Soms wordt u doorverwezen naar de kaakchirurg voor het verwijderen van tanden of kiezen onder narcose. Wij hebben alles in huis om deze behandeling zo aangenaam mogelijk voor u te maken. Deze ingreep gebeurt in sommige gevallen onder narcose.
Voorbereiding
Als wij een verwijsbrief van u hebben ontvangen, dan krijgt u van ons een afspraak toegestuurd. Deze kunt u terugvinden op mijnAmphia. Hier kunt u ook uw vragenlijst invullen. Op de dag van de afspraak neemt u uw legitimatie mee en eventueel een lijst met medicatie die u gebruikt. Meestal maken we eerst een röntgenfoto. Dat is nodig om een goed behandelplan te maken. Tijdens het gesprek met de arts komt u samen tot een behandelplan. Soms is het beter om de behandeling in narcose uit te voeren. De arts bespreekt dit met u. Vaak heeft u hiervoor toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Dit regelen wij voor u.
Na het gesprek met de arts krijgt u een afspraak met de anesthesist op het Voorbereidingsplein. Hij geeft u toestemming voor de behandeling en zorgt ervoor dat u op de wachtlijst voor de operatie komt. Hiervoor krijgt u een oproep van bureau Opname.
De operatie wordt uitgevoerd door de kaakchirurg (in opleiding) bij wie u het snelste terecht kunt. Dit kan dus een andere arts zijn dan u eerder heeft gesproken.
Behandeling
Op de dag van de operatie meldt u zich nuchter aan de balie in de centrale hal van het ziekenhuis. Zij vertellen u waar u wordt opgenomen. Daar vinden ook alle voorbereidingen plaats. Als u aan de beurt bent, brengen we u onder narcose. Daarna beginnen we met de ingreep. U wordt weer wakker op de uitslaapkamer. De verpleegkundigen leggen u uit hoe de nazorg eruitziet. Meestal hoeft u na de behandeling de arts niet meer te spreken. Als u zich weer goed voelt, mag u naar huis. Houd er rekening mee dat u de hele dag in het ziekenhuis blijft.
Nazorg
Na de operatie legt de verpleegkundige u uit wat u moet doen:
- Pijnstillers innemen.
- Koelen.
- Na 24 uur starten met het mondspoelmiddel (vijf dagen, twee keer per dag na de maaltijd).
- De zwelling in de gaten houden (deze is op de derde dag het hevigst, daarna moet het minder worden).
- Een extra kussen onder uw hoofd leggen.
- Normaal uw tanden poetsen (niet spugen).
- De hechtingen na een week mee poetsen (die verdwijnen vanzelf).
- Niet in de zon gaan zitten.
- Niet roken.
- Zolang de verdoving werkt niet eten, koffie en thee goed laten afkoelen.
- Er rekening mee houden dat uw mond minder ver open kan dan u gewend bent.
- Een eventuele prothese 24 uur inhouden. Uw tandarts kan deze later aanpassen.
U krijgt ook een folder mee met deze informatie. Indien nodig krijgt u van ons een recept mee voor pijnstillers, een mondspoelmiddel en eventuele andere medicatie. Een vervolgafspraak is in de meeste gevallen niet nodig.
Maakt u zich zorgen over het verloop van uw herstel? Dan mag u gerust contact met ons opnemen.
In onze folder vindt u meer informatie over uw behandeling op de polikliniek.