Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Beroertepolikliniek

Hoe herken je een beroerte?

Het snel herkennen van een beroerte is belangrijk. De kans op beter worden is dan veel groter. Let op het gezicht, de armen, de spraak en de tijd:

Gezicht
Kijk of de mond scheef staat of een mondhoek naar beneden hangt. Kunt u het niet goed zien? Vraag aan de persoon om zijn tanden te laten zien.

Arm
Kijk of er een arm of been verlamd is. Kunt u het niet goed zien? Vraag aan de persoon om allebei de armen naar voren te strekken met de handpalmen naar boven. Kijk of een arm wegzakt of vreemd beweegt.

Spraak
Kijk of de persoon onduidelijk spreekt of niet meer uit zijn woorden komt. Kunt u het niet goed horen? Vraag aan de persoon om een zin uit te spreken.

Tijd
Schrijf op hoe laat de klachten zijn begonnen.

Heeft iemand 1 of meer kenmerken van een beroerte?
Bel direct 112. Hoe sneller de persoon behandeld wordt in het ziekenhuis, hoe groter de kans dat hij weer beter wordt.

Patiëntverhaal Maarten

Maarten (55) zijn rechterarm was verlamd en zijn mond hing scheef. Hij bleek een herseninfarct te hebben.

Lees hier zijn verhaal

Na een beroerte wordt u geholpen op de Beroertepolikliniek. Tijdens uw afspraak op de Beroertepolikliniek bespreken we welke problemen u ervaart. Bent u bijvoorbeeld erg moe? Heeft u moeite met praten? Of is uw geheugen niet meer zo goed? De verpleegkundig specialist bekijkt samen met u welke klachten u heeft. En welke behandeling en medicijnen u krijgt.

Het doel van uw behandeling:

  • De schade aan uw hersenen zo klein mogelijk houden.
  • Zo snel mogelijk weer beginnen met bewegen om sneller beter te worden.
  • Slechte gewoontes die een risico vormen aanpassen.
  • Het risico op een nieuwe beroerte kleiner maken.

Kunt u door de beroerte niet meer goed werken? Of uw dagelijkse activiteiten thuis niet meer goed doen? Dan stuurt de verpleegkundig specialist u door naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut, een ergotherapeut of een logopedist.

Amphia houdt de opname na een beroerte zo kort mogelijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen in hun eigen vertrouwde omgeving sneller herstellen. Thuis kunt u ontdekken waar u mogelijk moeite mee heeft. Bijvoorbeeld tijdens lichamelijke activiteiten en huishoudelijk werk, bij het doen van de administratie of bij de zorg van de kinderen. U kunt ook merken dat u snel moe bent, geheugenproblemen heeft of een veranderde emotie. Dit bespreken we tijdens de controle op de Beroertepolikliniek. 

Patiëntverhaal mevrouw Kouwenberg

Meneer Kouwenberg vond zijn vrouw hangend in een stoel en ziet meteen dat het om een beroerte gaat. 

Lees hier haar verhaal

Meer informatie voor u

Onderzoeken en behandelingen

Heeft u nog vragen? Bel gerust naar de afdeling. We helpen u graag verder!

Afdelingsnummer:
(076) 595 30 26

Label