Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

dr. A. Rijken
dr. A. Rijken

dr. A. Rijken

Specialisme

Gastro-intestinale en oncologische chirurgie

Functie

Chirurg

Biografie

Werkervaring

  • Medisch Specialist sinds 1998
  • werkzaam bij Amphia sinds 2000

Opleiding

1998-2000: Chirurg in vervolgopleiding LUMC Leiden
1998: KWF fellowship Johns Hopkins MI, Baltimore, USA
1992-1998: Opleiding tot chirurg AMC Amsterdam

Nevenactiviteiten (buiten ziekenhuis)

  • Centrale toetsingscommissie Nederlands Vereniging voor Gastrointestinale Chirurgie
  • Lid landelijk leverpanel voor de CAIRO 5 Studie (grote landelijke studie)

Lidmaatschappen

  • Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH)         
  • Federatie Medisch Specialisten (FMS)                                             
  • Nederlandse Vereniging Oncologische Chirurgie (NVCO)                            
  • Nederlandse Vereniging voor GastroEnterologie (NVGE)                     
  • Nederlandse Vereniging voor GastroIntestinale Chirurgie (NVGIC)        
  • International Hepato-Pancreatico-Biliary Association (IHPBA)        
  • Werkgroep Leverchirurgie
  • Nederlandse Vereniging voor Laparoscopische Chirurgie

BIG nummer

19023625201

Biografie

Het vak van chirurg is altijd in beweging, alles gaat in een soort stroomversnelling. De patiënt komt, er wordt een diagnose gesteld en vaak wordt er snel iets gedaan. Chirurg zijn is een mooi en intensief vak. Er is nauw contact met de patiënt en beslissingen worden vaak snel genomen.

Tijdens mijn opleiding vond ik alle specialismen binnen Chirurgie interessant, maar sommige spraken me meer aan dan andere. Daar heb ik mij verder in verdiept onder andere door een promotieonderzoek.

 Als chirurg ben je er voor de patiënt in goede en in slechte tijden. Hierdoor heb ik veel contact met de patiënt. Ook als er complicaties zijn bij een operatie. Ik heb ook intensief contact met de familie van de patiënt. Zo leer ik mensen op een bijzondere manier kennen. Sommige contacten zijn vluchtig, omdat het gaat om een kleine ingreep en de patiënt snel weer naar huis kan. Maar veel contacten binnen de kankerchirurgie zijn langdurig. Soms heb ik een patiënt vijf tot tien jaar onder controle. Dan bouw je wel een band op met je patiënt. Dat vind ik heel bijzonder.

Tijd maken voor een patiënt vind ik belangrijk. Ik ben betrokken en ik neem elke patiënt serieus. Zo laat ik tegenwoordig mijn telefoon bij het secretariaat op de poli als ik met een patiënt praat. Als er iets dringends is weten ze waar ik ben en als ik bij de patiënt ben, word ik niet steeds gestoord door de telefoon.

We zijn binnen Chirurgie in Amphia goed in het opleiden van jonge specialisten. Ook doen we veel aan onderzoek en proberen we hierin voorop te lopen. We houden elkaar scherp en zijn kritisch naar elkaar toe. En dat moet ook.

De belangrijkste ontwikkelingen binnen chirurgie zijn dat er steeds meer via minimaal invasieve ingrepen wordt gedaan. Dit betekent dat we bijvoorbeeld steeds vaker een kijkoperatie doen. Hierdoor herstelt de patiënt sneller en kan hij eerder naar huis.

Patiëntenzorg wordt ook steeds beter. De patiënt moet het gevoel krijgen dat hij welkom is. En dat er voor hem of haar de juiste aandacht en zorg is. Die zorg moet goed, snel en laagdrempelig zijn. Een patiënt moet contact kunnen opnemen wanneer het bijvoorbeeld thuis niet goed gaat of als er nog vragen zijn. Iedereen binnen Amphia werkt hieraan mee.

Aandachtsgebieden

  • Algemene chirurgie
  • Borstkankerchirurgie
  • Gastro-intestinale chirurgie: operaties aan maag-darmkanaal met speciale aandacht voor dikke darm/endeldarm en lever

Label