Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Chirurgische verwijdering van tanden en/of kiezen (in narcose)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Chirurgische verwijdering van tanden en/of kiezen (in narcose)

Soms wordt u doorverwezen naar de kaakchirurg voor het verwijderen van tanden of kiezen onder narcose. Wij hebben alles in huis om deze behandeling zo aangenaam mogelijk voor u te maken. Deze ingreep gebeurt in sommige gevallen onder narcose.

Voorbereiding
Als wij een verwijsbrief van u hebben ontvangen, dan krijgt u van ons een afspraak toegestuurd. Deze kunt u terugvinden op mijnAmphia. Hier kunt u ook uw vragenlijst invullen. Op de dag van de afspraak neemt u uw legitimatie mee en eventueel een lijst met medicatie die u gebruikt. Meestal maken we eerst een röntgenfoto. Dat is nodig om een goed behandelplan te maken. Tijdens het gesprek met de arts komt u samen tot een behandelplan. Soms is het beter om de behandeling in narcose uit te voeren. De arts bespreekt dit met u. Vaak heeft u hiervoor toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Dit regelen wij voor u.   

Na het gesprek met de arts krijgt u een afspraak met de anesthesist op het Voorbereidingsplein. Hij geeft u toestemming voor de behandeling en zorgt ervoor dat u op de wachtlijst voor de operatie komt. Hiervoor krijgt u een oproep van bureau Opname.   

De operatie wordt uitgevoerd door de kaakchirurg (in opleiding) bij wie u het snelste terecht kunt. Dit kan dus een andere arts zijn dan u eerder heeft gesproken.

Behandeling
Op de dag van de operatie meldt u zich nuchter aan de balie in de centrale hal van het ziekenhuis. Zij vertellen u waar u wordt opgenomen. Daar vinden ook alle voorbereidingen plaats. Als u aan de beurt bent, brengen we u onder narcose. Daarna beginnen we met de ingreep. U wordt weer wakker op de uitslaapkamer. De verpleegkundigen leggen u uit hoe de nazorg eruitziet. Meestal hoeft u na de behandeling de arts niet meer te spreken. Als u zich weer goed voelt, mag u naar huis. Houd er rekening mee dat u de hele dag in het ziekenhuis blijft.

Nazorg
Na de operatie legt de verpleegkundige u uit wat u moet doen: 

 • Pijnstillers innemen.
 • Koelen. 
 • Na 24 uur starten met het mondspoelmiddel (vijf dagen, twee keer per dag na de maaltijd).
 • De zwelling in de gaten houden (deze is op de derde dag het hevigst, daarna moet het minder worden).
 • Een extra kussen onder uw hoofd leggen.
 • Normaal uw tanden poetsen (niet spugen).
 • De hechtingen na een week mee poetsen (die verdwijnen vanzelf).
 • Niet in de zon gaan zitten.
 • Niet roken.
 • Zolang de verdoving werkt niet eten, koffie en thee goed laten afkoelen.
 • Er rekening mee houden dat uw mond minder ver open kan dan u gewend bent.
 • Een eventuele prothese 24 uur inhouden. Uw tandarts kan deze later aanpassen.   

U krijgt ook een folder mee met deze informatie. Indien nodig krijgt u van ons een recept mee voor pijnstillers, een mondspoelmiddel en eventuele andere medicatie. Een vervolgafspraak is in de meeste gevallen niet nodig.  

Maakt u zich zorgen over het verloop van uw herstel? Dan mag u gerust contact met ons opnemen.

 

In onze folder vindt u meer informatie over uw behandeling op de polikliniek. 

Meer lezen over mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) in Amphia?

Ga naar afdeling MKA

Label