Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.

Bekkenbodemcentrum

Verliest u wel eens ongewild urine of ontlasting? Dan bent u niet de enige, 1 op de 4 vrouwen boven de 35 jaar heeft hier last van. In totaal een miljoen Nederlanders. Veel vrouwen schamen zich hiervoor of weten niet wat eraan te doen is. Daarom lopen ze er vaak lang mee rond. Terwijl dit niet nodig is! Bij het Bekkenbodemcentrum begrijpen we deze problemen heel goed. En daarom kunnen wij hierover goed met u praten. Samen kunnen we kijken welke oplossingen of behandelingen mogelijk zijn.

Met de volgende klachten kunt u bij ons terecht:

  • Een verzakking of het gevoel heeft dat er iets uit uw schede (vagina) naar buiten zakt (balgevoel).
  • Verlies van urine en/of ontlasting zonder dat u het wilt.
  • Niet of moeilijk kunnen plassen.
  • Het gevoel dat u vaak moeten plassen (aandrang).
  • Een drukkend gevoel op uw onderbuik en/of vagina.
  • Pijn bij het vrijen of pijn in uw bekkenbodem.

Problemen in de bekkenbodem zijn vaak ingewikkeld. Hiervoor is de kennis van verschillende medisch specialisten nodig. Zij bekijken samen wat er precies bij u aan de hand is. En blijven met elkaar samenwerken in ons centrum. Zo krijgt u snel de juiste behandeling.

Vragenlijsten invullen online
Bij uw afsprakenbrief van het Bekkenbodemcentrum zit een brief om zich aan te melden voor 'mijnAmphia'. Hiervoor heeft u een digiD nodig. In 'mijnAmphia' staat een vragenlijst klaar voor u. Graag vragen we u deze vragenlijst online in te vullen, 2 weken voor uw afspraak. Soms zit er ook plasdagboek (mictielijst) bij. Als u deze lijsten op tijd invult, kunnen wij u sneller de beste zorg bieden. Indien het u niet lukt de vragenlijst online in te vullen verzoeken wij u contact met het bekkenbodemcentrum op te nemen.

Uw eerste bezoek

Voor een afspraak in ons bekkenbodemcentrum wordt u doorgestuurd door uw huisarts of een specialist. Tijdens uw eerste bezoek bespreekt u uw klachten met de gynaecoloog en/of uroloog. Het kan ook zijn dat u het gesprek heeft met een verpleegkundig specialist of een arts in opleiding tot specialist (AIOS). Samen nemen we een plasdagboek (mictielijstje) en een vragenlijst door, die u vooraf online heeft ingevuld.

Bij uw eerste bezoek aan het bekkenbodemcentrum wordt er ook een inwendig lichamelijk onderzoek verricht. Dit betekent dat er onderzoek wordt gedaan binnen uw lichaam. Als u ook een afspraak met de uroloog heeft, wordt uw blaas onderzocht. Er wordt dan via de plasbuis in de blaas gekeken. Dit onderzoek heet cystoscopie.

U hoort in dit gesprek meteen de eerste resultaten en welke behandeling het beste bij u past. Soms wil de arts ook nog met andere specialisten uit het team overleggen. In dat geval belt de arts u met een voorstel voor uw behandeling. Of er wordt nog een afspraak voor u gemaakt.

Hier leest u meer over cystoscopie

Vervolgbezoeken

In een nieuw bezoek bespreekt de arts samen met u of de behandeling werkt en wat u er van merkt. Als het nodig is, wordt uw behandeling aangepast. Een volgend nieuw bezoek is niet altijd nodig. Dit hangt af van de behandeling en van uw klachten. Soms is nog extra onderzoek nodig. U krijgt de uitslag daarvan tijdens een volgend bezoek of telefonisch. 

Verzakking

Een operatie voor een verzakking kan meestal met oplosbare hechtingen worden uitgevoerd. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van een implantaat, ook wel matje genoemd. Hierdoor is de ingreep minder ingrijpend. 

afbeelding van de baarmoeder

Meer informatie voor u

Heeft u nog vragen? Bel gerust naar de afdeling. We helpen u graag verder!

Afdelingsnummer:
(076) 595 10 32