Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

R.M.P.H. Crolla
R.M.P.H. Crolla

R.M.P.H. Crolla

Specialisme

Gastro-intestinale en oncologisch chirurgie

Functie

Chirurg

Biografie

Werkervaring

 • Medisch Specialist sinds 1995
 • Werkzaam in Amphia sinds 1995 

Opleiding

2014: TEM-chirurgie, Knittlingen, Duitsland

2013: Robotchirurgie, Seoul, Zuid Korea

2011: Robotchirurgie, Strassbourg, Frankrijk

1992-1995: Chirurgie, St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

1986-1992: Chirurgie, UMC Utrecht

Nevenactiviteiten (buiten ziekenhuis)

 • Publicist in nieuwsbrieven van darmkankervereniging, stomavereniging en bijniervereniging
 • ​Trainer robotteams in Europa
 • ​Voormalig penningmeester van Bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en lid van diverse commissies
 • ​Voormalig voorzitter en medisch manager vakgroep Chirurgie

 

Lidmaatschappen

 • Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH)
 • Nederlandse Vereniging voor GastroIntestinale Chirurgie (NVGIC)
 • Nederlandse Vereniging voor GastroEnterologie (NVGE)
 • European Association Endoscopic Surgery (EAES)
 • European Society of ColoProctology (ESCP)
 • European Association Robotic Colorectal Surgery (EARCS) (faculty)

BIG nummer

19020528801

Biografie

 

Toen ik begon met studeren ben ik gestart met biologie, maar ik miste daarin het contact met mensen. Ik heb het mooiste vak ter wereld. Na 25 jaar werken als chirurg in Breda vind ik dat contact met mensen nog altijd het belangrijkste aspect van mijn vak. De klachten en problemen waarmee mijn patiënten naar me toe komen hebben bijna altijd grote invloed op hun leven en het is heel fijn een goede bijdrage aan hun welzijn te kunnen leveren.

Daarnaast heeft het vak geweldige ontwikkelingen doorgemaakt die de kwaliteit van de zorg sterk verbeterd hebben. Ik streef ernaar een voorloper te zijn en vroeg aan te sluiten bij nieuwe ontwikkelingen. Zo heb ik de hele ontwikkeling van alleen maar open buikoperaties met grote wonden via kijkoperaties naar tegenwoordig robotoperaties meegemaakt. Vooral in de zorg voor patiënten met darmkanker heb ik bijgedragen aan verbeteringen van de kwaliteit van zorg en aan nieuwe operatiemethoden. Op het gebied van de robotchirurgie voor darmkanker en endeldarmkanker zijn we toonaangevend in Nederland. Ik geef al jaren samen met George van der Schelling cursussen robotchirurgie aan chirurgen en we trainen en begeleiden chirurgen in Nederland en West-Europa om veilig met robotchirurgie te starten. 

Toen ik in 1995 begon waren we met een paar kleine clubs chirurgen in een paar ziekenhuizen in en om Breda. En hoewel het Amphia soms wat overweldigend kan overkomen vind ik de huidige situatie véél beter voor de zorg. Door onze grootte en specialisatie kunnen we goede kwaliteit leveren. En door zo diep in de materie te duiken zie je steeds beter waar nog vragen openliggen en wat je kunt verbeteren. Juist daardoor ben ik zo ver in mijn carrière steeds meer bezig met wetenschappelijke studies. Met de uitkomsten daarvan werken we constant aan onze kwaliteit en veiligheid van diagnostiek, operatie en de zorgverlening eromheen. Ik kan dat niet alleen, ik werk graag in teamverband. Dat is ook nodig in de complexe zorg waarbij ik betrokken ben en ik vind het dan ook geweldig als patiënten het team bedanken in plaats van die ene specialist. Dan hebben we het allemaal goed gedaan.

Voor mij zijn tevreden patiënten belangrijk. Zij schenken je toch zomaar het vertrouwen om in hun lichaam te snijden. Ik neem daarom de tijd voor mijn patiënten, ik luister goed en ik probeer me in de patiënt en zijn omgeving te verplaatsen.

Aandachtsgebieden

 • Algemene chirurgie
 • Gastro-intestinale chirurgie: operaties aan maag-darmkanaal met speciale aandacht voor dikke darm/endeldarm en rectum
 • Robotchirurgie

Label