bel de Verpleegkundig Consulent MDL-Stomazorg wanneer u: 

  • aanhoudende koorts heeft van meer dan 38,5 °C.
  • moet overgeven.
  • hevige buikpijn heeft.
  • problemen ervaart met de wond.
  • problemen ervaart met de verzorging van het stoma. 

U kunt de Verpleegkundig Consulent MDL-Stomazorg bereiken via (076) 595 30 51. Na 17.00 uur en in het weekend wordt u geholpen door een arts-assistent.

Doe het de eerste vier weken na de operatie rustig aan. Blijf actief, maar ga niet sporten, doe geen buikspieroefeningen en vermijd stofzuigen, boodschappen tillen en ander zwaar huishoudelijk werk. Luister naar uw lichaam en bekijk zelf van welke activiteiten u hinder ondervindt. Over het algemeen geldt: doe wat u kunt doen. Ga bijvoorbeeld wandelen, of doe wat licht huishoudelijk werk als u zich goed voelt.

Uw conditie is de eerste tijd niet optimaal. Wandelen is goed om dit te verbeteren. Het is moeilijk aan te geven wanneer u weer helemaal van de operatie hersteld bent. Dat is voor iedereen anders. Heeft u nazorg nodig? Dan regelt de afdelingsverpleegkundige dit voor u. 

 

Tips

Deze algemene adviezen kunnen u helpen wanneer u een stoma heeft. De diëtist kan deze eventueel aanpassen aan uw persoonlijke situatie.

  • Eet rustig en kauw goed. 
  • Drink voldoende. Probeer 1,5 tot 2 liter per dag te drinken. 
  • Gebruik voldoende zout: eet bijvoorbeeld soep, bouillon, hartig beleg en doe extra zout bij de warme maaltijd. Vooral wanneer u een ileostoma heeft.
  • Houd rekening met producten die gas vormen, zoals frisdrank, bier, kool, spruiten, prei, paprika, uien en knoflook. Ook bij het kauwen van kauwgom, het drinken met een rietje, roken, en praten tijdens het eten slikt u vaak veel lucht in.
  • Houd rekening met producten die geuren vormen, zoals kool, prei, uien, knoflook, peulvruchten, vis, eieren en vitamine B-tabletten.
  • Houd rekening met producten die kleuren vormen, zoals spinazie, bieten en ijzerpreparaten.
Maaltijd

Meer informatie voor u

Gerelateerde onderzoeken en behandelingen

  • Coloscopie (zie ook het filmpje hierover).
  • Bloedonderzoek.
  • ECG

Aanvullende onderzoeken

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de verpleegkundig consulent MDL Stomazorg. Zij is bereikbaar op werkdagen tussen 11:00 en 12:00 uur op (076) 5953051

Meer informatie over de afdeling Chirurgie via onderstaande knop.

Ga naar de afdeling Chirurgie

Label